Étrend

Étrend

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet, azonban már kialakult betegség esetén még jobban felértékelődik a megfelelő táplálkozás, szükség esetén diéta szerepe.

A magyar lakosság táplálkozására a túlzott cukor és sófogyasztás, magas zsírbevitel és túl sok finomított lisztből készült termékek fogyasztása jellemző, ezért nem csoda, hogy számos kórkép kialakulásának hátterében a helytelen táplálkozás áll. Egészséges étrenddel vagy megfelelő diétával nagy mértékben javítható vagy akár tünetmentessé is tehető egy-egy betegség.

Az egészséges étrend általános szabályai:

  • Törekedjünk a változatosságra, melyet minél többféle élelmiszerből valósíthatunk meg, így a szervezet nagyobb eséllyel kapja meg a számára szükséges tápanyagokat és nehezebben alakulnak ki hiánybetegségek.
  • Kerüljük a túl zsíros ételeket!
  • Mérsékeljük a konyhasó fogyasztását, helyette használjunk inkább ízletes fűszereket.
  • Csökkentsük a finomított szénhidrátok fogyasztását (pl. édesség, sütemény), ezek helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonákból készült (pék)termékeket.
  • Étkezzünk naponta többször keveset úgy, hogy egyenletesen legyen elosztva a napi táplálék mennyisége.
  • Fogyasszunk elegendő mennyiségű folyadékot, a legjobb választás erre az ivóvíz, tea, valamit mértékkel a frissen facsart gyümölcslevek. Lehetőleg kerüljük a cukros üditők, a koffein és az alkohol fogyasztását.

Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.

Betegség esetén: diéta

Bizonyos betegségek esetén sajnos elkerülhetetlenné válik a diéta betartása, amellyel további szövődmények kialakulását előzhetjük meg vagy meglévő panaszainkat enyhíthetjük. A leggyakoribb betegségek, amelyek diétával jól karbantarthatóak:

  • Táplálékallergiák (pl. gabonaallergia)
  • Táplálékintolerancia (pl. laktózintolerancia)
  • Cukorbetegség, Inzulinrezisztencia
  • Köszvény
  • Gluténérzékenység
  • Chronbetegség

Útmutató

  • A kiegyensúlyozott és változatos étrend számos betegség megelőzésében játszhat szerepet.
  • Egészséges táplálkozás esetén fedezni tudjuk a szervezet napi energia- és tápanyagigényét, s ezzel meg tudjuk tartani az optimális testsúlyunkat, elkerülve ezzel az elhízást.

 

Étrend - Részletesen a témáról
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Gyakran fáradt vagy és előfordul, hogy éhes maradsz még az étkezések után is? Stresszes életmódot élsz? Erős a gyanúd, hogy inzulinrezisztenciád van? Járj utána!
Mit tegyek, ha laktózérzékenységre gyanakszom?
Rendszeresen puffad, görcsöl a hasad tej fogyasztását követően? Gyakran hasmenés is társul hozzá? Összeszedtük azokat a dolgokat, amelyek segítségével megtudhatod, valóban laktózintolerancia áll-e a háttérben.
Mit tegyünk stroke esetén?
A stroke hazánkban évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén várhatóan több mint 800.000 esettel kell majd számolni 2035-re.
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Milyen étrend javasolható irritábilis bél szindróma esetén?
Az irritábilis bél szindróma (IBS) étrendi ajánlásai a tünetek enyhítését szolgálják. Mit együnk a betegség fennállása esetén?
Milyen egészséges nassolnivalók közül válassz?
Nem tudsz lemondani a nassolásról, de szeretnél olyan harapnivalók közül választani, amelyek egészségesebbek, mint a hagyományos chipsek vagy csokik? Összeszedtük a legegészségesebbnek nevezhető...
Miért nem sikerül lefogynod?
Ha a kedvenc farmernadrágod szűkebbnek tűnik a megszokottnál, vagy a mérleg mutat többet a kelleténél, akkor előfordulhat, hogy elköveted a következő hibák egyikét:
Hogyan étkezzünk „tisztán”?
Mire kell figyelnünk akkor, ha nemcsak egészségesen, hanem természetesen, azaz „tisztán” szeretnénk étkezni? Mit lehet és mit nem ilyenkor? Kell-e változtatnunk? Tudd meg cikkünkből!