Depresszió

Depresszió

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A depresszió a hangulatzavarok legsúlyosabb formája, ami a hangulaton kívül befolyásolja a beteg életminőségét. Kezeletlen esetben rokkantság, önellátási képtelenség és akár az öngyilkosság is előfordulhat, ezért a tüntetek tartós fennállása esetén, érdemes felkeresnünk orvosunkat.

A depresszió nem csupán rossz hangulatot jelent, mert kihat a beteg közérzetére, gondolatára, érzéseire, társas kapcsolataira, viselkedésére, de még a fizikai állapotára is. Fennállása nagy mértékben befolyásolja életminőségünket, ezért nagyon fontos a probléma felismerése és kezelése.

Mikor beszélhetünk depresszióról?

Amennyiben az alábbi tünetek közül legalább öt tartósan (legalább két héten keresztül) fennáll, a depresszió diagnózisa valószínűsíthető:

  • rossz hangulat
  • az örömre való képesség elvesztése
  • érdektelenség
  • alacsony önértékelés
  • alvászavar
  • koncentráció csökkenése, akadályoztatott gondolkodás
  • testtömeg változás
  • agitáció
  • fáradtság
  • halállal kapcsolatos gondolatok
  • szorongás

A depresszió mindezek mellett számos testi panaszt is okozhat (emésztési zavar, székrekedés, hasmenés, fejfájás).

Kezelése

A jelenleg elérhető antidepresszív szerekkel a depresszió nagyon jól kezelhető, alkalmazásuk pszichiáter felügyelete mellett történik. A gyógyszeres kezelés kiegészíthető pszichoterápiával, ami hozzájárul az életminőség javulásához.

Útmutató

  • A depresszió a hangulatzavarok legsúlyosabb formája, ami a hangulaton kívül befolyásolja a beteg életminőségét.
  • Kezeletlen esetben rokkantság, önellátási képtelenség és akár az öngyilkosság is előfordulhat, ezért a tüntetek tartós fennállása esetén, érdemes felkeresnünk orvosunkat.
  • A jelenleg elérhető antidepresszív szerekkel a depresszió nagyon jól kezelhető, alkalmazásuk pszichiáter felügyelete mellett történik.
  • A gyógyszeres kezelés kiegészíthető pszichoterápiával, ami hozzájárul az életminőség javulásához.
Depresszió - Részletesen a témáról
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Hogyan ismerjük fel a poszt-Covid tüneteit?
Kezdetben azt gondolták az orvosok, hogy a gyógyult koronavírusos betegeknek csak tüdőgyógyászati rehabilitációra van szükségük, ám azóta kiderült: a post-Covid egy jóval komplexebb és elhúzódó tünetegyüttes – magyarázza dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.
Kevésbé ismert tünetek, amik depresszióra utalhatnak
Ha a depresszióról beszélünk, általában a rossz hangulat, szomorúság, levertség szavak jutnak először eszünkbe, azonban egy-egy furcsa viselkedésmód mögött is ez a betegség állhat. Összeszedtük azokat a kevésbé ismert szokásokat, amit akár a depresszió is okozhat.
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Gyász COVID idején
A különböző veszteségek nagyon gyakorivá váltak a pandémia alatt. Talán a legsúlyosabb veszteség a COVID járvány egyik legtragikusabb következménye az, amikor egy szeretett személyt vesztünk el vírusfertőzés következtében. Milyen érzések természetesek ilyenkor és mikor kérjünk segítséget?
Milyen jelei lehetnek a mentális kimerülésnek?
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk? Összeszedtük a szellemi fáradtság legjellemzőbb tüneteit.
Hogyan dolgozzuk fel könnyebben a traumákat?
A túl nagy és/vagy túl intenzív stresszhelyzeteket, traumatikus élményeket feldolgozni nem egyszerű, testünk és lelkünk egyaránt sérülhet benne. Mit tehetünk azért, hogy könnyebben viseljük ezeket a megpróbáltatásokat?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan érezd jobban magad 15 perc alatt?
Gyors megoldásra van szükséged, amivel rövid időn belül jobban érezheted magad? Összeszedtünk néhány olyan dolgot, amivel kizökkenthetsz a hétköznapi gondok, hajtás, problémák alól.
Kevésbé ismert tünetek, amik depresszióra utalhatnak
Ha a depresszióról beszélünk, általában a rossz hangulat, szomorúság, levertség szavak jutnak először eszünkbe, azonban egy-egy furcsa viselkedésmód mögött is ez a betegség állhat. Összeszedtük...