Kullancs által terjesztett betegségek

Kullancs által terjesztett betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
Most, hogy itt a jó idő és számos szabadidős program, sport válik elérhetővé, fokozott figyelmet kell fordítanunk a kullancs és szúnyogcsípések elkerülése érdekében.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett két legjellemzőbb kórkép:

  • a Lyme kór
  • és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz).

Kullancsenkefalitisz

Sokan nem tudják, hogy a vírusos enkefalitiszt a friss, pasztörizálatlan tehén vagy kecsketej elfogyasztása útján is el lehet kikapni. A kullancsenkefalitisz lefolyása egy vagy két fázisban zajlik. Az első fázis a 7-14 napos lappangási időt követően alakul ki és jellegtelen tünetekkel jár, mint pl. láz, levertség, rossz közérzet, fejfájás. Nagyjából a betegek harmadánál alakul ki a második fázis mely magas lázzal, erős fejfájással, szédüléssel, tarkókötöttséggel, bénulásokkal járhat. Sajnos az esetleges maradványtünetek (memóriazavar, visszatérő fejfájás, epilepszia, halláskárosodás, végtagbénulás, mozgászavarok) maradandóak is lehetnek. Súlyos tünetek esetén kórházi kezelés szükséges, azonban célzott terápia nincsen, így a legjobb megoldást a megelőzés nyújtja a hatékony védőoltással.

Lyme-kór

A Lyme kórt a vírusos kullancsenkefalitisszel ellentétben a kullancs csípés által a szervezetbe juttatott baktérium (borrellia burgdorferi) okozza. Ellentétben a vírusos agyvelőgyulladással, Lyme kór ellen nincsen védőoltás, így a legjobb a kullancs csípés elkerülés, a kullancs mihamarabbi eltávolítása, illetve a korai kezelés antibiotikum terápiával. A betegség első fázisában, általában a csípést követően pár héttel a csípés helyén kezdetben egy teli piros folt, majd kokárda szerű elváltozás jelenik meg a bőrön (erythaema chronicum migrans), melyet általános rossz közérzet, hőemelkedés, láz kísérhet. Az ekkor elkezdett antibiotikum terápia hatékonyan előzi meg a későbbiekben, akár több hónap tünetmentességet követően is kialakuló és krónikussá válható ízületi, szív, idegrendszeri panaszokat. 

Nyugat-nílus láz

A szúnyogcsípés által terjesztett betegségek közül hazánkban legnagyobb jelentőséggel a Nyugat-nílus láz bír. Kisebb közegészségügyi jelentőségű, de hazánkban is előforduló betegségek az usutu vírus és a bőrférgesség. Magyarországon egyéb szúnyogok által terjesztett betegség csak behurcolt esetként fordult elő, vagyis az érintett személy külföldi útján kapta el a kórképet. A legfontosabb leginkább trópusi területeken észlelhető szúnyogok által terjesztett betegségek a malária, sárgaláz, japán enkefalitisz, zika, dengue és chikungunya vírus által okozott kórképek. 

A Nyugat-nílus láz lappangási ideje 3-14 nap. Az esetek többségében enyhe influenza szerű megbetegedés alakul ki hőemelkedéssel, lázzal, fejfájással, izom vagy ízületi fájdalommal. Kisebb százalékban, leginkább idősek esetén súlyosabb lefolyás is kialakulhat agyhártya- és agyvelőgyulladással. Specifikus gyógymód nincsen.

Usutu vírus  

Az usutu vírus részben tünetmentesen, részben enyhe tünetekkel (fejfájás, izomfájdalom, kiütés) 1-2 hét alatt magától meggyógyul. 

Bőrférgesség

Bőrférgesség vagy dilofilariosis esetén az emberben csupán egy bőralatti csomó alakul ki, melyben a nem ivarérett férgek hamar elpusztulnak. A betegség kutyákról vagy macskákról a szúnyogok közvetítésével terjed. A gyógymódot a csomó sebészi kimetszése jelenti.

Útmutató

  • Hazánkban a kullancsok által terjesztett két leggyakoribb megbetegedsés a Lyme kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.
  • A Lyme-kór legjellemzőbb tünete a kokárdaszerű piros folt megjelenése a bőrön, amelyhez általános rossz közérzet, hőemelkedés esetleg lázis társulhat.
  • A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás, amelynek beadásával hatékonyan megelőzhetjük a betegség kialakulását.
  • Kevésbé ismert szúnyogok által terjesztett betegség a nyugat-nílus láz, a bőrférgesség és az Usuta vírusfertőzés.
  • Fokozottan figyeljünk kirándulásaink alkalmával a kullancs és szúnyogcsípések megelőzésére (zárt ruházat, kullancs és szúnyogriasztó készítmények használata, védőoltás).
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...