Őssejtterápia

Őssejtterápia

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezáltal arról, hogy biztosítsák gyermekeik számára a legkorszerűbb, regeneratív gyógyászat nyújtotta lehetőségeket.

Miért fontosak az őssejtek?

Az őssejtek képesek szervezetünk bármilyen sejttípusává alakulni, éppen ezért használhatóak sérült sejtek pótlására, helyettesítésére. Az őssejttranszplantáció több mint 80 féle betegség gyógyításánál része az alkalmazott orvosi eljárásoknak, és napjainkig a világon közel másfél millió őssejtbeültetést végeztek. Magyarországon évente körülbelül 250 kezelés történik őssejt-transzplantációval, ezek egynegyedét gyermekeken végzik.

Mire lehet alkalmas az őssejtterápia?

Az őssejtkezeléseket alkalmazó regeneratív medicina világszerte a figyelem középpontjába került, jelenleg is több ezer klinikai vizsgálat zajlik új, őssejt-alapú kezelések kifejlesztése érdekében. A kutatók szerint az őssejtterápia jelentheti az egyik hatékony gyógymódot a diabétesz, a szívinfarktus, a születéskori oxigénhiányos állapot, időskori degeneratív betegségek, több autoimmun betegség, trauma okozta idegrendszeri sérülések és egyéb súlyos kórképek esetén a jövőben.

Miért nem élünk a lehetőséggel?

A magyar családok töredéke gondoskodik a köldökzsinórvérből és a köldökzsinór-szövetből származó őssejtek megőrzéséről, így a köldökzsinór orvosi-biológiai hulladékként szemétbe kerül, ezáltal a gyerekek és családtagjaik elesnek a regeneratív medicina nyújtotta hosszútávú lehetőségektől. Az információhiány mellett az ár a másik tényező, ami miatt kevesen döntenek az őssejtlevétel mellet.

Útmutató

  • Az őssejtek képesek szervezetünk bármilyen sejttípusává alakulni, éppen ezért használhatóak sérült sejtek pótlására, helyettesítésére.
  • Az őssejttranszplantáció több mint 80 féle betegség gyógyításánál része az alkalmazott orvosi eljárásoknak, és napjainkig a világon közel másfél millió őssejtbeültetést végeztek.

Forrás: WELL PR

Őssejtterápia - Részletesen a témáról
Melyik a legújabb Crohn-betegek gyógyulását segítő eljárás?
A perianális sipoly a Crohn-betegség legnehezebben kezelhető tünete. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja egy új eljárás, amely során őssejteket juttatnak az érintett területre. Miért eredményesebb ez az új módszer?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Melyik a legújabb Crohn-betegek gyógyulását segítő eljárás?
A perianális sipoly a Crohn-betegség legnehezebben kezelhető tünete. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja egy új eljárás, amely során őssejteket juttatnak az...