Ekcéma

Ekcéma

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az ekcéma az egyik leggyakrabban előforduló bőrbetegség, amelynek hátterében legtöbbször szervi megbetegedés, különböző környezeti hatások, vagy táplálékallergia áll.

Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás, amely általában elhúzódó, vissza-visszatérő megbetegedés. A kiváltó ok tisztázása és a kezelés hosszadalmas lehet, ezért nagyfokú türelmet és odafigyelést igényel a páciens részéről ez a folyamat.

Az ekcéma kialakulásának okai

Fontos a kialakulás kezdetének pontos meghatározása, hiszen nagymértékben segíti a probléma okának feltárását, kiiktatását. Az esetek több mint felénél a táplálék kiváltó, a tüneteket fokozó oknak számít, de az is előfordulhat, hogy egy újonnan használt vegyszert vagy kozmetikumot nem tolerál a szervezetünk. További kiváltó tényezők lehetnek még a növényi (pollen, por) és állati eredetű (szőr) anyagok, fémek, bőrön elszaporuló baktériumok vagy gombák.

Tünetek esetén forduljunk orvoshoz

A bőrön jelentkező tünetek legtöbbször komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Öngyógyítás helyett érdemesebb bőrgyógyász tanácsát kérni a bőrpanaszok enyhítésére, hiszen az ekcémás tünetek általában vényköteles, helyi szteroidos krémekkel kezelhetők. A készítményeket a panaszok megjelenésekor kúraszerűen használjuk, amelyek viszonylag rövid idő alatt megszüntetik a gyulladást.

Útmutató

  • Az ekcéma nem fertőző, viszkető, szabálytalan határú, fájdalmas bőrgyulladás
  • Az ekcéma kialakulásának hátterében számos tényező állhat, felderítése türelmet és odafigyelést igényel
  • Az ekcémás tünetek általában szteroidos készítményekkel gyorsan és hatékonyan kezelhetőek
Ekcéma - Részletesen a témáról
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori ekcémáról.
Hogyan hidratáljuk megfelelően a bőrünket?
A külső és belső hidratálás különösen fontos -többek között - a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt. Hogyan tegyük meg mindezt?
Hogyan kezeljük a korpás fejbőrt?
Sokan a drogériákban beszerezhető samponokhoz nyúlnak elsőként, ha a korpásodást észreveszik, de vajon valóban ez a megoldás?
Miért lehet korpás a fejbőrünk?
Tévhit, hogy csak a zsíros hajúakat érinti, száraz fejbőr esetén is kialakulhat korpa, és bizonyos betegségek is hajlamosítanak rá. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, a Dermatica főorvosa összefoglalta a korpásodás gyakori okait és elmondta, mit tehetünk ellene.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori...