Palliatív ellátás

Palliatív ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: Fájdalomközpont,
A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben. Mikor és kiknek ajánlott a palliatív ellátás?

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája a palliatív ellátás lehetőségeiről és jelentőségéről beszélt.

Kiknek ajánlott?

Azok az emberek, akik komoly fájdalommal élnek onkológiai betegként, úgy érezhetik, nem csak az érzéssel kell megbirkózniuk, de számos döntéshelyzettel is. Milyen kezelés segíthet a legjobban, milyen hatásokkal, mellékhatásokkal kell szembenézniük, melyik fájdalomcsillapító módszer hogyan működik, és hogyan illeszthetik bele mindezt a mindennapjaikba? A palliatív ellátás célja éppen az, hogy a gyakorlati segítségnyújtás mellett segítsen eligazodni ebben a nehéz élethelyzetben, és a fájdalom csillapításával jelentősen javítsa az életminőséget.

Miben különbözik a többi ellátástól?

Az onkológiai palliatív ellátás nem azonos azzal az ellátással - az úgynevezett kuratív kezelésekkel -, amiben a páciens a betegsége kapcsán részesül. Ugyancsak fontos megkülönböztetni a palliatív gondozást a hospice ellátástól, amelyre akkor kerül sor, amikor a gyógyító eljárások már nem segítenek, illetve amikor a beteg tudhatóan az utolsó hónapjait éli. A palliatív ellátás leggyakrabban párhuzamosan folyik a gyógyító kezelésekkel, kiegészítve, segítve egymás munkáját, bár az is előfordulhat, hogy fájdalomcsillapításra, életminőség javításra akkor is szükség van, ha a kuratív kezelések már nem folytathatók- ismerteti Pádi doktornő.

Mikor kezdődhet a palliatív onkológiai ellátás?

Az onkológiai páciensek fájdalomkezelése bármikor elkezdhető, amikor erre szükség van, de az American Society of Clinical Oncology ajánlása szerint minél előbb érdemes élni a lehetőséggel. Az ellátás ugyanis nem csak a fájdalmak könnyebb elviselhetőségét teszi lehetővé, de a mentális állapotot is javíthatja és kutatások szerint a túlélési esélyeket is növelheti.

Útmutató

  • A palliatív ellátás célja az életminőség javítás és a fájdalomcsökkentés a súlyos, nagy fájdalmakkal járó esetekben, így például bizonyos onkológiai betegségeknél.
  • Az onkológiai palliatív ellátás nem azonos azzal az ellátással, amiben a páciens a betegsége kapcsán részesül, leggyakrabban párhuzamosan folyik a gyógyító kezelésekkel.
  • Az onkológiai páciensek fájdalomkezelése bármikor elkezdhető.
  • Az ellátás nemcsak a fájdalmak könnyebb elviselhetőségét teszi lehetővé, de a mentális állapotot is javíthatja és kutatások szerint a túlélési esélyeket is növelheti.
Hasznos lehet
Mikor érdemes palliatív kezelést igénybe venni?
A palliatív orvoslással foglalkozó szakemberek nem csak magának a fájdalomnak a csillapításával foglalkoznak, de olyan tünetek csökkentésével is, mint a kimerültség, a hányinger, hányás, az alvási...