Szenvedélybetegség

Szenvedélybetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A szenvedélybetegség egy igen komplex probléma, mely egy szerrel vagy viselkedéssel kapcsolatos kóros függőséget jelent, amelynek káros következményei lehetnek.

A gyógyszerek, élvezeti szerek pszichés okból történő, szokásszerű, folyamatos fogyasztását függőségnek, más néven addikciónak nevezzük.

Mitől alakulhat ki a szenvedélybetegség?

Az illető ilyenkor elveszti a kontrollt a szerhasználat vagy a viselkedés felett, kialakulásának hátterében az alábbi okok állhatnak:

  • genetikai hajlam
  • gyerekkori trauma
  • fokozott stressz
  • túlhajszolt életmód
  • trauma (pl. válás, haláleset, betegség)
  • nem megfelelő szocializáció

Fajtái

A szenvedélybetegség kiváltó okait tekintve két csoportra osztható: a kémiai (pl. alkohol-, drog-, nikotinfüggőség), illetve a viselkedéses vagy anyag nélküli addikciókra (pl.játékszenvedély, munkamánia, internetfüggőség, stb).

A szenvedélybetegség tünetei

  • növekvő szükséglet a szerhasználat vagy viselkedés/cselekvés elérésért
  • a szenvedélybetegség tárgyának megvonása ingerlékenységet, nyugtalanságot okoz
  • a szer vagy a viselkedés körüli gondolatok határozzák meg a beteg életét
  • életminőség megváltozása (pl. anyagi csőd, munkahelyi problémák, feladatok elhanyagolása)
  • társas kapcsolatok leépülése (pl. válás)
  • egészségügyi problémák, betegségek megjelenése

Kezelése

A szenvedélybetegségek kezelése összetett, minden esetben orvosi (pszichiátriai) és pszichológusi feladat, ahol gyógyszeres és pszichoterápiás technikák kombinációja vezethet eredményhez.

Szenvedélybetegség - Részletesen a témáról
Mi történik a testeddel, ha leszoksz a cigarettáról?
Hatalmas elszántság, erő és kitartás szükséges ahhoz, hogy valaki végleg le tudja tenni a cigarettát, főleg akkor, ha már több éve folytat füsttel mérgezett életmódot. Mi történik a szervezetünkkel, ha sikerül leszoknunk?
Milyen fázisokon megy át az, aki elhatározza, hogy leszokik?
Nagyon kevesen vannak, akiknek egyből sikerül a leszokás, a sikert rendszerint több – átlagban 2-3 - sikertelen próbálkozás előzi meg. Annak érdekében, hogy a leszokási törekvéseik minél tudatosabb megtervezésére ösztönözzék az embereket, a Korányi Intézet szakemberei összeszedték, hogy a leszokás során a milyen fázisokon mennek keresztül dohányosok.
Egészségesebb az e-cigaretta?
Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?– erre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Mikor szűnnek meg a nikotinmegvonás tünetei?
A nikotin erős függőséget okozó szer, hirtelen megvonása fizikai és pszichés tüneteketegyaránt okoz, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást. De vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy megszűnjenek a nikotinmegvonás tünetei? Erre a kérdésre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Valóban könnyebb a leszokás az e-cigarettával?
Az új típusú füstmentes dohánytermékek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem támogatják a leszokást, sőt a cigarettával való gyakori együttes használatnak köszönhetően még veszélyesebbek is lehetnek.
A harmadlagos dohányfüst is káros
A dohányzók körében a nemdohányzókhoz képest tizenkétszer gyakoribb a tüdőrák kialakulása. A dohányfüst azonban nemcsak az aktív és a passzív dohányzókat érintheti, a harmadlagos dohányfüst is káros lehet. Mit jelent ez?
Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?
Karácsony közeledtével bizonyára mindannyian többet vásárolunk a szokásosnál, hiszen egymás megajándékozása a szeretetünk kifejezésének egyik módja. Szeretnénk örömet okozni egymásnak, és nem mindig könnyű tartani a mértéket, előfordul, hogy többet költünk, mint amit terveztünk. Mikortól válik kényszeressé a karácsonyi vásárlás?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Munkamánia - Mikor kell lépned az egészséged érdekében?
Ha úgy érzed, hogy az élet egyetlen értelme az, hogy dolgozol, mindemellett hanyagolod a családodat és a barátaidat, akkor valószínűsíthető, hogy munkamániában szenvedsz. Nézd meg, mit tehetsz...
Hogyan zajlanak a leszokást támogató programok?
Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai...
Hogyan szokjunk le a dohányzásról 21 nap alatt?
A függőségből adódó rabság és a dohányzás ismert egészségkárosító hatásai miatt a legtöbb dohányzóban időről időre ott motoszkál a gondolat, hogy le kellene szokni. Hogyan tudjuk ezt megtenni 21 nap...
Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?
A nagymértékű alkoholfogyasztás egyaránt hatással lehet a fizikai és pszichés állapotunkra is, ami az életkor előrehaladtával még inkább befolyásolhatja mindennapjainkat. Összeszedtük azokat az...