Asztma

Asztma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az asztma a tüdő (elsősorban a hörgők) krónikus gyulladásos megbetegedése, melynek tünetei kisfokú nehézlégzéstől kezdve súlyos légzési elégtelenségig terjedhetnek. Megfelelő kezeléssel azonban a panaszok enyhíthetőek és az életminőség is javulhat.

Az asztma jellegzetes tüneteit (pl.: a rohamszerű nehézlégzést, a száraz köhögést, a szorító mellkasi érzetet) kiválthatják allergének, fizikai terhelés, légúti fertőzés, bizonyos gyógyszerek, de számtalan más ismert és ismeretlen ok is.

Az asztma elsősorban a fiatalkorúakat érinti, de léteznek felnőttkori, 40-45 év után jelentkező fajtái. és az esetek kétharmad részében allergiás eredetű.

Az asztmát kiváltó leggyakoribb okok:

 • házi poratka
 • állatszőr
 • különböző gombafajták
 • pollen

Honnan tudhatom, hogy asztmás vagyok?

Az alábbi figyelmeztető jelek utalhatnak asztma jelenlétére:

 • légszomj
 • sípoló- szuszogó légzés
 • alvászavar köhögés vagy nehézlégzés miatt
 • mellkasi szorítás vagy fájdalom
 • köhögési rohamok
 • légszomj, köhögés vagy sípoló-szuszogó légzés miatt kialakuló alvászavar.
 • mellkasi szorítás, vagy fájdalom

Amennyiben a fent tünetek bármelyikét észleljük magunkon, forduljunk mielőbb orvoshoz további vizsgálatok elvégzése érdekében.

Az asztma kezelése

Az asztma kezelésére használható gyógyszereket három nagy csoportra oszthatjuk:

 • a fenntartható kezelésre használható gyógyszereket a krónikus panaszok kezelésére és az asztmás rohamok megelőzésére,
 • a rohamoldó gyógyszerek az asztmás rohamok kezelésére nyújtanak gyors és rövidebb ideig tartó megoldást,
 • míg az allergiás asztma kezelésénél elsősorban a szervezet allergénnel szembeni érzékenységének kezelése a cél.

Legtöbbször azonban kombináltan használják a fenti gyógyszereket és ezzel biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a hirtelen fellépő rohamok oldását.

Útmutató

 • Az asztma a tüdő (elsősorban a hörgők) krónikus gyulladásos megbetegedése.
 • Az asztma jellegzetes tüneteit (pl.: a rohamszerű nehézlégzést, a száraz köhögést, a szorító mellkasi érzetet) kiválthatják allergének, fizikai terhelés, légúti fertőzés, bizonyos gyógyszerek, de számtalan más ismert és ismeretlen ok is.
 • Legtöbbször kombináltan használják az asztma elleni gyógyszereket és ezzel biztosítják a hosszú távú tünetmentességet és a hirtelen fellépő rohamok oldását.
Asztma - Részletesen a témáról
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit?
Hogyan ismerjük fel a gyermekkori asztma tüneteit? Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük erről.
Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Mire figyeljünk nyáron, ha asztmások vagyunk?
Kinél magasabb az asztma kockázata?
Asztma bármilyen életkorban kialakulhat, így felnőtteknél is jelentkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy milyen tünetekre figyeljünk.
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Gyógyítható-e az asztma?
Az asztma krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de jól beállított kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Hogyan?
Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek?
Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama.
Mit tegyek, ha asztmára gyanakszom?
Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont elmondta, hogy milyen tünetekkel javasolt orvoshoz fordulni, és hogyan zajlik a kivizsgálás.
Melyek a csecsemőkori asztma tünetei?
Az asztma tünetei akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, azonban kissé eltérhetnek a nagyobb gyerekeknél kialakult asztma tüneteitől. A csecsemőkori asztmáról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Milyen tüneteket okoz a dohányfüst belélegzése?
A dohányzás mindenki egészségére nézve káros, de asztmások esetében még inkább kerülendő lenne. Mind az aktív, mint pedig a passzív dohányzás ugyanis trigger, vagyis a tüneteket fokozó, felerősítő...
Melyek a csecsemőkori asztma tünetei?
Az asztma tünetei akár már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, azonban kissé eltérhetnek a nagyobb gyerekeknél kialakult asztma tüneteitől. A csecsemőkori asztmáról dr. Somogyi Éva...
Mit tegyek, ha asztmára gyanakszom?
Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont elmondta, hogy milyen tünetekkel javasolt...
Asztmás vagyok és babát várok, mire figyeljek?
Az asztma komplikációkat okozhat a terhesség alatt, ha nem kezelik megfelelően. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa összefoglalta, mire figyeljen a kismama.