Laborvizsgálat: vizeletvizsgálat

Laborvizsgálat: vizeletvizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A vizeletvizsgálat a vizelet összetételét és az azokban előforduló különféle biológiai-kémiai anyagok jelenlétét, mennyiségét vizsgálja és határozza meg.

A vizsgálat előtt

Mivel a vizsgálat a szeméremtáji környékről történik, előtte fontos az alapos tisztálkodás. Lehetőleg éhgyomorra végezzük a vizsgálatot. Nők esetében érdemes kerülni a menstruációs periódust és a nőgyógyászati betegségeket, mert ezek eltérést mutathatnak ki az eredményben. Előfordulhat, hogy otthoni vizeletmintára lesz szükség, ez esetben a reggeli első vizeletről beszélünk. Mivel a vizeletürítést számos tényező befolyásolhatja (pl. lázas betegség, erőteljes fizikai munka), nem biztos, hogy egyetlen minta elegendő a pontos érték megbecsüléséhez. Ilyenkor orvosa 24 órás gyűjtött vizeletmintát is kérhet: egy adott 24 órás időszak alatt a teljes vizeletmennyiséget kell összegyűjteni. Ez nagy együttműködést igényel a páciens részéről, azonban biztos eredményt némely esetben csak ez adhat. Amennyiben bármilyen gyógyszert szed, tájékoztassa erről orvosát, hiszen az eredményre ez is befolyással lehet.

A vizsgálat

A vizsgálat történhet háziorvosnál, szakrendelésen vagy otthon is – erről kezelőorvosa dönt. Bárhol is történik a mintavétel, érdemes figyelni rá, hogy a vízgyűjtő tartályhoz semmivel se érjünk hozzá, illetve fokozottan tartsuk be a higiéniás szabályokat. A vizeletsugár első kis mennyiségét érdemes kicsorgatni, ezzel átmossuk a húgycsövet. A vizsgálat semmilyen fájdalommal, illetve mellékhatással nem jár.

A vizsgálat után

Mivel a vizsgálat nem jár mellékhatással, ezért nyugodtan visszatérhetünk a mindennapi élethez, nincs szükség otthoni pihenésre. A vizsgálati eredményekről és annak kiértékeléséről kezelőorvosa tájékoztatni fogja.

Útmutató

  • Mivel a vizsgálat a szeméremtáji környékről történik, előtte fontos az alapos tisztálkodás. 
  • Lehetőleg éhgyomorra végezzük a vizsgálatot. Nők esetében érdemes kerülni a menstruációs periódust és a nőgyógyászati betegségeket.
  • A vizsgálat történhet háziorvosnál, szakrendelésen vagy otthon.
  • A vizsgálat semmilyen fájdalommal, illetve mellékhatással nem jár.
Laborvizsgálat: vizeletvizsgálat - Részletesen a témáról
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek prosztata megnagyobbodás esetén?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa elmondta, milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek ilyenkor.
Mit ne igyunk, együnk, ha húgyúti fertőzésünk van?
Ha valaki éppen felfázással, vagyis húgyúti fertőzéssel küzd, néhány étel- és italféleséget ajánlatos kerülnie. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa a részletekről beszélt.
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.
Laborvizsgálatok értelmezése: Albumin
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje,amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Mikor magas a húgysavszint?
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből történik.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
Mikor ne halogassuk az orvosi vizsgálatot a Covid-19 miatt?
A Covid-19 járvány miatt többször is átgondoljuk, hogy forduljunk-e orvoshoz aktuális problémánkkal. Összeszedtük azokat az állapotokat, amelyek esetén nem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mire van hatással az albumin?
Hasznos lehet
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Laborvizsgálatok értelmezése: Albumin
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje,amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére...