Szívdaganat

Szívdaganat

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Daganatok leggyakrabban a mellben, tüdőben, vastagbélben és prosztatában fordulnak elő, de valójában az emberi test bármely szervét érinthetik – így a szívet is. Vegyük sorra, mit érdemes tudni a szív daganatairól.

Előfordulhat daganat a szívben is?

A szívben is előfordulhatnak daganatok, ám szerencsére ezek nagyon ritkák. A szívet érintő daganatok lehetnek jóindulatúak (az esetek kb. 75%-ában) és rosszindulatúak egyaránt. A daganatok képződhetnek elsődlegesen a szívben (úgynevezett primer szívdaganatok), de más, főleg közeli szervek (pl. tüdő, mell) daganatai is ráterjedhetnek a szívre (áttétek, metastasisok). Az elsődleges szívdaganatok nagyon ritkák, kb. 2000-ből 1 embert érintenek, és ezek többsége szövettanilag jóindulatú. A szívet érintő áttétek szinte mindig rosszindulatúak, és relatíve gyakrabban fordulnak elő.

Milyen tünetei lehetnek a szívben jelenlévő daganatnak?

  • Mellkasi fájdalom, nehézlégzés.
  • Gyengeség, elesettség.
  • Lábdagadás („szív eredetű” ödéma).
  • Ritmuszavar, heves szívdobogásérzés.
  • Eszméletvesztés.
  • Alacsony vérnyomás.
  • Újkeletű szívzörej (ha a daganat a szívbillentyűket is érinti).
  • Hőemelkedés, láz, hidegrázás.
  • Neurológiai tünetek – bizonyos daganattípusok képesek leszakadni és a vérárammal elsodródni (’embolizáció’), ami többek között akadályozhatja az agy vérellátását is.

A tünetek valójában hasonlóak sok egyéb szívbetegség tüneteihez, ám daganatok esetén a panaszok viszonylag gyorsan alakulnak ki és – szövettani típustól függően – gyorsan is romlanak. A tüneteket nagymértékben meghatározza az is, hogy a szív melyik részében helyezkedik el a daganat.

Hogyan diagnosztizálható a szívdaganat?

A fenti tünetek bármilyen kombinációban történő jelentkezése esetén kardiológiai kivizsgálás szükséges. A kivizsgálást minden esetben egyénre szabottan tervezi meg a kezelőorvos.

Milyen vizsgálatokra számíthat a beteg?

  • Alapos fizikális vizsgálat.
  • Vérvétel.
  • Képalkotó vizsgálatok: szívultrahang, CT, MRI. Bizonyos esetekben a diagnózis pontosításához szükséges lehet speciális, nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálat elvégzése is. A képalkotó vizsgálatok segítségével általában felállítható a diagnózis és a kezelési terv is.
  • A többi szerv daganataihoz képest a szívdaganatok esetén a szövettani mintavétel nem rutinszerű eljárás.

Hogyan kezelhető a szívdaganat?

  • Jóindulatú szívdaganat: a kezelés általában sebészi. Szívsebész kimetszi a daganatot; billentyűérintettség esetén a sérült billentyűt műbillentyűre cseréli. A sebészi megoldás sok esetben végleges gyógyulást is jelent.
  • Rosszindulatú szívdaganat: a kórjóslat sajnos sokkal rosszabb, komplex onkológiai kezelés szükséges (kemoterápia, sugárterápia). A műtéti megoldás már nem mindig jön szóba, tartós gyógyulás sok esetben nem várható.

Forrás: https://www.msdmanuals.com/home/heart-and-blood-vessel-disorders/heart-tumors/overview-of-heart-tumors

Szívdaganat - Részletesen a témáról
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...