Lyme-kór

Lyme-kór

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A betegség felismerését jellemző tünetek könnyíthetik meg, azonban gyakran magát a kullancscsípést is nehezen vesszük észre. Amennyiben Lyme-kórra gyanakszik, minden esetben keresse fel háziorvosát.

A Lyme-kór tünetei

Bőrtünetek

Amennyiben fertőző kullancs csípett meg, jellemző tünet lehet a kokárdaszerű bőrelváltozás, ami nem fáj és nem i viszket, továbbá kezelés nélkül folyamatosan növekszik (akár 10 centiméteressé is válhat).

Izomfájdalom

Jelentkezhet izomfájdalom a fertőzés korai szakaszában, mely tipikus tünete a betegségnek.

Általános tünetek

Influenza vagy megfázás tüneteit tapasztalhatja magán a beteg, amely társulhat hőemelkedéssel, levertséggel és fáradtsággal.

A kezdeti tünetek kezeletlensége után a betegség hónapokig, de akár évekig is lappanghat tünetmentesen, közben rombolva a szervezetet.

A diagnózis

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, mielőbb keressük fel háziorvosunkat, aki a tünetek ellenőrzése után elvégez majd néhány speciális vizsgálatot. Vérből kimutatható a fertőzés ténye. A jól megválasztott antibiotikum kezelés során teljesen gyógyítható a betegség.

Megelőzés

Bár a betegség gyógyítható, a legfontosabb mégis a megelőzés. Kirándulások, erdőben, kertben végzett munkák során öltözzünk úgy, hogy minél kevesebb bőrfelületet hagyjunk szabadon, továbbá használjunk különböző rovarirtó szereket. Hazatérve alaposan vizsgáljuk át magunkat és egymást. Különösen figyeljünk a testhajlatokra!

Mit tegyünk, ha mégis kullancsot észlelünk?

Ha az óvintézkedések ellenére mégis kullancsra bukkanunk, mielőbb távolítsuk el speciális kullancscsipesszel (patikában kapható). Az eltávolítás során figyeljünk rá, hogy ne szorítsuk meg a potrohát, illetve ne kenjünk rá olajat, krémet, ecetet, mivel így könnyebben üríti testünkbe a kórokozóit. Amennyiben a kullancs feje beleszakad a bőrbe, ne aggódjunk, pár napon belül lelökődik majd, ez nem feltétlen jelent nagyobb kockázatot a Lyme-kórra. 

A kullancs eltávolítása után figyeljük a jellemző tüneteket és mielőbb keressük fel háziorvosunkat, ha tapasztaljuk azokat.

Útmutató

  • A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A betegség felismerését jellemző tünetek könnyíthetik meg, ilyen például a kokárdaszerű bőrelváltozás.
  • A kezdeti tünetek kezeletlensége után a betegség hónapokig, de akár évekig is lappanghat tünetmentesen, közben rombolva a szervezetet.
  • A kullancs eltávolítása után figyeljük a jellemző tüneteket és mielőbb keressük fel háziorvosunkat, ha tapasztaljuk azokat.
  • A Lyme-kór gyógyítható, azonban a megelőzés a legfontosabb.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogy hívják a Lyme-kór okozta bőrelváltozást?
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...