Érszűkület

Érszűkület

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Az érszűkület esetén az ér keresztmetszete összeszűkül, ezzel az adott terület vérellátása romlik. Előfordulása a végtagokon, a koszorú-erekben illetve a nyakon gyakori, kezelése minden esetben orvosi feladat.

Kialakulásában számos tényező közre játszhat, leggyakoribb oka lehet például a helytelen táplálkozás, a dohányzás, a fizikai inaktivitás, magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

Tünetek

Az erre utaló jeleket négy stádiumra oszthatjuk:

  1. stádium: A betegség ezen szakaszában még nincs panasza a betegnek, ám aki magas rizikófaktorú, annak érdemes már ilyenkor elkezdenie az életmódváltást.
  2. stádium: Járás közben a vádliban fájdalom léphet fel, ám ez egy kis pihenést követően elmúlik.
  3. stádium: Már nyugalomban is jelentkezik a fájdalom, főleg fekvéskor, ami felkelés után elmúlik. Ennek magyarázata, hogy fekvés közben, vízszintes helyzetben még kevesebb vér szállítódik a lábakba. Ebben a stádiumban további tünetként jelentkezhet az alsó végtagok elfehéredése.
  4. stádium: A lábon fekély alakulhat ki a rossz vérellátás miatt, ilyenkor sürgősen fel kell keresni egy szakembert!

A megelőzés kulcsfontosságú

Az első és legfontosabb, amit tenni lehet megelőzésképpen, az életmódváltás, azaz a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás beiktatása. A megfelelő táplálkozás alatt a magas koleszterinszintű ételek elhagyását vagy csökkentését kell érteni, továbbá cukorbetegeknek különösen oda kell figyelni a helyes étkezésre, illetve a betegségük rendszeres kontrolljára. Mindenképp javasolt a dohányzásról való leszokás is.

Kezelésére többféle módszer létezik

A különféle gyógyszeres kezelések mellett, léteznek kiegészítő terápiák is (pl.: mágneses terápia), amellyel a keringést javíthatják. Ha a betegnek már előrehaladott stádiumban van az érszűkülete, akkor valamilyen sebészeti beavatkozást végeznek el.

A kezeletlen érszűkület szövődményeket okoz: mikor a láb teljesen érzéketlenné és fekélyessé válik, sok esetben annyira menthetetlen a helyzet, hogy amputálásra kerül sor. Ha a nyakban vagy a koszorúérben fordul elő az érszűkület, az okozhat agyi keringészavarokat és szívinfarktust is. Az erek falán keletkezett lerakódások esetenként felszakadhatnak és a véráramba kerülhetnek, ezzel trombózist okozva a keringés bármely pontján. 

(Ács Gréta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Források:

Útmutató

  • Az érszűkület előfordulása a végtagokon, illetve a nyakon a leggyakoribb.
  • Kialakulásában magas rizikófaktorral rendelkezik az, aki helytelenül táplálkozik, magas a vérnyomása, cukorbeteg, keveset mozog vagy dohányzik, ezért az első és legfontosabb, amit megelőzésképpen tehetünk az életmódváltás.
  • A már kialakult érszűkület esetében a különféle gyógyszeres kezelések mellett, léteznek kiegészítő terápiák (pl.: mágneses terápia). Súlyos esetben műtétre is sor kerülhet.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Melyek az érszűkület rizikófaktorai?
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...