Fejfájás

Fejfájás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A fejfájás súlyos betegséget is jelezhet, de az esetek többségében a frontok, számítógépek használata, légkondicionáló idézi elő leggyakrabban ezt a tünetet. Számos módszer áll rendelkezésünkre a fájdalom enyhítésére, ha azonban ezek nem segítenek, szükségessé válhat a háziorvos felkeresése.

Nyáron nagyobb a fejfájás kockázata, mivel a hőség kitágítja a fejben található ereket, melyet nyomást gyakorolnak az idegvégződésekre.

A tévhitekkel ellentétben azonban számos módszer áll rendelkezésünkre, hogy megszüntessük vagy akár meg is előzzük a problémát. Ha a praktikus tanácsok mégsem segítenek, szükségessé válhat a háziorvos felkeresése, hiszen a megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fejfájás gyakorisága és mértéke.

Praktikus tanácsok fejfájás ellen

Mozgás, egészséges életmód

Általánosan elmondható, hogy a jó egészségi állapot minden fájdalom megjelenését csökkentheti. Sportoljunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen, aludjunk 7-9 órát és kerüljük a koffein fogyasztását.

Izomrelaxáció

A hideg vagy meleg borogatás segíthet a fejfájás megszüntetésében. Hogy melyik a jobb hatású, egyénenként változik. Próbáljunk meleg vizes palackot tenni a fejünkre, de egy forró fürdő vagy zuhany is segíthet. Ha a hideg esik jobban, csavarjunk jégakut egy ruhadarabba és tegyük a fejünkre A fejmasszázs tovább csökkentheti a fájdalmat.

Megfelelő testtartás

Talán nem is gondonánk, de a rossz testtartás is előidézheti a fejfájást. Húzzuk hátra vállainkat, emeljük a fejünket magasba és húzzuk be a hasunkat. Ülőhelyzetben két lábunk maradjon párhuzamos, fejünket szintén emeljük meg. Kerüljük az egy helyzetben maradást, rendszeresen nyújtózkodjunk és mozgassuk át nyak-, illetve vállizmainkat.

Stresszkezelés

A magas stressz is előidézheti a fejfájást, ezért próbáljuk helyén kezelni a minket érő ingereket. Igyekezzünk mindent előre megtervezni, lélegezzünk mélyeket, jógázzunk. Amennyiben szükséges, keressünk fel stresszkezelő csoportokat, terápiákat.

Bizonyos esetekben, illetve ha a fenti módszerek egyike sem vált be, szükség lehet orvosi kivizsgálásra.

Milyen esetekben forduljunk orvoshoz fejfájásunkkal?

  • Hirtelen, ütésszerű tarkótáji fejfájás;
  • heves, az egész testre kiterjedő fájdalom;
  • napról napra erősödő, gyógyszer ellenére szűnni nem akaró fájás;
  • ötven év felett kezdődő és egyre fokozódó fejfájás;
  • balesetet, koponyasérülést követő fájdalom és tudatzavar;
  • halántéktájon jelentkező lüktető fájdalom;
  • a szemgolyó feszülésével kezdődő, majd a halánték felé sugárzó, éles fájdalom;
  • ha a fejfájás lázzal, hányással, merev nyakkal jár;
  • ha a fájdalmat szédülés, izomgyengeség, látászavar kíséri.

Útmutató

  • A fejfájás rendkívül gyakori panasz, szinte nincs olyan ember a világon, aki ne találkozna vele. Bár a fejfájás súlyos betegséget is jelezhet, az esetek többségében nem erről van szó. 
  • Általánosan elmondható, hogy a jó egészségi állapot minden fájdalom megjelenését csökkentheti. Sportoljon rendszeresen, táplálkozzon egészségesen, aludjon 7-9 órát és kerülje a koffein fogyasztását, továbbá figyeljen testtartására és kezelje a stresszt.
  • Ha a praktikus tanácsok mégsem segítenek, szükségessé válhat a háziorvos felkeresése, hiszen a megfelelő gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fejfájás gyakorisága és mértéke.
Fejfájás - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Gyakran fáradt vagy és előfordul, hogy éhes maradsz még az étkezések után is? Stresszes életmódot élsz? Erős a gyanúd, hogy inzulinrezisztenciád van? Járj utána!
Melyek a leggyakrabban előforduló mérgezések?
A mérgezés legtöbb esetben véletlenszerű, gyakran az is előfordul, hogy olyan anyagtól alakul ki, amelyet mindennap használunk. Mi okoz leggyakrabban mérgezést?
COVID-19 és stressz - A krónikus stressz alattomosan megbetegíthet
Ki ne érezne magát stresszesnek a koronavírus járvány miatt? Ez az érzés azonban nem csak pszichés, de fizikai rombolással is jár, ugyanis a kezeletlen, krónikus stressz komolyan veszélyezteti a szív-érrendszer egészségét.
Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes, amelynek kezelése elsősorban szigorú diétával történik.
Terhesség és COVID-19
A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.
Megfázás, influenza vagy Covid-19?
A különböző eredetű légúti megbetegedések rendkívül gyakoriak. Ezek sok esetben járnak hasonló tünetekkel, így egymástól való elkülönítésük nem mindig egyszerű feladat. Vegyük sorra, hogy mik segíthetnek eldönteni, hogy egy egyszerű megfázással, influenzával vagy éppen koronavírus fertőzéssel állunk szemben.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a neurológiai kivizsgálás jelentőségéről beszélt.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyik évszakban nagyobb a fejfájás kockázata?
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a fejfájás?
A krónikus vagy nagyon gyakori fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, ami azonban több szempontból veszélyes lehet, amelyekről dr. Prinz Géza...
Hogyan fáj a fejünk?
Az önálló – vagyis nem egy betegség miatt másodlagosan jelentkező - fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a kevésbé gyakori, de komoly, erős fájdalmakat okozó cluster. Hogyan...