Láz

Láz

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A láz testünk természetes reakciója, így a csillapításával óvatosan kell bánnunk, azonban ha tartósan magas lázunk van és az otthon végezhető módszerek sem válnak be, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Az emberi testhőmérséklete napszakonként is változik, de átlagosan 36-37 °C. Reggel általában alacsonyabb, majd folyamatosan nő, délután 4-6 óra között éri el a csúcspontját. Az újszülöttek átlagos testhőmérséklete általában 37,5 °C, amely növekedhet a fogzás során.

Láznak nevezzük az emelkedett testhőmérséklettel járó állapotot, amely mindig egy betegséget jelez. A hónaljban mért értékek alapján:

  • 36-37 °C - normális testhőmérséklet
  • 37-38 °C - hőemelkedés
  • 38-39 °C - mérsékelt láz
  • 39-40,5 °C - magas láz
  • 40,5 °C felett - nagyon magas láz 

A lázat hidegrázás, bőrelváltozások (bőrpír, kiütések), bágyadtság és izzadás kísérheti.

Lázcsillapítás otthoni módszerekkel

A betegség legyőzésében hasznos szerepet játszik a láz, ezért fontos mérlegelni lázcsillapítás előtt. Téves nézet, hogy magasabb testhőmérsékletnél mindig be kell avatkozni, lázas állapotnál csupán a csillapítás a cél, nem a láztalanság elérése.

Hűtőfürdő

A kíméletesen végzett hűtőfürdővel sikeresen csillapíthatjuk a lázat. Kerüljük a didergést, hiszen ez akadályozza a test hőleadását. Az aktuális testhőmérsékletű fürdővizet lassan, óvatosan hűtsük, amíg nem válik kellemetlenné. 31 ºC alá soha ne hűtsük a vizet! Amennyiben gyermekünk lázát csillapítjuk hűtőfürdővel, kellemes, langyos vízzel locsolgassuk a gyermek testét, illetve lázas gyermeket soha ne hagyjunk egyedül a fürdőkádban.

Gyógyszeres lázcsillapítás  

Amennyiben inkább gyógyszeresen szeretnénk lentebb vinni hőmérsékletünket, választhatunk a szájon át bevehető és a kúp formájú lázcsillapítók közül, melyek paracetamol vagy ibuprofén hatóanyaguknak köszönhetően általában rövid időn belül segíthetnek. 10 éves kor alatt kerüljük a szalicilsav tartalmú szereket. Érdemes tisztában lennünk ugyanakkor azzal is, hogy ezek a készítmények csupán a lázat, mint tünetet enyhítik, a kiváltó okot nem kezelik, illetve lázgörcs esetén nem hatásosak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Felnőttkorban forduljunk orvoshoz, ha a testhőmérsékletünk magasabb, mint 40 ºC és a lázhoz zavartság, fejfájás vagy légszomj társul. Gyermekkorban minél hamarabb keressük fel gyermekorvosunk 39 ºC-ot meghaladó láz esetén, illetve ha emellett hányást, hasmenést tapasztalunk. 

Útmutató

  • Láznak nevezzük az emelkedett testhőmérséklettel járó állapotot, amely mindig egy betegséget jelez.
  • A láz testünk természetes reakciója, így a csillapításával is óvatosan kell bánnunk.
  • A kíméletesen végzett hűtőfürdővel vagy lázcsillapító gyógyszerekkel sikeresen csillapíthatjuk a lázat.
  • Forduljunk háziorvosunkhoz, ha a testhőmérsékletünk magasabb, mint 40 ºC, és a lázhoz zavartság, fejfájás vagy légszomj is társul.
Láz - Részletesen a témáról
Mit tudunk Kína koronavírus elleni vakcináiról?
A Covid-19 megbetegedés elleni vakcina előállítással kapcsolatos globális verseny folytatódik, amiben Kína igen komoly szerepet kap, hiszen egyre sikeresebb külföldön is a két élenjáró gyógyszeripari vállalata által fejlesztett védőoltás.
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Szputnyik V Covid-19 elleni vakcináról?
A Szputnyik V Covid-19 elleni oltóanyagot az orosz Gamaleja Kutatóközpont sejtmikrobiológus csoportja fejlesztette ki. A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az orosz vakcina használatát, így 2021. februárjában meg is kezdték vele az oltási programot.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Mit lehet tudni a Sinopharm Covid-19 elleni vakcináról?
A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program.
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Iskolakezdés és betegségek – mire számíthat a szülő?
Iskola és óvodakezdés során gyakran tapasztalható, hogy alig kezdődött el a félév gyermekünk rövid idő elteltével megbetegszik. Ilyenkor gyakran fordulnak elő náthás, felsőlégúti huruttal, köhögéssel járó megbetegedések a gyermek közösségekben.
Sportolás Covid után
Mikor és hogyan térjünk vissza a sportoláshoz? Összeszedtük azokat az információkat, amelyeket - amatőr és hobbi sportolóként - mindenképp tudnod kell a Covid-fertőzés utáni sportba való visszatéréshez.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány foktól tekintjük láznak a hőmérsékletünket?
Hasznos lehet
Mi okozhat lázas állapotot?
Alapvetően a láz a szervezet természetes védekező mechanizmusa, mely önmagában nem betegség, hanem mindig egy kísérő tünet. Ha a testhőmérsékletünk 38°C fok fölé emelkedik, akkor beszélhetünk lázról.