Melanóma

Melanóma

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Az anyajegyek ártalmatlan bőrelváltozások, melyekből különböző hatásokra rosszindulatú elváltozások, melanoma, vagy festékes bőrrák alakulhat ki. A megelőzés legfontosabb pillére a rendszeres önvizsgálat és a bőrgyógyászati ellenőrzés. Ha bőrünkön bármely anyajegyünk külsejében változás áll be, azonnal orvoshoz kell fordulni.

A közönséges anyajegyek leginkább a gyermekkorban és a serdülőkorban keletkeznek, méretük változó, leggyakrabban néhány milliméter nagyságúak, színük legtöbbször sötét, sárgásbarna vagy fekete. Lehetnek sima vagy egyenetlen felszínűek, közepükből eredhet egy-egy szőrszál, alakjuk kör alakú vagy szabálytalan.

Leginkább a bőrt ért UV sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a kamaszkor éveiben vagy a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön. Az UV sugárzás ártalmai és egyéb környezeti-életmódi hatások miatt egyre gyakoribb a bőrdaganatok előfordulása, közöttük kiemelten nő a daganatos megbetegedések egyik legveszélyesebb fajtájának, a melanomának az esetszáma, ezért ajánlott az anyajegyeket évente bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni.  

Melanóma vagy közönséges anyajegy? 

Az anyajegyek száma, elhelyezkedése és formája egyénenként nagyon elérő lehet. Szabad szemmel nem megállapítható, hogy anyajegyről vagy melanomáról van-e szó, ezért hangsúlyozottan fontos a bőrgyógyászati szakorvosi vizsgálat. A rendszeres anyajegy vizsgálat életmentő lehet, mivel fiatal nők körében a bőrrák az elsők között van a halálozási okok sorában. 

A fejlett technikának és tapasztalt bőrgyógyászoknak köszönhetően már korai stádiumban felismerhető a melanoma, vagyis a rosszindulatú bőrdaganat. Az esetek többségében a melanoma már meglévő anyajegyekből indul ki. A közönséges anyajegy határa éles, a melanoma esetében viszont az elváltozás határa szabálytalan, elmosódó, illetve gyakoribb azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsütés ér.

Az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának lehetséges jelei:

 • színe megváltozik
 • viszket
 • kiemelkedik a bőr síkjából
 • felülete egyeletlenné válik
 • alakja megváltozik
 • kisebesedik
 • elváltozik a határvonala
 • vérzik

A bőrgyógyászok a dermatoszkópot használják az anyajegyek vizsgálatára, amely egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp. Az anyajegyek megközelítőleg 80 százalékánál elegendő ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász dermatoszkóp segítségével, nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépést tenni vagy csupán jóindulatú elváltozásról van szó. 

Az anyajegyvizsgálatnak  akkor is nagy jelentősége van, ha a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség.                   
Fontos az anyajegyek önvizsgálata 4-6 hetente otthon tisztálkodás után a test minden részén. Minden változás, esetleges sérülés esetén ajánlott az anyajegyeket szakorvossal megvizsgáltatni.

(Fekete Adrienn,Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források: 

Útmutató

 • Az anyajegyek száma, elhelyezkedése és formája egyénenként nagyon elérő lehet.
 • Az esetek többségében a melanoma már meglévő anyajegyekből indul ki.
 • A rendszeres anyajegy vizsgálat életmentő lehet, mivel fiatal nők körében a bőrrák az egyik első a halálozási okok között. 
 • A bőrgyógyászok a dermatoszkópot használják az anyajegyek vizsgálatára, amely egy tízszeres nagyítást biztosító, bőrre helyezett mikroszkóp.
 • Fontos az anyajegyek önvizsgálata 4-6 hetente otthon tisztálkodás után a test minden részén. Minden változás, esetleges sérülés esetén ajánlott az anyajegyeket bőrgyógyász szakorvossal megvizsgáltatni.
Melanóma - Részletesen a témáról
Fényvédők - Milyen faktorszámút válasszak?
Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok?
Mit tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen?
A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat azonban befolyásolhatunk. Melyek ezek?
Videodermatoszkóp - A legmodernebb anyajegyszűrés
A melanoma szűrésére többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl, manapság nagyon korszerűnek számít a videodermatoszkópos anyajegyszűrés. Ismerjük meg a legmodernebb szűrővizsgálatok előnyeit.
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási problémák, a hasmenés, az étvágytalanság, a szorongás és a depresszió. Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mikor fontos az anyajegyek önvizsgálata?
Hasznos lehet
Mit tegyünk a melanoma rizikófaktorai ellen?
A daganatos megbetegedések mindig multifaktoriálisak, vagyis több tényező hozzájárul a kialakulásukhoz, amelyek közül nem mindegyikre lehetünk hatással. A melanoma rizikófaktorai közül néhányat...
Fényvédők - Milyen faktorszámút válasszak?
Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok?