Ingerlékenység

Ingerlékenység

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Teljesen normális, ha időnként haragosnak dühösnek érezzük magunkat, ám ha túl intenzíven vagy túl gyakran fordul elő életünkben, ideje utána járni, hogy mi okozhatja ezt az érzést, ugyanis egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Egészségügyi állapotok, amelyek ingerlekennyé tehetnek

  • Stroke
  • Alzheimer-kór
  • Autizmus
  • Depresszió
  • Cukorbetegség
  • Epilepszia
  • Májproblémák
  • Premenstruációs szindróma (PMS)
  • Menopauza
  • Pajzsmirigy-túlműködés
  • Wilson-kór
  • Bizonyos (pl. koleszterincsökkentő) gyógyszerek

Mikor forduljunk orvoshoz?

A harag normális érzelem, de ha úgy érezzük, hogy túl gyakran, túl intenzíven fordul elő életünkben, illetve nagymértékben befolyásolja mindennapjainkat, akkor ideje utána járni annak, hogy mi okozhatja problémánkat.

Hogyan enyhítsük a dühünket?

Abban az esetben is fontos dolgoznunk a haragunk enyhítésén, ha annak hátterében valamilyen betegség áll. A rendszeres testmozgás, légző gyakorlatok végzése, kiegyensúlyozott étrend, relaxációs technikák, autogén tréning mind-mind a segítségünkre lehetnek ebben. Mindezek mellett fontos megtanulnunk, hogyan kezeljünk bizonyos helyzeteket, hogyan változtathatunk gondolkodási módunkon. Amennyiben ez egyedül nem sikerül, érdemes mentálhigiéniás szakember vagy pszichológus segítségét kérnünk.

 Forrás: https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-whats-making-you-angry

Útmutató

  • Az ingerlékenység hátterében egészségügyi probléma is állhat (pl. Alzheimer-kór, Stroke, Depresszió, Cukorbetegség, stb).
  • Ha túl intenzíven vagy túl gyakran van jelen az ingerlékenység az életünkben, érdemes orvoshoz fordulni problémánkkal.
  • Az életmódváltás (pl. rendszeres testmozgás beiktatása, légző gyakorlatok végzése, kiegyensúlyozott étrend) segítségünkre lehet az ingerlékenység leközdésében.
  • Amennyiben életmódváltással nem tudunk enyhíteni problémánkon, érdemes mentálhigiéniás szakember segítségét kérnünk.
Ingerlékenység - Részletesen a témáról
Mikor szűnnek meg a nikotinmegvonás tünetei?
A nikotin erős függőséget okozó szer, hirtelen megvonása fizikai és pszichés tüneteketegyaránt okoz, éppen ezért rendkívül nehéz abbahagyni a dohányzást. De vajon mennyi idő kell ahhoz, hogy megszűnjenek a nikotinmegvonás tünetei? Erre a kérdésre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?
A demencia típusától függően különböző tünetekre lehetünk figyelmesek. Összeszedtük azokat az általános panaszokat, amelyek demencia fennállására utalhatnak.
Ismerd fel a passzív-agresszív emberek típusait!
Te is ismersz passzív-agresszív embert? Olyat, aki mindenen megsértődik, állandóan bűntudatot kelt benned, vagy kétértelmű „bókjaival” rendre megsért?
Hogyan bánjunk a passzív-agresszív emberekkel?
A panaszkodó, a bűntudatkeltő, a szabotőr…Mitől válik valaki passzív-agresszívvé? Hogyan bánjunk az ilyen típusú emberekkel? Szajcz Ágnes klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus válaszol ezekre a kérdésekre.
Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz
A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.