Koronavírus

Koronavírus

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A koronavírus Magyarországon is régóta előforduló víruscsalád. A 2019. decemberében kialakuló világjárványt a víruscsalád egy új típusa, a 2019-nCoV okozza.

Az új típusú koronavírus 

Microgaming, ELK, Netent, Relax Gaming i wielu innych zaufanych programistów przyczynia się do galerii gier kasynowych na tej stronie. Tworzą wysokiej jakości tytuły 3D z szaloną mechaniką i uczciwymi RNG. Dostępne są również unikalne funkcje, takie jak kupowanie bonusów i progresywne jackpoty. Niektóre nowoczesne automaty mają pełną historię z zwrotami akcji i realistycznymi efektami dźwiękowymi. Jeśli automaty Spinia 12 nie pasują do Twoich upodobań, zawsze możesz grać w gry planszowe, takie jak ruletka i Blackjack. Możesz spróbować pokonać komputer w pokerze lub sprawdzić swoje szczęście w Baccarat. Każda gra przyjmuje różne zakłady, nie musisz stawiać tyle, co w fizycznym kasynie. Dzięki grafice 3D czujesz się jak w prawdziwym miejscu. Nie musisz nawet grać o pieniądze, chyba że chcesz założyć konto i dokonać wpłaty. Ogromny wybór automatów i gier planszowych jest dostępny w trybie darmowym. Oczywiście nie możesz uzyskać dostępu do bonusów ani wygrać prawdziwych pieniędzy, ale możesz sprawdzić swoją strategię gry i po prostu dobrze się bawić.

A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus egészséges immunitású személy esetében nem okoz halálos megbetegedést, azonban az immungyenge állapotoknál (cukorbetegség, daganatos betegség, krónikus légúti betegség, szteroid kezelés stb.) valószínűbb a fertőzés súlyosabb lefolyása.

A koronavírus tünetei

  • magas láz,
  • köhögés, 
  • orrváladékozás, 
  • fejfájás,
  • levertség,
  • tüdőgyulladásnak megfelelő tünetek: heves, produktív köhögés, fulladás, fekvési képtelenség, légszomj

Hogyan védekezhetünk a koronavírus ellen?

  • Mossunk kezet rendszeresen és alaposan - használjunk szappant, meleg vizet, és legalább 20 másodpercig történjen a kézmosás. Amennyiben víz nem áll rendelkezésünkre (pl. utazás alatt), használjunk folyékony kézfertőtlenítőt, amelyet nem szükséges leöblíteni.Ez nemcsak a koronavírus megelőzése érdekében fontos, hanem egyéb fertőző betegségek elkerülése végett is (pl. influenza).
  • Kerüljük a tömeget és lehetőség szerint a fertőzöttekkel való érintkezést.
  • Köhögéskor, tüsszentéskor tartsunk a szánk, orrunk elé papírzsebkendőt.
  • Koronavírus járvány alatt használjunk maszkot a zárt tereken. 
  • Figyeljünk immunrendszerérönkre! Mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk kiegyensúlyozottan, kezeljük megfelelően a stresszt és a szorongást, aludjunk 7-9 órát és kerüljük a káros szenvedélyeket.
  • Oltassuk be magunkat.

Útmutató

  • A koronavírus Magyarországon is régóta előforduló víruscsalád.
  • A tapasztalatok alapján elmondható, hogy az új típusú koronavírus egészséges immunitású személy esetében nem okoz súlyos, halálos megbetegedést.
  • Koronavírus esetén nagy hangsúly van a megelőzésen.
Koronavírus - Részletesen a témáról
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?
A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan védekezzünk a vírus ellen?
Hasznos lehet
Oltatni vagy nem oltatni?
Az immár több mint két éve húzódó, szinte napról napra változó vírushelyzetben kismamaként még nagyobb kihívás eligazodni, válaszokat találni, az oltást, a lehetséges szövődményeket, gyermekünk...
Miért teljesíthet kevésbé jól a gyorsteszt az Omikron esetében?
A tudósok és a közegészségügyi szakértők számos hipotézist állítottak fel annak magyarázatára, hogy bizonyos gyors antigéntesztek miért teljesítenek valamivel gyengébbet az Omikron esetében. Melyek...
Mennyire megbízhatóak a gyorstesztek az Omikron esetében?
A gyors antigéntesztek kimutatják a SARS-CoV-2 vírusfehérjéket az ember orrából vagy torkából származó nyálkahártyában, de vajon ugyanolyan hatékonyak-e az Omikron eseteiben, mint a többi variánsnál?
Melyik Covid-19 elleni vakcina a legjobb?
2021-re már számos gyógyszercég fejlesztett ki hatékony és biztonságos vakcinákat a Covid-19 által okozott pandémia megfékezésére. Mikor, melyiket válasszuk?