Bőr

Bőr

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A bőr a testünk külső felületét borítja, amelynek különböző betegségei megnehezíthetik életünket, nagyban befolyásolhatja közérzetünket és életminőségünket.

A bőr elsődleges feladata a mechanikai hatásokkal, valamint a kórokozók bejutásával szembeni védelem, a zsírraktározás, a hőszabályozás, továbbá a folyadék és a páratartalom szabályozása. A tapintás érzékszerve, amely három rétegből épül feI: a felhámból, az irharétegből és a bőr alatti kötőszövetből, a járulékos képletei pedig a következőek: szőrszálak, köröm, faggyú- és verejtékmirigyek.

A bőr leggyakoribb betegségei:

  • Allergiás betegségek:ekcéma, fényérzékenység okozta bőrreakció, csalánkiütés, ekcéma
  • Autoimmun betegségek: SLE (systemas lupus erythematosus)
  • Baktériumok okozta bőrbetegségek:szemölcs, övsömör, orbánc, gennyes bőrgyulladás
  • Rovarok okozta bőrbetegségek: tetvesség, rühesség
  • Egyéb bőrelváltozások: pikkelysömör, seborrhoeák, lábszárfekély, anyajegy
  • Daganatok: melanoma, basalioma

Amit tehetünk bőrünk egészsége érdekében

  • Ajánlott évente egyszer szakorvossal átnézetni anyajegyeinket, ha sok van belőlük, akkor akár félévente is ellenőriztethetjük. Az otthoni önvizsgálatot havonta iktassunk be.
  • Bőrpanaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
  • Figyeljünk az egészséges életmódra: mozogjunk rendszeresen, táplálkozzunk egészségesen és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Kerüljük a dohányzást, a túlzott mértékű koffein és alkoholfogyasztást!
  • Használjunk fényvédő készítményeket, és magas UVB sugárzás idején ne tartózkodjunk a tűző napon.
  • Figyeljünk arra, hogy bőrtípusunknak megfelelő készítményeket használjunk.
Bőr - Részletesen a témáról
Hogyan védekezzünk lupus esetén?
A szisztémás lupus nem gyógyítható, de az idejében megkezdett kezeléssel az állapotromlás és a szövődmények nagyobb eséllyel megelőzhetőek. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa a fényvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.
Hajfesték okozta allergiás reakciók
A hajfestés nem mindig olyan ártalmatlan, mint gondolnánk, sok esetben irritációt, heves allergiás reakciót vált ki. A hajfestékek nagyon sok kémiai anyagot tartalmaznak, melyek között a PPD már szakemberek által is kimutatott elváltozásokat okoz a bőrön.
A harmadlagos dohányfüst is káros
A dohányzók körében a nemdohányzókhoz képest tizenkétszer gyakoribb a tüdőrák kialakulása. A dohányfüst azonban nemcsak az aktív és a passzív dohányzókat érintheti, a harmadlagos dohányfüst is káros lehet. Mit jelent ez?
Hogyan előzhetjük meg a pattanások kialakulását?
Az arcon megjelenő pattanások nagyon szembetűnőek, és jelentősen rombolhatják az érintettek önbizalmát. Dr. Schmidt Emese a Dermatica bőrgyógyásza, klinikai onkológus a kezelés és a megelőzés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Mi okozhatja a csecsemőkori ekcémát?
Az újszülöttek, csecsemők bőre nagyon érzékeny, Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a csecsemőkori ekcémáról.
Mit tehetünk a pikkelysömör belobbanása ellen?
A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasis-t.
Fényvédők - Milyen faktorszámút válasszak?
Milyen faktorszámút válasszak? Lehetek allergiás egy termékre? Mi a teendő, ha pattanásos, ekcémás vagy pikkelysömörös vagyok?
Rovarcsípések - Mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Kipirosodott, irritált bőr, viszketés, hólyagok – ezek a rovarcsípések jellegzetes tünetei, melyek a legtöbbször néhány nap alatt és fájdalom nélkül elmúlnak.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan ápoljuk a bőrünket ősszel?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.