Cukorbetegség

Cukorbetegség

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Cukorbetegség esetén a cukor nem jut be a sejtekbe, helyette felhalmozódik a véráramban. A betegségnek több fajtája is van, amelyek kialakulása más-más életkorban zajlik. Amennyiben cukorbetegségre gyanakszunk, keressük fel háziorvosunkat a mielőbbi kezelés megkezdése végett.

A betegség típusai, tünetei

A cukorbetegségnek (diabétesz) 4 fajtáját különítjük el:

  • 1-es típus: A hasnyálmirigy nem termel, vagy elégtelenül termel inzulint. Jellemzően gyermekkorban, fiatal felnőttkorban alakul ki. Főbb tünetei: sok folyadékfogyasztás, sok vizeletürítés, fogyás, fáradtság.
  • 2-es típus: A sejtek érzéketlenné válnak az inzulin glükóz bejuttató hatásával szemben. Általában tünetszegény betegség. Gyakoribb a súlyfelesleggel küzdők körében.
  • Speciális típusok: Fő okai lehetnek: immunológiai okok, genetikai betegségek, hormonális zavarok, a hasnyálmirigy betegségei. Ritkán fordulnak elő.
  • Terhességi diabétesz: A várandósság alatt alakul ki vagy akkor fedezik fel. Szűrésre kötelező jelleggel kerül sor a második trimeszter során. 

A cukorbetegség kezelése

Fontos tudni, hogy a diabéteszes mindig diabéteszes marad, a kezelés élethosszig tartó folyamat, melynek célja a vércukorszint normalizálása. A kezelőorvos dönti el, hogy melyik terápiát alkalmazza: lehet egyszerű életmódváltás, gyógyszeres- vagy inzulinkezelés is. Fontos tudni, hogy a kezelés mellett, sokat tehetünk életminőségünk javítása érdekében:

  • Fogadjuk el a betegséget
  • Segítsünk azonosítani a betegséget! Egy-egy hirtelen fellépő rosszullét esetén életmentő lehet például egy karkötő, amely jelzi a betegséget.
  • Járjunk el a szükséges kontrollokra, vizsgálatokra.
  • Adassuk be a védőoltásokat: influenza, tetanusz emlékeztető, tüdőgyulladást megelőző védőoltások.
  • Fokozottan figyeljünk a szájápolásra: amennyiben hólyagot, sebet, vérző fogínyt, duzzanatot tapasztalunk, rögtön keressük fel fogorvosunkat.
  • Változtassunk életmódunkon, táplálkozzunk egészségesen és mozogjunk rendszeresen. A 2-es típusú cukorbetegség esetén javasolt a kalóriában és zsírban szegény étrend betartása. Az étrend százalékos arányai: szénhidrátok 50%, fehérje 20%, zsír 30%. Az 1-es típusnál pedig fontos a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése. 
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Csak mértékkel fogyasszunk alkoholt!
  • Mérsékeljük a stresszhelyzeteket.

A kezeletlen cukorbetegség komoly szövődményeket okozhat (pl.: szívinfarktus, stroke, idegkárosodás, vesekárosodás, szemkárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás). A cukorbetegség okozta érrendszeri és idekárosodás súlyos következményekhez, akár alsóvégtagi amputációhoz vezethet.

A cukorbetegség megelőzése

Az egészséges életmóddal a 2-es típusú diabétesz (még öröklött hajlam esetén is) megelőzhető.

  • Táplálkozzunk egészségesen!
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Amennyiben szükséges, szabaduljunk meg a fölösleges súlytól.

Útmutató

  • A cukorbetegségnek 4 fajtáját különítjük el.
  • Amennyiben cukorbetegségre gyanakszunk, keressük fel háziorvosunkat a mielőbbi kezelés megkezdése végett.
  • A diabéteszes mindig diabéteszes marad, a kezelés élethosszig tartó folyamat, melynek célja a vércukorszint normalizálása. A kezelőorvos dönti el, hogy a kezelés melyik formája szükséges.
Cukorbetegség - Részletesen a témáról
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?
Mi a teendő, ha gyermekemnél cukorbetegségre gyanakszom?
A gyerekkori cukorbetegség (diabétesz) felismerése rendkívül fontos, hiszen kezeletlen esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Az inzulinrezisztencia (IR) a cukoranyagcserét érintő betegség, mely során a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így csökken ezen sejtek cukorfelvétele. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ilyenkor?
Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzése érdekében?
A cukorbetegség olyan krónikus probléma, mely a glükóz vérben való felhalmozódásával jár. A betegségnek nagyon súlyos szövődményei lehetnek, így például veseelégtelenség, lábfekély, szívbetegség, akár vakság vagy impotencia is.
Hogyan ellenőrizhetjük vércukorszintünket?
Ha valaki cukorbeteg, az az egész életére hatással van. Nem elég csupán az étkezésére, gyógyszereire, sérüléseire/sebeire odafigyelnie, hanem rendszeresen ellenőriznie kell értékeit.
Mire figyeljünk sportolás közben, ha cukorbetegek vagyunk?
A rendszeres testmozgás segít a szervezet anyagcsere állapotának normalizálásában és a vércukorszint csökkentésében, de mire figyeljen ilyenkor egy cukorbeteg?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?
Hasznos lehet
Cukorbeteg vagyok, mire figyeljek, ha babát szeretnék?
Cukorbetegen a terhesség tervezése, előkészítése rendkívüli gondosságot igényel, hiszen a nem megfelelő vércukorszint befolyásolhatja a magzat fejlődését, valamint növelheti a vetélés és a...
Honnan tudhatom, hogy cukorbeteg vagyok?
A cukorbetegség diagnosztizálása kiemelt fontosságú, hiszen súlyos szövődmények kialakulását előzhetjük meg a megfelelő kezeléssel. Hogyan ismerjük fel? Mikor gondoljunk cukorbetegség jelenlétére?...
Cukorbetegség babavárás idején: Kik a veszélyeztetettek?
A terhességi cukorbetegség előfordulása ritkább, és az esetek nagy részében csak a szülésig tart, egyes kutatások szerint azonban a várandósság alatti és utáni kellő odafigyelés és az optimális súly...
Miért okozhat a cukorbetegség demenciát?
A 2-es típusú cukorbetegség nem csak a stroke és a szívbetegségek, hanem a demencia kockázatát is jelentősen növeli. Mi lehet ennek a magyarázata?