Étvágytalanság

Étvágytalanság

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az utóbbi időben csökkent az étvágyad? Bizonyos ételektől kifejezetten undorodsz? Összegyűjtöttük azokat az állapotokat, dolgokat, amelyek az étvágytalanság hátterében állhatnak.

Az éhség jelzi a testünknek azt, hogy üzemanyagra van szüksége, amit optimális esetben az agyunk és a bélrendszerünk harmonikus együttműködése tesz lehetővé. Számos állapot okozhat azonban étvágytalanságot, amelynek feltárása mindenképp javasolt.  

Mi állhat az étvágytalanság hátterében?

  • Stressz
  • Bizonyos gyógyszerek (pl. antibiotikumok, izomlazítók, antidepresszív gyógyszerek) szedése
  • Nátha vagy Influenza
  • Terhesség
  • Parazita fertőzések
  • Bélrendszeri problémák (pl. IBS, Chron betegség)
  • Vérszegénység
  • Daganatos megbetegedés – A gyomorrák első, figyelmeztető tünete azétvágytalanság.
  • Életkor – Az életkor előrehaladtával körülbelül 30%-al csökken az étvágy.
  • Cukorbetegség –Kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt cukorbetegség eredménye lehet a gasztroparézis, amelynek egyik tünete lehet az étvágytalanság.
  • Pajzsmirigy alulműködés esetén kevesebb energiát használ fel a szervezetünk, ezért csökken az éhségérzet is.
  • Migrén – Hányingert és hányást okozhat, amelynek következtében étvágycsökkenést tapasztalhatunk.
  • Depresszió
  • Agyrázkódás

Javasolt az orvosi kontroll

Huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság esetén minden esetben javasolt az orvosi kivizsgálás. A diagnózis felállítása után, a kiváltó ok felismerésével és terápiájával az étvágy is visszatér.

Útmutató

  • Számos állapot okozhat étvágytalanságot, amelynek feltárása mindenképp javasolt.
  • Huzamosabb ideig fennálló étvágytalanság esetén minden esetben javasolt az orvosi kivizsgálás.
  • A diagnózis felállítása után, a kiváltó ok felismerésével és terápiájával az étvágy is visszatér.

Forrás: https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-reasons-not-hungry

Étvágytalanság - Részletesen a témáról
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Gyász COVID idején
A különböző veszteségek nagyon gyakorivá váltak a pandémia alatt. Talán a legsúlyosabb veszteség a COVID járvány egyik legtragikusabb következménye az, amikor egy szeretett személyt vesztünk el vírusfertőzés következtében. Milyen érzések természetesek ilyenkor és mikor kérjünk segítséget?
Milyen jelei lehetnek a mentális kimerülésnek?
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk? Összeszedtük a szellemi fáradtság legjellemzőbb tüneteit.
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük ezeket a megpróbáltatásokat?
Hogyan érezd jobban magad 15 perc alatt?
Gyors megoldásra van szükséged, amivel rövid időn belül jobban érezheted magad? Összeszedtünk néhány olyan dolgot, amivel kizökkenthetsz a hétköznapi gondok, hajtás, problémák alól.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.