Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?

Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?

Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.06.
Szerző: doktorGO
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?

Valóban nagyobb a rizikó?

A cukorbetegség – a jelenlegi kutatások alapján – önmagában nem növeli a koronavírus fertőzés kialakulásának kockázatát, ám fertőzés esetén diabéteszes betegeknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos szövődmény.

A COVID fertőzött diabéteszes betegek állapotát meghatározza a beteg általános egészségügyi állapota. Jobban megviselheti a koronavírus fertőzés azokat, akiknek már vannak cukorbetegséggel összefüggő egészségügyi panaszai, mint az egészségesnek számító cukorbetegeket.

Mit tehetünk?

Amennyiben cukorbetegséggel küzdünk, legyünk körültekintőbbek a mindennapokban:

  • A szokásosnál is fokozottabban figyeljünk az inzulin/gyógyszerszedésre, hogy megfelelő szinten tartsuk vércukorszintünket.
  • Rendszeresen ellenőrizzük vércukorszintünket, jegyzeteljük fel az eredményeinket, és ha változás állna fenn, keressük fel kezelőorvosunkat.
  • Győződjünk meg arról, hogy házi patikánk tartalmaz legalább 30 napra megfelelő gyógyszer/inzulinmennyiséget.
  • Kövessük kezelőorvosunk utasításait rosszullét esetén, ha nagyobb problémát észlelünk, keressük fel.

(Forrás: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html#diabetes, https://www.diabetes.org/coronavirus-covid-19/how-coronavirus-impacts-people-with-diabetes)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...
Nyugtalan láb szindróma
A nyugtalan láb szindróma (RLS) egy viszonylag gyakori, alvászavart okozó mozgási rendellenesség. A nyugtalan láb szindrómában szenvedő beteg lefekvés után erős késztetést érez lábai mozgatására, ami...