Hajápolás

Hajápolás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hajápolás nem ér véget a rendszeres hajmosással, ügyelni kell rá, hogy a hajtípusnak megfelelő sampont, balzsamot, ápoló- és formázószereket használjuk. A táplálkozás is nagyban befolyásolja a haj minőségét, érdemes gondoskodni az optimális ásványi anyag- és vitaminbevitelről.

Mindannyiunk természetes igénye, hogy a lehető legjobb arcát mutassa, ráadásul társadalmunk is első pillantásra ítél: sokkal szimpatikusabb az az ember, aki jól ápolt. Ehhez nagyban hozzájárul a haj állapota, és nem csupán a szép frizura, de a hajszálak egészsége is. A száraz, töredezett, fakó vagy zsíros hajkorona az élet egyetlen területén sem jön jól.

Mosás és szárítás

A megfelelő hajápolással sokat tehetünk a hajszálainkért, ezért az alapvető szabályokat mindig érdemes betartani. Hajat mosni hetente maximum két alkalommal javasolt. A hajra kerülő sampont, balzsamot mindig mossuk ki alaposan, hogy ne maradjanak vegyszerdarabok a fejbőr közelében. A hajra kerülő termékek minősége rendkívül fontos, soha nem szabad olyan szert választani, ami bármiféle irritációt kiválthat.

A hideg-meleg víz váltakozása nem tesz jót a fejbőrnek, a hajszárító pedig roncsolhatja a hajszálakat, ezért érdemesebb langyos hőmérsékleten hajat szárítani, még ha hosszabb ideig tart is. Érdemes hajszárítózás előtt nagyon alaposan áttörölni a törölközővel, így kisebb hőhatásnak kell kitenni. Léteznek úgynevezett hővédő termékek is, melyeket a hajszárító használata előtt kell a hajszálakra kenni. Ha megoldható, hagyhatjuk a hajat magától megszáradni.

Festés, dauerolás

A gyakori és túl erős fésülködés összetörheti a hajszálakat, ezért naponta legfeljebb kétszer, akkor is óvatosan használjuk a fésűt. Ez legyen inkább ritkább fogú, és akár fésűről, akár kefét választunk, a sörték vége legyen lekerekített.

Ha festetjük vagy daueroltatjuk a hajunkat, érdemes hosszabb szünetet tartani két kezelés között, így elegendő időt hagyunk a hajnak a regenerálódásra. Egy jó fodrász mindig a haj aktuális állapota alapján dönti el, alkalmazhat-e vegyszeres módszert, vagy sem. Akkor sem kell ápolatlanságtól tartanunk, ha szüneteltetni kell a festetést, hiszen ha az eredeti színre festik vissza a hajunkat, esetleg csak melírozzák, nem látszik a lenövés.

A haj külső és belső táplálása

A belső táplálás ugyanolyan fontos, mint a külső, ha elegendő vitamint és folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, a hajunk meghálálja a gondoskodást. Nem lesz dehidratált, száraz, törött, nem kezd el hullani. A haj és a körmök erősítésére kifejlesztett készítmények is kaphatóak a patikákban és drogériákban, egy-egy kúra ezekből is jótékony hatást gyakorolhat.

Ha a táplálkozásunk is, hajápolási szokásaink is rendben vannak, hajunk mégsem szép, esetleg a szokottnál jobban hullik, az alábbi betegségekre gyanakodhatunk:

  • bőr- vagy belgyógyászati probléma,
  • gócfertőzés,
  • vashiány,
  • vérszegénység,
  • fejbőr betegsége,
  • pajzsmirigy-rendellenesség,
  • hormonális változás.

Ha ezek egyikéről van szó, különösen fontos elkerülni a káros fizikai és kémiai hatásokat, és a betegség kezelése után hagyni kell a hajat is regenerálódni. Ha naponta 100 hajszálnál több hullik ki huzamosabb ideig, ajánlott orvoshoz fordulni, és alaposan kivizsgáltatni a problémát.

Hajápolás - Részletesen a témáról
Miért hullik a hajunk?
Egyes szakértők becslése szerint naponta akár 100, vagy akár ennél is több hajszálunk hullhat ki. Ez nem ad okot az aggodalomra, és nem is jelenti azt, hogy meg fogunk kopaszodni. Mitől hullhat a hajunk?
Hogyan gyorsítható a haj növekedése?
Genetikai adottságtól függ, hogy kinek milyen gyorsan nő a haja. Egészséges életmóddal és bizonyos hajregeneráló szerekkel azért gyorsítható a folyamat.
Hajnövesztés: Hasznos otthoni tippek
El kell fogadni a tényt, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet hajat növeszteni, de a gyorsabb növekedés érdekében létezik néhány praktika, amit otthon is elvégezhetünk.
Mit tehetünk a zsíros haj ellen?
Sokan küzdenek a haj fokozott zsírosodásával, a kellemetlen és nem megnyerő frizura a hétköznapokat is megkeserítheti. Megfelelő odafigyeléssel és hajápolási módszerekkel tehetünk a probléma ellen.
Milyen tényezők befolyásolják a hajnövekedést?
A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységről beszélünk. Milyen tényezők befolyásolhatják a hajnövekedést?
Mit tegyünk, ha töredezik a hajunk?
A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helytelen életmód okozza, de nagyon ritkán bőr- vagy belgyógyászati betegség áll a háttérben. Mit tehetünk ilyenkor?
Száraz a hajam, mi okozhatja?
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelőssé tehetőek.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Száraz a hajam, mi okozhatja?
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelőssé tehetőek.
Mit tegyünk, ha töredezik a hajunk?
A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helytelen életmód...
Milyen tényezők befolyásolják a hajnövekedést?
A fejbőrön körülbelül 150000 hajszál található, amelyek a szőrtüszőkből nőnek ki, ezek a hajhagymák. A szerkezetük összetett, valójában egy teljesen különálló anatómiai egységről beszélünk. Milyen...
Mit tehetünk a zsíros haj ellen?
Sokan küzdenek a haj fokozott zsírosodásával, a kellemetlen és nem megnyerő frizura a hétköznapokat is megkeserítheti. Megfelelő odafigyeléssel és hajápolási módszerekkel tehetünk a probléma ellen.