Kiszáradás

Kiszáradás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A kiszáradás a folyadékháztartás felborulásának eredménye, amely a túl kevés folyadékfogyasztás, vagy fokozott folyadékvesztés következménye. Kezelése legtöbbször otthoni folyadék és elektrolit pótlással történik, de súlyosabb esetben kórházi ellátás is szükséges lehet.

A kiszáradás, más néven dehidratáció az esetek többségében az elektrolit-háztartás felborulásával jár együtt, amelynek  az alábbi tünetei lehetnek:

  • szomjúság
  • gyengeség
  • száraz
  • lepedékes nyelv
  • szapora pulzus
  • alacsony vérnyomás
  • a bőr elveszíti a feszességét
  • rekedt hang
  • csecsemőknél behorpadt kutacsok
  • zavartság
  • súlyos esetben eszméletvesztés

A kiszáradás okai

Kiszáradást legtöbbször az elégtelen folyadékbevitel, hányás, hasmenés, nagyfokú verejtékezés, nagymennyiségű vér vesztése, fokozott vizeletürítés (pl. cukorbetegségnél), vizenyő (ödéma) okoz. Ilyenkor az érpályában keringő folyadék mennyisége anélkül csökken, hogy a hiányzó mennyiség a külső környezetbe távozott volna - a szövetek között pang.

Figyeljünk a folyadékpótlásra

Egy egészséges felnőtt napi folyadék szükséglete kb. 2-2,5 liter között mozog, amit részben folyadékokkal, részben az elfogyasztott táplálékaink víztartalmával pótoljuk. A sportolás és a hőség növeli a napi folyadékigényt, ezért ilyenkor még inkább érdemes figyelni a megfelelő folyadékpótlásra.  Amennyiben vese-, szív-, anyagcsere-betegségben szenvedünk, feltétlenül kérjük ki orvosuk véleményét a napi folyadékszükségletüket illetően, mert ezekben az esetekben ártalmas lehet a túl sok folyadék fogyasztása.

Kezelése

A dehidratációt folyadék- és elektrolitpótlással tudjuk orvosolni, ha ezt nem tudjuk megtenni, vagy ennek ellenére is fennáll a probléma, mielőbb keressük fel  orvosunkat, ugyanis súlyosabb esetben akár orvosi ellátás is szükséges lehet. Amennyiben a kiszáradást valamilyen alapbetegség okozza, a terápia része  az alapbetegsége kezelése is.

Útmutató

  • A kiszáradás a folyadékháztartás felborulásának eredménye, amely a túl kevés folyadékfogyasztás, vagy fokozott folyadékvesztés következménye.
  • A dehidratációt folyadék- és elektrolitpótlással tudjuk orvosolni, ha ezt nem tudjuk megtenni, vagy ennek ellenére is fennáll a probléma, mielőbb keressük fel  orvosunkat, ugyanis súlyosabb esetben akár orvosi ellátás is szükséges lehet.
Kiszáradás - Részletesen a témáról
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását?
Egészséges életmód kialakításával és fenntartásával rengeteg szezonális és krónikus megbetegedés, köztük például a cukorbetegség kialakulásának kockázata is jelentősen csökkenthető lenne. Hogyan?
Mire figyeljek sport közben, ha cukorbeteg vagyok?
Attól még, hogy valaki cukorbetegségben szenved, nem jelenti azt, hogy le kell mondania a sportolás élményéről, ugyanakkor van pár szempont, amit fontos szem előtt tartani, amennyiben valaki diabéteszesen sportol.Melyek ezek?
Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?
Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek. A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a jelekre.
Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?
A nagymértékű alkoholfogyasztás egyaránt hatással lehet a fizikai és pszichés állapotunkra is, ami az életkor előrehaladtával még inkább befolyásolhatja mindennapjainkat. Összeszedtük azokat az egészségügyi szempontokat, amelyekre jobban oda kell figyelnünk akkor, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt.
doktorGO Szerző: doktorGO
Ajánlott gyógyszer
Hasznos lehet
Mit ihat egy csecsemő hőségben?
A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, ezért fontos, hogy megfelelő minőségben és...
Mit igyon a gyermek hőségben?
A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás a nagyobb gyerekeknél csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki....