Idegrendszer

Idegrendszer

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az idegrendszernek kiemelt szerepe van a szervezetünk működésében, éppen ezért kóros állapotainak és betegségeinek fennállása nagy mértékben befolyásolja életünket, életminőségünket.

Az idegrendszer feladata a különböző szervrendszerek működésének összehangolása, irányítása, a környezethez való alkalmazkodás biztosítása, mely során az idegrendszer a külső környezetből folyamatosan információkat - ingereket - vesz fel, azokat ingerület formájában továbbítja a központhoz, ahol a feldolgozás végbemegy, és ennek eredménye a megfelelő ingerválasz.

Az idegi szabályozást az idegszövet látja el, mely idegsejtekből, másnéven neuronokból és az őket körülvevő támasztósejtekből épülnek fel. Az idegi szabályozás kiterjed az összes szervünkre, így ennek kiesése vagy működésének felborulása a megfelelő szerv súlyos zavarával jár.

Anatómiailag az idegrendszer az alábbi két csoportra osztható:

  • központi idegrendszer (agyvelő és gerincvelő)
  • perifériás idegrendszer (idegek)

A leggyakoribb ideggyógyászati tünetek és tünetegyüttesek a következőek:

  •  Motoros és szenzoros zavarok: paresis - izomerő csökkenése, paralízis - izomerő kiesése, remegés, beszédzavar
  •  Tudatzavar: éberségi zavarok (kóma, kábultság), összerendezettségi zavar (tudatbeszűkülés), világossági zavarok (ködös állapot)
  •  Koponyaűri nyomásfokozódás

Az idegrendszer leggyakoribb megbetegedései

  • Fejlődési rendellenességek (pl. az egész agy vagy bizonyos agyi területek hiányosan fejlődnek ki)
  • Központi idegrendszer sérülései (pl. koponyasérülések)
  • Gerinc és gerincvelői sérülések (pl. csigolyatörés)
  • Környéki idegrendszer kórképei (pl. isiász)
  • Központi idegrendszer gyulladásai (pl. agyhártyagyulladás)
  • Agyi vérellátási zavarok (pl. TIA, stroke, érelmeszesedés)
  • Egyéb (Sclerosis multiplex, daganatok, fejfájások, epilepszia)
Idegrendszer - Részletesen a témáról
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Mit tegyünk stroke esetén?
A stroke hazánkban évente hozzávetőlegesen 40-50 ezer embert érint. A Stroke Szövetség Európáért előrejelzése alapján az Európai Unió területén várhatóan több mint 800.000 esettel kell majd számolni 2035-re.
Hogyan előzzük meg az újabb stroke kialakulását?
Stroke-on átesetteknél akár tízszeresére is növekedhet egy újbóli stroke kialakulásának kockázata. Hogyan előzzük ezt meg?
Hogyan segítsünk az iskolafóbiás gyermeknek?
Több tízezer gyermek szenvedi meg ma a becsengetést, és bár minden diáknál előfordul, hogy ellenáll egyszer-egyszer az iskolába járásnak, de a tartósan fennálló iskolafóbia létező jelenség, és valódi problémákat okoz a gyermek és a család számára. Mit tehetünk szülőként?
Szorongásos zavart okozhat az iskolakezdés
Alvásproblémák, hasfájás – mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Ezek a panaszok sokszor csak átmenetiek és néhány hét alatt maguktól elmúlnak, azonban ha állandósulnak, akkor gyermekpszichológushoz kell fordulni.
Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Magyarországon a stroke a harmadik leggyakoribb halálok és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség, melynek előfordulása az életkor előrehaladtával folyamatosan nő. Milyen változásokra számíthat a stroke-on átesett beteg?
Megelőzhető-e a stroke?
A stroke egy hirtelen kialakuló agyi esemény, melynek hatására az agy egy részének vérellátása megszűnik. Magyarországon mintegy 45-50 ezer ember kap stroke-ot évente, közülük kb. 15 ezren nem élik túl a betegséget. Mit tehetünk ilyenkor? Megelőzhető-e a kialakulása? Mire figyeljünk utána?
Kevésbé ismert tünetek, amik depresszióra utalhatnak
Ha a depresszióról beszélünk, általában a rossz hangulat, szomorúság, levertség szavak jutnak először eszünkbe, azonban egy-egy furcsa viselkedésmód mögött is ez a betegség állhat. Összeszedtük azokat a kevésbé ismert szokásokat, amit akár a depresszió is okozhat.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?