Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hagyományos ultrahang vizsgálatok a tömör szervek méretét, alakváltozását, de az esetlegesen bennük található jó vagy rosszindulatú daganatok jelenlétét is képes detektálni.

Ultrahangvizsgálat minden életkorban végezhető. Javasolt 1-2 évenként (szűrő jelleggel), de szükség lehet rá panasz vagy kontrollvizsgálat esetén is. A vizsgálat során átfogó képet kaphatunk az epehólyag, vese és hasnyálmirigy elváltozásokkal kapcsolatban (vesekő, epekő), de ellenőrizhetőek a ciszták vagy egyéb kóros elváltozások is. Segítségével kimutatható a máj, lép, a hasüreg nagyobb ereinek és nyirokcsomóinak állapota, illetve a daganatos betegségek, áttétek. A kismedencében (egyidejűleg) végzett vizsgálat során betekinthetünk a méh, a petefészek, a petevezetékek, a húgyúti szervek, a prosztata és a herék állapotába is.

Hogyan zajlik az ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat teljesen fájdalommentes és nem jár mellékhatással, csupán akkor járhat kisebb kellemetlenséggel, ha valamilyen (egyébként is) fájdalmas elváltozást vizsgálnak. Ebben az esetben az enyhe nyomás is kiválthat érzékenységet, kisebb fájdalmat.

Bizonyos szervek vizsgálatánál előfordulhat, hogy pár másodpercig vissza kell tartanunk a lélegzetünket, vagy át kell fordulnunk valamelyik oldalunkra, azonban az ultrahang során fontos, hogy mozdulatlanul feküdjünk.

A vizsgálat teljesen biztonságos, hiszen nem éri sugárzás a testünket, ezért várandósoknál is nyugodtan alkalmazható, nem lesz hatással a magzat fejlődésére, sőt, kiválóan alkalmas a fejlődés nyomon követésére.

A látottakról a vizsgálat közben, illetve annak elvégzése után kapunk szóbeli és írásbeli tájékoztatást. A vizsgálat időtartama általában 20 percet vesz igénybe.

Leletünket nem mindig kapjuk meg azonnal, előfordulhat, hogy várnunk kell rá. Az eredményről vagy a vizsgáló orvos ad tájékoztatást egy konzultáció keretében vagy beutaló orvosunk értékeli majd ki (megbeszéléstől függően).

A vizsgálat nem jár fájdalommal, illetve semmilyen fizikai beavatkozással, ezért nyugodtan visszatérhetünk utána a mindennapi életünkhöz.

Útmutató

  • A vizsgálat általában 20 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes és nem jár mellékhatással.
  • Az eredményről vagy a vizsgáló orvos ad tájékoztatást egy konzultáció keretében vagy beutaló orvosunk értékeli majd ki.
Ultrahang vizsgálat - Részletesen a témáról
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire figyeljünk nyáron?
Életmód szívelégtelenség esetén
A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Mit tegyünk stroke esetén?
A stroke hazánkban évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén várhatóan több mint 800.000 esettel kell majd számolni 2035-re.
Hogyan előzzük meg az újabb stroke kialakulását?
Stroke-on átesetteknél akár tízszeresére is növekedhet egy újbóli stroke kialakulásának kockázata. Hogyan előzzük ezt meg?
Mit mozogjunk visszérproblémák esetén?
A visszeresség kezelésében az életmódváltás kulcsfontosságú, melynek egyik fő pillére a rendszeres sportolás, azonban korántsem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk ilyenkor. Mit sportolhatunk és melyek azok a sportok, amelyeket inkább kerüljük visszérproblémák esetén?
Mivel foglalkozik a szexuálkardiológia?
A merevedési zavar olyan panasz, amelynek okát nem csak az egészséges párkapcsolat miatt érdemes tisztázni. Hogyan függhet össze a merevedési zavar a kardiológiai betegségekkel?
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mire figyeljünk a hasi ultrahang vizsgálat előtt?
A hasi ultrahang vizsgálat segítségével a belső szervek állapotáról kaphat képet kezelőorvosunk. Ez sokat segíthet a helyes diagnózis felállításához. Fájdalommentes és gyors vizsgálat, amely teljesen...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A Doppler-vizsgálat olyan ultrahangtechnika, amely a szervek anatómiáján túl, az erek állapotáról, illetve a vér áramlásról egyaránt adhat felvilágosítást.
Mikor javasolt a gerinc ultrahang?
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint újszülött korban más...