Isiász

Isiász

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az isiász nem önálló betegség, hanem egyéb egészségügyi problémák következménye, amit legtöbbször a hosszan tartó ülés vált ki. A tünetek általában gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek, de bizonyos esetekben műtéti megoldás is szóba jöhet.

Az isiász hátterében leggyakrabban porckorongsérv vagy valamilyen gerinccsatorna-szűkület áll, ennek következtében az idegrostok összenyomódása az alábbi tüneteket eredményezi:

  • fájdalom: A legjellemzőbb tünet a fájdalom, mely egészen jól lokalizáható (jellegzetesen végigfut a comb hátsó oldalán, majd a lábszáron és a külbokán halad, végül a nagy lábujjba sugárzik).
  • zsibbadás
  • izomgyengeség
  • tűszúrás érzés

Súlyosabb esetben érzéskiesést, mozgászavart és vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget vagy bénulást is tapasztalhatunk.

Kezelése

Az isiász szindróma kezelésénél a legfontosabb a fájdalom megszüntetése, ezért legtöbbször helyileg adható érzéstelenítő injekciót kapunk, ha felkeressük kezelőorvosunkat.

Amit azonban mi is megtehetünk a tünetek enyhítése érdekében az a kemény ágyon való alvás vagy földön fekvés, a testsúlycsökkentés, kötőszövet-erősítés, gyógytorna vagy esetleg az alternatív kezelések számba vétele. Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak vagy nem enyhíthetőek, műtéti megoldás jöhet szóba.

Útmutató

  • Az isiász nem önálló betegség, hanem egyéb egészségügyi problémák következménye, amit legtöbbször a hosszan tartó ülés vált ki.
  • Az isiász hátterében leggyakrabban porckorongsérv vagy valamilyen gerinccsatorna-szűkület áll.
  • A tünetek általában gyógyszeres kezeléssel enyhíthetőek, de bizonyos esetekben műtéti megoldás is szóba jöhet.
Isiász - Részletesen a témáról
Ödéma, görcs, isiász - Mit tehetsz ellenük kismamaként?
Mi okozza a lábgörcsöt? Hogyan előzd meg a vizesedést? Mitől fájhat az ülés? Összeszedtük most azokat a panaszokat - és a hozzájuk tartozó tippeket -, amelyekkel leggyakrabban a második és harmadik trimeszterben találkozhatunk.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...