Vitaminok

Vitaminok

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az emberi szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen a vitaminok és az ásványi anyagok megfelelő pótlása, hiszen nélkülük különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki. Aktuális vitamin és ásványi anyag ellátottságunkról vérvizsgálattal tájékozódhatunk.

Ásványi anyagok

A sejtek egészséges működéséhez elengedhetetlenek a különböző ásványi anyagok (pl. Magnézium, Kalcium, Vas, Szelén, Kálium), amelyeket a kiegyensúlyozott és változatos étrend kellő mennyiségben tartalmaz. Amennyiben valamely okból mégsem tudjuk bevinni a megfelelő mennyiséget, táplálékkiegészítő formájában pótolhatjuk az elvesztett tápanyagokat.

Vitaminok

A vitaminokat két nagy csoportba oszthatjuk: zsírban oldódó vitaminokra (A-,D-, E-, K-vitamin) és vízben oldódó vitaminokra (pl. C-vitamin, B-vitamin, stb.). A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes raktározni, ezért minden nap gondoskodnunk kell azok pótlásáról, míg a zsírban oldódó vitaminokat szervezetünk nem képes hasznosítani, csak abban az esetben, ha megfelelő mennyiségű zsiradékot is tartalmaz az étrendünk. A szervezet vitamin ellátottsága különböző lehet, előfordulhat túladagolás, vitaminhiány, amelyek különböző betegségek kialakulásához vezethetnek.

Leggyakoribb tünetek, amelyek vitamin és ásványianyag hiányra utalnak:

  • fejfájás
  • izomgörcs
  • fáradékonyság
  • koncentrációzavar
  • sápadtság
  • fogyás
  • hányinger
  • immunrendszer gyengesége

Útmutató

  • A kiegyensúlyozott és változatos, vegyes étrend gondoskodik a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlásról.
  • Amennyiben táplálékallergiában szenvedünk, vagy egyoldalúan táplálkozunk, érdemes étrend kiegészítővel pótolni az elvesztett tápanyagokat.
  • Aktuális vitamin és ásványi anyag ellátottságunkról vérvizsgálattal tájékozódhatunk, ebben kérjük háziorvosunk segítségét.
Vitaminok - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Mit tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért?
A gyenge és törékeny csontok nem feltétlenül kell, hogy az öregkor velejárói legyenek. Bár a 30-as évinktől a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, van pár dolog, amit megtehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Melyek ezek?
Milyen étrend ajánlott csontritkulás esetén?
A csontritkulásra ajánlott diéta elsődleges célja az optimális csúcscsonttömeg elérése, a csontvesztés lelassítása. Mire figyeljünk, ha csontritkulásban szenvedünk?
Tartós fáradtság: mikor forduljunk orvoshoz?
Gyakran az életmódunk okoz krónikus fáradtságot, de előfordul, hogy ez az állapot betegséget jelez. Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?
Mit tegyek, ha vérszegénységre gyanakszom?
Vérszegénység (vagy más néven anaemia), akkor jön létre, ha a vörösvértestek, illetve az oxigén szállításért felelős hemoglobin értéke egy bizonyos érték alá esik.
Miért hullik a hajunk?
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Miért olyan fontos a B-vitamin?
A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, általánosságban elmondható róluk, hogy a sejtosztódásban van rendkívül nagy szerepük. Bizonyos típusai nélkülözhetetlenek más enzimek, vitaminok és egyéb...
Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Miért fontos és milyen hatásai vannak a Jódnak? A következőkben a Jód hivatalosan is igazolt hatásait ismertetjük.
Miért fontos a H-vitamin?
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok és ásványi anyagok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Melyik a legelfogadhatóbb forrás, ha a táplálkozással...
Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Hogyan döntsük el?