Máj

Máj

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A májnak központi szerep jut a szervezetben: részt vesz az anyagcsere folyamatokban és a méregtelenítésben, illetve az emésztéshez szükséges epét választja ki. Amennyiben probléma lép fel a működésében, előfordulhat, hogy hasfájás, emésztési panaszok, fáradtság, gyengeség, ritkán sárgaság lép fel.

A máj leggyakoribb betegségei

Májmegnagyobbodás

A máj (~1500-1700 gr) méretének növekedésére a jobb bordaív alatti fájdalom hívhatja fel a figyelmet, amelyet gyengeség, teltségérzés, hányinger kísérhet. A betegség kezelése orvosi feladat, ezért tünetek esetén keressük fel háziorvosunkat.

Fertőző májgyulladás

A betegséget az A típusú hepatitisz okozza, megelőzésére létezik védőoltás. Influenzaszerű panaszokkal kezdődik: fejfájás, étvágytalanság, hasmenés, melyeket hasi fájdalom követ, majd néhány nap múlva jelentkezik a sárgaság. A vírus fertőzött széklettel terjed, ezért fontos a higiénia betartása. Mivel a betegség fertőző, a megjelenését követően azonnal orvoshoz kell fordulni.

Májtályog

A betegség tünetei a láz, alhasi fájdalom, hányás, ritkán sárgaság. A tünetek fellépésekor minél hamarabb keressük kezelőorvosunkat.

Alkoholos zsírmáj

A betegség kiváltó oka a túlzott alkoholfogyasztásra vezethető vissza, ilyenkor a beteg gyengeséget, fáradékonyságot, étvágytalanságot, émelygést, illetve testsúlycsökkenést tapasztalhat. A betegség során a máj sejtei nagymértékben pusztulnak. 

Nem alkoholos zsírmáj

A nem alkoholos zsírmáj napjaink egyik leggyakoribb májbetegsége, melynek során a májban lerakodó triglicerid számos gyulladásos folyamatot indít el. Fontos tudni, hogy csak előrehaladott állapotban ad tüneteket: gyengeség, fáradékonyság, borda alatti fájdalom. A helyes, zsírban szegény étrend, az alkohol kerülése és a mozgás rendkívül hatékony megelőzési forma. A már kialakult betegségnél fontos a meglévő társbetegségek kezelése is.

Májrák

Hazánkban az alkohol miatti májzsugor, illetve az ennek következtében kialakuló májrák nagyon gyakori betegség. A tünetek általában nem jellegzetesek, így a betegség csak előrehaladott állapotban diagnosztizálható. A beteg egyéb okkal nem magyarázható fogyást tapasztal, amelyet hasi érzékenység és fájdalom kísér. A máj daganata gyakran alakul ki májzsugor és hepatitisz fertőzés után, ezért ezek a betegségek vezető tünetek is lehetnek. A májrák későbbi tünetei a csillag alakú pirosas területet a mellkason, a bőr elvékonyodása és a körmök elfehéredése, de jelen lehet továbbá a sárgaság is. A májrákot minden esetben onkológus kezeli.

A májbetegségek megelőzése

A máj – és ezáltal szervezetünk – egészségének fenntartása érdekében fogyasszunk minél kevesebb zsír és koleszterin tartalmú ételeket, csökkentsük a kalóriabevitelt, normalizáljuk testsúlyunkat, pótoljuk a vitaminokat és nyomelemeket. Próbáljuk vércukor értékünket a normál tartományban tartani, illetve májvédő hatása miatt fogyasszunk máriatövis-kivonatot és articsókát. Sportoljunk rendszeresen és kerüljük a káros szenvedélyeket, mint a dohányzás és legfőképp a túlzott alkoholfogyasztás.

Máj - Részletesen a témáról
Honnan tudhatod, hogy alkoholproblémáid vannak?
Kíváncsi vagy arra, hogy az alkoholfogyasztás mértéke normál szinten van-e Nálad vagy már a problémás esetek közé tartozol? Olvass tovább!
Hogyan hat az alkohol a szervezetünkre?
A nagymértékű alkoholfogyasztás egyaránt hatással lehet a fizikai és pszichés állapotunkra is, ami az életkor előrehaladtával még inkább befolyásolhatja mindennapjainkat. Összeszedtük azokat az egészségügyi szempontokat, amelyekre jobban oda kell figyelnünk akkor, ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt.
Laborvizsgálatok értelmezése: Albumin
Az albumin az egyik legfontosabb fehérje,amit a máj termei, a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen. Mennyiségének eltérése befolyással van a vese- és májfunkcióra, mérésére vizeletvizsgálatot szoktak végezni.
Laborvizsgálatok értelmezése: Gamma GT
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
Kinek ajánlott a csecsemőultrahang-vizsgálat?
Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra? Kinek ajánlott a szűrésen részt venni? A csecsemőultrahang-vizsgálat jelentőségéről, a segítségével szűrt betegségekről Dr. Karádi Zoltánnal a Czeizel Intézet gyermekradiológus szakorvosával beszélgettünk.
Hogyan étkezzünk epekövesség esetén?
Bizonyos ételek fogyasztásával növelhetjük annak az esélyét, hogy epekő alakuljon ki a szervezetünkben, a megfelelő diéta betartásával pedig mérsékelhetjük panaszainkat. A következő általános érvényű diétás javaslatokat mindenképp ajánlatos betartanunk attól függetlenül, hogy betegségünk mennyire előrehaladott állapotban van.
Miért lehet a nyár veszélyes a májra?
Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres mozgásra, és ennek veszélyes következményei lehetnek nemcsak a felszaladó kilók miatt, de májunk állapotára nézve is.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mekkora a máj?
Hasznos lehet
Miért lehet a nyár veszélyes a májra?
Itt a nyár, a családi, baráti összejövetelek, a nyaralás, a pihenés, az önfeledt kikapcsolódás időszaka. Ilyenkor előfordul, hogy kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra, a rendszeres...