Viszketés

Viszketés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza. Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak, kezelése a kiváltó októl függ.

A viszketés átmeneti panaszként gyakorta előfordul, ami rövid időn belül spontán elmúlik, de a tartós viszketéssel mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis a kellemetlenségen túl további szövődményeket okozhat. A hosszú időn át tartó viszketés és vakarás kettős egy ördögi kört alakíthat ki, hiszen ahogy próbáljuk a vakarással enyhíteni a tünetet, tovább növelhetjük vele a viszketés mértékét.

A viszketés lehetséges okai

  • száraz bőr
  • bőrgyógyászati betegségek (pl. bőrgyulladások, rühesség, bőrbetegségek,csalánkiütés)
  • irritáció különböző anyagokra (pl. tisztítószerek, kozmetikai szerek, latex, gyapjú, stb)
  • allergiás reakció (pl. ételallergia esetén)
  • gyógyszerek
  • betegségek (pl. májbetegség, lisztérzékenység, veseelégtelenség, vashiányos vérszegénység, pajzsmirigybetegség, daganatos betegségek, stb.)
  • pszichés okok
  • terhesség

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha egyéb tünetet is tapasztalunk (pl. láz, bőrkiütés, stb).
  • Ha 2 hétnél tovább is fennáll a viszketés és egyéb tünettel nem társul.
  • Ha súlyos viszketésről van szó (pl. alvászavart okoz vagy egész testet érinti).
  • Ha a családban egyszerre több embernél fordul elő.

Kezelés

A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra. A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.

Útmutató

  • A viszketést a bőrben a hámréteg és a kötőszövet határán végződő idegrostok stimulációja okozza.
  • Hátterében leggyakrabban a bőr kiszáradása, rovarcsípés, illetve különböző betegségek állnak.
  • A részletes anamnézis felvétel és a fizikális vizsgálat után szükség lehet laboratóriumi vagy allergia vizsgálatokra, mikroszkópos és tenyésztéses gombavizsgálatra.
  • A diagnózis felállítása után kezelőorvosunk a kiváltó ok függvényében dönthet a terápia menetéről.
Viszketés - Részletesen a témáról
Hajfesték okozta allergiás reakciók
A hajfestés nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk, sok esetben irritációt, heves allergiás reakciót vált ki. A hajfestékek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, melyek között a PPD már szakemberek által is kimutatott elváltozásokat okoz a bőrön.
Mit tegyek, ha aranyérre gyanakszom?
Az aranyér nem más, mint vénás tágulat, melyek a végbélnyílás körül vagy a végbélnyíláson belül keletkeznek. Hogyan ismerjük fel? Mit tegyünk, ha aranyérre gyanakszunk? Mire számítsunk a kezelésnél? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
Cukorbetegség - Milyen szövődményei lehetnek?
Magyarországon manapság több, mint 700 ezer diagnosztizált beteg szenved 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben, valamint magas azoknak a száma is, akik még diagnózis nélkül élnek. A cukorbetegség komoly szövődményekkel járhat, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a jelekre.
Rovarcsípések - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom nélkül elmúlnak.
Mit tegyünk pókcsípés esetén?
A pókok számos fajával találkozhatunk a természetben és a lakásban, de közülük csak néhány mérges pók ismert hazánkban. Csípésük fajuktól függően különböző tüneteket okozhat, de nem minden pók fecskendez a bőrbe méreganyagokat.
Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz
A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.
Antihisztamin: melyik a nekem való?
Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket kezelhetjük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi alapján dől el, hogy kinek, melyik készítményt kell szednie.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.