Metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma

1 perces olvasási idő
Szerző: KardioKözpont ,
Az elhízás, a magas vérnyomás, az emelkedett vérzsír- és vércukorszint alkotta négyes, a metabolikus szindróma számos további betegség rizikófaktora, és a legújabb kutatások szerint a koronavírus súlyos szövődményeinek kockázatát is növeli.

Kínai és ausztrál kutatók publikálták azt a tanulmányt, amelyek leírják, hogy a metabolikus szindróma megléte jelentősen emelte a koronavírus komoly szövődményeinek esélyét (a szindróma egyes elemei közül a cukorbetegség megléte bizonyult a legkockázatosabbnak). Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a metabolikus szindróma „rendszerszinten” és egyes elemeire nézve is kezelhető, sőt kezelendő.

A legfontosabb: az életmódváltás

Az életmódváltás és szükség esetén a gyógyszeres segítség jelentősen tudja javítani az értékeket, és ezzel az életkilátásokat is. A tudatosan, szakemberek segítségével felépített mozgás- és étkezési program már 3 hónap alatt mérhető változásokat eredményezhet, 3 kiló testsúlycsökkenés pedig már pozitívan hat a cukor- és zsíranyagcserére és a vérnyomásra is. A komplex életmód terápia ráadásul a gyógyszerszükségletet is fokozatosan csökkentheti, sőt  idejében elkezdve a páciens gyógyszermentessé is válhat mellette.

Orvosi kivizsgálással egybekötve biztonságosabb

Mindenesetre az életmódváltás – különösen, ha jelentősebb változtatásokról van szó – akkor a legbiztonságosabb, ha egy összetett orvosi kivizsgálással, a szív-érrendszer állapotának felmérésével indul. Ehhez a laborvizsgálatokon és a fizikális vizsgálatokon túl szükséges lehet nyugalmi- és terheléses EKG, szívultrahang és esetleg más szakorvosi vizsgálatok is.

Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...