Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén

Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén

Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.21.
Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes, amelynek kezelése elsősorban szigorú diétával történik.

A hisztamint részben szervezetünk termeli, részben pedig élelmiszereink tartalmazzák. A hisztamin lebontásáért a szervezetünkben a DAO (diamino-oxidáz) nevű enzim felelős. Abban az esetben, ha az enzim hiányában vagy csökkent működése esetén a lebontása lelassul, akkor a hisztaminban gazdag, vagy azt felszabadító élelmiszerek fogyasztását változatos tünetek kísérhetik. 

Melyek lehetnek ezek?

Kipirulás, bőrkiütés, bőrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj, hányinger, puffadás, hasfájás, hasmenés, heves szívdobogásérzés, migrénszerű fejfájás, szédülés, izzadás.

Hisztamin intolerancia – diéta orvosi felügyelettel 

A DAO enzim csökkent aktivitása laboratóriumi módszerekkel kimutatható, ugyanakkor az eredményt a klinikai tünetekkel egybevetve kell értékelni. 
A kezelés kulcsa a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése, valamint azoknak az ételeknek, italoknak a mellőzése, melyek gátolják a hisztamin lebontását vagy serkentik képződését.

Fontos látni, hogy a betegek szervezete nem egyformán reagál sem a hisztamin tartalmú, sem az azt felszabadító élelmiszerekre. Ahogy a DAO szintünk is egyéni, úgy a reakcióink is különbözőek. Nincs két egyformán hisztamin intoleráns beteg! Amely élelmiszer az egyiknél semmilyen tünetet nem okoz, az a másik betegnél komoly tüneteket válthat ki.  Hisztamin intolerancia esetén a legfontosabb, hogy megfelelő orvosi segítséggel (erre a betegségre specializálódott allergológus és /vagy gasztroenterológus) végezzük a diétát, vagyis azon élelmiszereknek a kerülését, amelyek tüneteket okozhatnak, amíg a szervezetben a megfelelő DAO szint részben, vagy csaknem egészben helyre nem áll. 

A hisztamin intoleráns betegnél előfordulhat, hogy a szervezet a hisztamin tartalmú élelmiszerekre igen gyors reakcióval jelez, ugyanakkor a hisztamin felszabadító ételek esetén napok is eltelhetnek tünetek nélkül, majd amikor a szervezetben a hisztamin mértéke eléri a tolerancia küszöböt, megjelenhetnek a tünetek. 

Magas hisztamin tartalmú ételek és italok (a teljesség igénye nélkül)

  • Alkoholok: pl. vörös bor, fehér bor, rozé bor, sör, pezsgő, brandy, pálinka, rum.
  • Italok: kakaó, tea, energiaital, coca-cola.
  • Hosszú érlelésű sajtok: pl. camambert, brie, bruyere, cheddar, roquefort, parmesan, ementáli, fontina, raclette, gouda.
  • Húsok, húskészítmények, halak: sonka- és kolbászfélék, füstölt húsok, tengeri halak, belsőségek, halkészítmények, halkonzervek, szalámi, szárított hús.
  • Tenger gyümölcsei: rák, kagyló, csiga, polip.
  • Növényi tejek: pl. szójatej.
  • Tojás: tojásfehérje.
  • Savanyított zöldségek: pl. savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyúságok, avokádó, padlizsán.
  • Tartósított zöldségek, hüvelyesek (pl. szója, bab, borsó, lencse).
  • Gombák: vargánya, kucsmagomba.
  • Gabonafélék: napraforgó, hajdina, búzacsíra.
  • Zsírok, olajok: napraforgóolaj.
  • Ízesítők: szójaszósz, mustár, mustármag, mustár por, ecet, ecetes ételek, balzsamecet, borecet, ketchup, chili, lóhere fajták, gyömbér, édesgyökér, maláta kivonat, mesterséges édesítőszerek, húsleves kocka, élesztő.
  • Édességek: csokoládék, kakaó.

A szervezet hisztamin lebontását gátló, illetve a hisztamin képzését fokozó ételek és italok

  • Italok: paradicsomlé, narancslé.
  • Zöldségek: paradicsom, spenót, fokhagyma, vöröshagyma, póréhagyma, fehér hagyma.
  • Gyümölcsök: pl. ananász, banán, kiwi, citrusfélék, eper, málna, papaya, avokádó.
  • Olajos magvak: pl. dió, mogyoró, mák.
  • Ízesítők: pl. paradicsompüré, paradicsom konzerv.

Gyógyszerek: pl. vérnyomáscsökkentők, izomlazítók, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, köptetők.

Mindent frissen!

A nem friss élelmiszerek hisztamin tartalma magasabb, mint a frissen vágott húsé, frissen szedett zöldségé, gyümölcsé. Ezért lényeges, hogy ne együnk barnult, ütődött gyümölcsöt, illetve a megvásárolt élelmiszert minél gyorsabban fogyasszuk el, feldolgozott húsokat ne együnk (pl. szalámi), a megvásárolt csirkehús se legyen időben távoli a vágástól.  Ebben a betegségben a diéta fontos része, hogy a főzött ételből csak aznap fogyasszunk, ha lehet másnap frisset együnk. A hűtőből elővett élelmiszereket csak abban az esetben együk, ha hisztamin tartalmuk eleve nulla (pl. brokkoli, cukkini, vaj, jégsaláta, spárga, sütőtök).

(Svábhegyi Gyermekgyógyintézet)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Megjelenés dátuma: 2021.10.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...