Laktózintolerancia

Laktózintolerancia

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
A laktóz a tejben, tejtermékekben található, melyet normál esetben a laktázenzim alakít át glükózzá, galaktózzá. Ezen enzim hiányában az emésztés során a tejcukor nem bomlik le egyszerűbb formáira, így puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger tüneteket okozhat.

A laktózintolerancia típusai

Elsődleges (örökletes, újszülöttkori) laktázhiány: ilyen esetben a tünetek már újszülöttkorban, az anyatejes táplálás során jelentkeznek. Maga a betegség  kisgyermekkor után kezdődik, ugyanis folyamatosan csökken a laktázszint a szervezetben az egyre kevesebb tejfogyasztás miatt.

Másodlagos (szerzett) laktázhiány: a tejcukor érzékenység ezen formáját szerezhetjük antibiotikumkezeléssel, fertőzéssel, (pl. gyomor-bélhurut), kemoterápiával vagy társulhat akár a lisztérzékenységhez is. 

A betegség felismerése

Az alábbi tünetek jelenhetnek meg a tejtermék fogyasztását követő 1 órán belül: puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, gázképződés, gyomorfájás, hányinger.

A leggyakrabban kilégzéses tesztet végeznek a betegség kimutatására, melynél a hidrogén mennyiségének kilégzését figyelik – ha az elfogyasztott laktózt tartalmazó tesztital után emelkedik a kilélegzett hidrogén szintje, laktózintoleranciáról beszélhetünk. Kisbabáknál és kommunikációra képtelen betegeknél alkalmas lehet a székletvizsgálat is. 

Szájból nyálkahártya mintavétellel is végezhetó a genetikai laktózintolerancia tesztje, ezzel  a legfontosabb tény állapítható meg – primer vagy szekunder laktózintolerancia áll-e fenn. Ezt azért nagyon fontos tudni, mert míg a szekunder tejcukor érzékenység gyógyítható, addig a primer nem (mert az veleszületett). 

A laktózintolerancia kezelési lehetőségei

Újszülött korban lehetséges verzió a laktáz-kezelés, ahol gyomorszondán keresztüli etetéssel az anyatejjel együtt viszik be a laktáz enzimet a gyermek tápcsatornájába.

Fontos a tejcukor kerülése, azonban vannak bizonyos betegek, akiknél megállapítható egy úgynevezett laktóz tűréshatár, amelyről érdemes egyeztetni szakorvosunkkal.

Laktázenzim szedése is biztosíthatja a tünetmentességet, ezt a tejtermékkel együtt kell fogyasztani, így enyhülhet az étrendi megszorítás.

Fontos a megfelelő étrend

Nagyon fontos a szervezet számára szükséges vitaminok pótlása (kalcium, B2-vitamin, folsav, cink stb.). Ha teljesen kizárjuk a tejtermékeket az étrendünkből, akár nagyobb kárt is okozhatunk a szervezetünknek, ugyanis komoly kalcium és D-vitamin hiány következhet be a tejtermékek elhagyása miatt, ezzel maguk után vonva további megbetegedéseket (izomfájdalom, csontritkulás, angol kór).

(Kota Orsolya, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • A laktózt a laktázenzim alakítja át glükózzá, galaktózzá, amely a vékonybélben szívódik fel. Ezen enzim hiányában az emésztés során a tejcukor nem bomlik le egyszerűbb formáira, ezáltal nem tud felszívódni, helyette ugyanolyan mennyiségű vizet szív a bélbe és hasmenést okoz. 

  • A tünetek általában a tejtermék fogyasztását követő 1 órán belül megjelennek.

  • Különböző vizsgálatok állnak rendelkezésünkre ezen betegség megállapítására, melyekről az egyéni feltételek ismeretében gasztroenteorológus szakorvos dönt.

  • Fontos a tejcukor kerülése, azonban laktázenzim készítmény szedése is biztosíthatja a tünetmentességet, ezt a tejtermékkel együtt kell fogyasztani, így enyhülhet az étrendi megszorítás.

Laktózintolerancia - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Hogyan vizsgálható a tejcukor-érzékenység?
Ha a tejtermékek, például nyáron egy fagyi vagy jégkrém elfogyasztása után rendszeresen puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök jelentkeznek, javasolt kivizsgálni, hogy mi okozhatja a kellemetlen tüneteket.
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza panaszainkat, mielőtt bármilyen diétába kezdenénk.
Mit tegyek, ha bélbetegségre gyanakszom?
A bélbetegségek jelenlétét számos tünet (hasi fájdalom, puffadás, étvágytalanság, hasmenés, székrekedés, véres vagy fekete széklet) jelezheti. Mit tehetünk ilyenkor?
Mit tegyek, ha gyakran puffadok?
A puffadás, vagy más néven meteorizmus, a gyomor-bélrendszerben megnövekvő gázmennyiséget jelenti, mely kellemetlen teltség érzéshez, feszüléshez vezet. Hátterében táplálkozással és egyéb életmóddal összefüggő tényezők (pl. stressz), valamint a gyomor-bélrendszert érintő betegségek állhatnak. Mit tehetünk ellene?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány típusa van a laktózintoleranciának?
Hasznos lehet
Hogyan vizsgálható a tejcukor-érzékenység?
Ha a tejtermékek, például nyáron egy fagyi vagy jégkrém elfogyasztása után rendszeresen puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök jelentkeznek, javasolt kivizsgálni, hogy mi okozhatja a...
Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a...