Hisztamin intolerancia

Hisztamin intolerancia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hisztamin számos sejtre van hatással, hozzájárul a gyulladásos-allergiás tünetek kialakulásához, emiatt gyakran összekeverik egyéb ételallergiával, hiszen hasonló panaszokat okozhat. Kezelése szigorú, következetes hisztaminmentes diétával történik.

A hisztamin a szervezetben természetesen van jelen, az immunrendszer működésében vesz részt, a gyulladás kialakításban van szerepe, de nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma, míg másoknak jelentéktelen. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban erjesztett, hosszabb ideig érlelt egy étel, annál magasabb a hisztamintartalma. Ilyen élelmiszerek például a sajtok, borok, füstölt húsok, halak és konzervek.

A hisztamin-intolerancia tünetei

A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml. az egyéni tolerancia eltérő lehet, azonban minél magasabb koncentrációban fordul elő az emberi szervezetben, annál több és súlyosabb tünetet okozhat. Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes lehet hisztamin-intoleranciára gyanakodnia:

  • nehézlégzés, köhögés, hörgőgörcs
  • hasi fájdalom, görcsök, émelygés, hányinger, hasmenés, puffadás 
  • fájdalmas menstruáció
  • fokozott gyomorsav termelődés
  • vérnyomásesés
  • arcpirulás
  • fejfájás

Hogyan kezelhető? 

A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta, amely kiegészülhet antihisztamin gyógyszerekkel, amelyek segítenek gátolni a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Nagyon fontos, hogy a fenti tünetek esetén ne kezdjünk orvosi vizsgálat nélkül diétába, mivel a tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, a megfelelő diagnózishoz orvosi vizsgálat szükséges.

Amennyiben megállapították a hisztamin-intoleranciát, az alábbi tanácsok betartása segíthet a megfelelő hisztamin mennyiség szinten tartásáért.

  • Fogyasszunk friss élelmiszereket. A megvásárolt élelmiszereket minél hamarabb fogyasszuk el, lehetőleg próbáljuk kerülni az előre csomagolt termékeket.
  • Ne fogyasszunk magas hisztamintartalmú ételeket (pl. halak, érlelt sajtok, borok, tartósított élelmiszerek, füstölt húsok, erjesztett termékek),
  • Kerüljük a borokat.
  • Vezessünk diétás naplót.

Útmutató

  • Hisztamin-intolerancia bármely életkorban kialakulhat.
  • Nemcsak szervezetünk termeli: egyes élelmiszereknek különösen magas a hisztamintartalma.
  • A hisztaminkoncentráció normálértéke a vérben 0,3-1,0 ng/ml.
  • A hisztamin-intolerancia kezelése a szigorú, következetes hisztaminmentes diéta.
  • A tünetek más ételintoleranciára is ráillenek, ezért a megfelelő diagnózishoz gasztroenteorológiai vizsgálat szükséges.
Hisztamin intolerancia - Részletesen a témáról
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes, amelynek kezelése elsősorban szigorú diétával történik.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza panaszainkat, mielőtt bármilyen diétába kezdenénk.
Hasfogók - Melyiket válasszuk?
A hasmenés a széklet állagának hígulását, a székletürítés gyakoriságának növekedését jelenti. Hogyan döntsük el, hogy melyik hasfogót válasszuk a probléma fennállása esetén?
5 gyakori hiba, amit elkövethetünk antihisztamin szedése során
Nem a megfelelő gyógyszert, nem az előírt dózisban vagy túl rövid ideig szedjük. Az antihisztaminok szedésével kapcsolatban felmerülő gyakori problémákat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa foglalta össze.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Hasznos lehet
Diétás tanácsok hisztamin-intolerancia esetén
A hisztamin intolerancia magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, ételek, italok, illetve a szervezetünkben a hisztamin „felszabadító”, vagyis lebontást gátló, illetve képződést fokozó élelmiszerek...
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos...