CT-vizsgálat

CT-vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
A CT-vizsgálat (komputertomográfia) egy speciális felvételi eljárás, mely röntgensugárzáson alapuló módszer. A kiértékelése számítástechnikai módszerekkel történik. A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.

A CT-vizsgálat abban az esetben javasolt és szükséges, amennyiben laboratóriumi vizsgálatokkal, hagyományos röntgenvizsgálatokkal, illetve ultrahangvizsgálattal nem lehetséges a pontos diagnózis megállapítása.

Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges. CT – vizsgálatkor a vizsgáló asztalra kell feküdni, majd a vizsgáló asztal úgymond velünk együtt “csúszik be” a széles gyűrűbe. A nyílás széles, emiatt nem okoz bezártság-érzést a páciens számára. A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad, mert a mozgás, a lélegzés a készített képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. A mérés során folyamatos instrukciókkal látnak el a vizsgálatot végző asszisztensek egy beépített mikrofonon keresztül.

Abban az esetben, ha a beavatkozás intravénás kontrasztanyag adást igényel, a páciens a vizsgálatot megelőző 4-6 órában nem ehet, viszont szénsavmentes vizet, illetve teát bőven fogyaszthat.

Hol használják?

  • idegrendszeri (agyi és gerinc) betegségek keresésére vagy kizárására
  • arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
  • daganatos betegség gyanújában a test bármely területén
  • gyulladásos betegségek kimutatására vagy gyulladás kezelésekor az eredmény megítélésére
  • balesetek, sérülések esetén: vérzés, csontok, lágyrészek állapotának megítélésére
  • erek szűkületeinek, elzáródásának kimutatására

Hogyan lehet CT-vizsgálatot kérni?

A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. Háziorvos nem utalhat beteget CT-vizsgálatra. Amennyiben egészségbiztosítás terhére, beutalóval történik a vizsgálat, úgy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fizeti, előjegyzési idő körülbelül 2-4 hét.

A páciens maga is fizetheti a vizsgálatát magánrendelés során, ebben az esetben az előjegyzési idő körülbelül 1-2 nap.

Milyen korosztálynak ajánlott, van-e kizáró ok?

Bármilyen életkorban végezhető, azonban a gyermekek vizsgálata, illetve terhesség során csak rendkívül indokolt esetben történik a röntgensugár alkalmazása miatt.

Van-e bármilyen lehetséges szövődmény?

A vizsgálat alacsony kockázatú, rutin eljárás. Az intravénás kontrasztanyag jellemzően nem okoz semmilyen mellékhatást. Az eljárás során röntgensugárzásnak van kitéve, azonban vizsgálat típusától függően, de túlnyomó többségben alacsony, így nem kell tartani azonnali hatásról. 

Milyen hatóanyag található a kontrasztanyagban és mit tartalmazhat?

Az intravénásan beadott kontrasztanyagban ionizált jód van. (kivétel: CT Enterographia).

Miért fontos folyadékot inni a vizsgálat előtt?

Jódtartalmú, hígított kontrasztanyagot csak hasi vizsgálat előtt szükséges inni, annak érdekében, hogy a vékonybelek ki legyenek töltve, így el lehet különíteni az esetleges elváltozásokat. 

Van-e súlyhatár?

Igen, a súlyhatár 120 kg. 

(Bajtek Beáta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A hagyományos röntgenképpel ellentétben a CT-vizsgálat sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.
  • A vizsgálat fájdalommentes, azonban legtöbbször vénás injekció formájában beadott kontrasztanyag szükséges.
  • A mérést tekintve rövid ideig tart, átlagosan 5-15 perc. Vizsgálat során sem mozogni, sem lélegezni nem szabad.
  • A CT-vizsgálat kizárólag orvosi javaslat vagy orvosi beutaló alapján végezhető. 
CT-vizsgálat - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Megelőzhető-e a stroke?
A stroke egy hirtelen kialakuló agyi esemény, melynek hatására az agy egy részének vérellátása megszűnik. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a betegséget. Mit tehetünk ilyenkor? Megelőzhető-e a kialakulása? Mire figyeljünk utána?
Hogyan segítsük demens hozzátartozónkat?
Az Alzheimer-kórban szenvedők a betegség előrehaladásával elvesztik mindennapi tevékenységeik ellátásának a képességét, és mások segítségére szorulnak. Néha azonban nem egyszerű eldönteni, hogy miben és mennyit segítsünk. Mit tegyünk ilyenkor?
Mit tehet az ILD-s beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
A tüdőfibrózis egy tartós és visszafordíthatatlan állapot, azonban néhány életmódbeli változtatással megkönnyítheti a beteg a mindennapjait. Mit tehet a beteg az életminőségének fenntartása érdekében?
7 dolog, amit ne mondjunk egy demens betegnek
A demenciával vagy Alzheimer-kórral élő szerettünkkel történő kommunikáció időnként kihívásokat rejt magában. A türelem gyakorlása ezekben a helyzetekben ugyan nehéz lehet, ám célravezető. Ehhez nyújt segítséget az alábbi lista, ahol hét olyan kijelentét olvashatunk, amit sose mondjunk egy demenciával élőnek.
Miért lehet feszültebb télen a demens beteg?
Ahogy egyre rövidebbek és szürkébbek a nappalok, azt találhatjuk, hogy a demenciával élő hozzátartozónk gyakran feszültebb, agitáltabb vagy épp lehangoltabb. Mit tehetünk ilyenkor?
Mire figyeljünk az ünnepek alatt?
Az ünnepi időszak beköszöntével mindannyiunknak jól esik egy kis pihenés és az elszakadás a pörgős hétköznapokból. Mire figyeljünk ilyenkor egészségünk szempontjából?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Milyen korosztálynak végezhetnek vizsgálatot?
Hasznos lehet
Mikor van szükség hasi CT készítésére?
A CT, vagyis computeres tomográfia egy röntgensugárzáson alapuló diagnosztikai módszer. A CT segítségével pontosan meghatározhatóak a szervezetben zajló kóros folyamatok. További előnye, hogy...