Pajzsmirigy

Pajzsmirigy

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A pajzsmirigy a nyaki régióban elhelyezkedő, körülbelül 15-25 gramm tömegű, belső elválasztású (endokrin) szervünk. Normál működése rendkívül jelentős szervezetünk számára, hiszen többek között a hormontermelésben játszik szerepet.

A pajzsmirigy mirigysejtjei lassabban, de folyamatosan cserélődnek. Egy ember egész élete során a pajzsmirigysejt 6-7 sejtoszláson megy keresztül. A pajzsmirigy termeli a kalcitonint - amely a szervezet kalciumszintézisében vesz részt, így a csontokban a kalcium beépülését segíti - és a tireoglobulint - ami az aminosavakban lévő fehérjék bontásában vesz részt. Megbetegedése az alábbi körképeket eredményezheti:

Pajzsmirigy fokozott működése, túlműködése

Pajzsmirigy túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel. A betegség pontos oka nem ismert, de gyakori a családi halmozódás, fokozza a stressz és a dohányzás. Kezelése történhet gyógyszerekkel, izotóppal és műtéttel is a betegség súlyosságától függően.

Pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése

Gyakori tünet a rossz közérzet, száraz és ritka haj, fáradékonyság, koncentrációs képesség romlása, lelassult anyagcsere, lassú mozgás és beszéd, nehezebb gondolkodás, aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság, illetve csökkent libidó. A körmök töredezhetnek, a testen kialakulhatnak ödémák.

A pajzsmirigy alulműködés gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Gyakran jelentkezik serdülőkorban, változókorban, illetve terhesség idején. A pajzsmirigy ekkor túl kevés hormont termel (vagy egyáltalán nem termel), ezért lassul az anyagcsere, illetve a fent felsorolt tünetek is megjelennek. A betegség gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető.

Pajzsmirigy-megnagyobbodás

A pajzsmirigy megnagyobbodásának oka általában a jódhiányra vezethető vissza. A pajzsmirigy megnagyobbodása egyszerűen kitapintható akár önvizsgálattal is. A jód megfelelő pótlása általában megfelelő kezelést jelent.

Pajzsmirigy-gyulladás

A heveny pajzsmirigy-gyulladás fájdalommal és magas lázzal jár, általában baktérium fertőzés okozza. A krónikus gyulladás leggyakrabban autoimmun eredetű, ez az úgynevezett Hashimoto thyreoiditis.

Göbök

A pajzsmirigy egyik elváltozása a göb. A göbképződést kiválthatja a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése, dohányzás, örökletes tényezők. Az elváltozások általában jóindulatú ciszták, melyek gyakran maguktól elmúlnak, azonban ha tartósan fennállnak, érdemes citológiai vizsgálatot végeztetni.

Pajzsmirigy daganat

A pajzsmirigydaganatok ritkák és többségük műtéti úton jól kezelhetőekó, mely során eltávolítják a daganatos szöveteket és a környező nyirokcsomókat. 

A pajzsmirigy megfelelő működéséhez fontos, hogy figyeljünk immunrendszerünkre: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen és kerüljük a stresszt. Ezen kívül pedig figyeljünk a megfelelő jódfogyasztásra. A napi jódszükséglet felnőttkorban 150 µg, terhesség, szoptatás és a szervezet túlterheltsége idején 180-200 µg. A jód természetes forrása a jódozott só, tengeri só, tengeri halak és a tenger gyümölcsei.

Útmutató

  • A pajzsmirigy a nyaki régióban elhelyezkedő, körülbelül 15-25 gramm tömegű, belső elválasztású szervünk.
  • Normál működése rendkívül jelentős szervezetünk számára, hiszen többek között a hormontermelésben játszik szerepet.
  • A pajzsmirigy leggyakoribb betegségei a következők: pajzsmirigy alul, illetve túlműködés, pajzsmirigy-megnagyobbodás, pajzsmirigy-gyulladás, pajzsmirigydaganat, göbök.
Pajzsmirigy - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Hogyan ismerjük fel a Hashimoto pajzsmirigygyulladást?
A Hashimoto pajzsmirigygyulladás az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, valamint a pajzsmirigy alulműködésének egyik leggyakoribb oka. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen módon kezelhető? Dr. Tóth Sára Rebeka foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a Hashimoto pajzsmirigygyulladásról.
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A Doppler-vizsgálat olyan ultrahangtechnika, amely a szervek anatómiáján túl, az erek állapotáról, illetve a vér áramlásról egyaránt adhat felvilágosítást.
Miért fontos, hogy elegendő Jódot fogyasszunk?
Miért fontos és milyen hatásai vannak a Jódnak? A következőkben a Jód hivatalosan is igazolt hatásait ismertetjük.
Milyen hatással van a szelén az egészségünkre?
Számos helyen olvashatjuk, hogy a szelén hiánya feltehetően elősegítheti a szív és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatok kialakulását, de vajon igazolt-e ez a hatása?
Mit étkezzen a pajzsmirigybeteg?
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése szempontjából.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mire figyeljünk az egészséges pajzsmirigy működéséhez?
Hasznos lehet
Mit étkezzen a pajzsmirigybeteg?
A pajzsmirigy alulműködés igen sok embert érint hazánkban, melynek fő oka, hogy jódszegény településnek számítunk, pedig ez a nyomelem igen fontos a pajzsmirigy normál hormontermelése szempontjából.