Elhízás

Elhízás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az ideális testsúlyt 20 százalékkal meghaladó súlygyarapodást elhízásnak, más néven obesitasnak nevezünk, mely az energiafelvétel és energialeadás egyensúlyának megbomlásának következménye. Kezelése elsősorban életmódváltással történik.

Elhízás esetén az alábbiakat tapasztalhatjuk

  • fokozott étvágy
  • testtömeg gyarapodás
  • kóros zsírlerakódás a test bármely részén
  • gyengeség
  • fáradékonyság
  • beszűkült mozgáskészség
  • ízületi fájdalmak
  • aluszékonyság
  • alvászavar
  • nehézlégzés – főként terheléskor jelentkezik
  • menstruációs zavar

Az elhízás okai

Az elhízást a legtöbb esetben a fokozott energia-bevitel, a testmozgás hiánya, genetikai tényezők, pszichés okok okozzák, de kialakulhat anyagcsere betegségek (pl. cukorbetegség, Cushing-szindróma, pajzsmirgy-elégtelenség) miatt is.

Az elhízás kezelése

Az elhízás súlyos problémákat okozhat, ugyanis hajlamosít - többek között - cukorbetegség, epekövesség, érrendszeri problémák, köszvény és sérv kialakulására is, ezért nagyon fontos a normál testsúly fenntartása.  Az elhízás kezelése elsősorban életmód változtatással történik, ilyenkor a rendszeres mozgás, a változatos és kiegyensúlyozott étrend az első, amit tehetünk, de indokolt lehet még az energiabevitel csökkentése, az alapbetegség gyógyítása és a pszichés támogatás is.

Útmutató

  • Az ideális testsúlyt 20 százalékkal meghaladó súlygyarapodást elhízásnak nevezzük.
  • Az elhízást a legtöbb esetben a fokozott energia-bevitel, a testmozgás hiánya, genetikai tényezők, pszichés okok okozzák, de kialakulhat anyagcsere betegségek miatt is.
  • Az elhízás kezelése elsősorban életmód változtatással történik, ilyenkor a rendszeres mozgás, a változatos és kiegyensúlyozott étrend az első, amit tehetünk, de indokolt lehet még az energiabevitel csökkentése, az alapbetegség gyógyítása és a pszichés támogatás is.
Elhízás - Részletesen a témáról
Mit reggelizzen a cukorbeteg?
A cukorbetegség kezelésének legfontosabb eleme az életmódterápia, melynek során nagy figyelmet kell fordítani a megfelelő, személyre szabott táplálkozásra. A diéta megtervezésénél figyelembe kell venni a szervezet napszaki inzulin érzékenységét, így nem mindegy, mikor mit fogyaszt a beteg.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Gyakran fáradt vagy és előfordul, hogy éhes maradsz még az étkezések után is? Stresszes életmódot élsz? Erős a gyanúd, hogy inzulinrezisztenciád van? Járj utána!
COVID-19: Mit tehetünk szülőként a gyermek mentális egészségéért?
Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a COVID-19 járvány – derül ki az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet közös kutatásából.
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Cukorbetegség és Covid – Valóban nagyobb a rizikó?
A COVID-19 fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól egyre többet hallhatunk, de vajon cukorbetegként valóban magasabb a kockázat a megfertőződésre?
Miért növeli az elhízás a reflux kialakulásának esélyét?
A reflux és az elhízás különösen a fejlett országokban jelent problémát, de vajon valóban igaz az, hogy azok a betegek, akik jelentős felesleggel rendelkeznek, fokozottabban számíthatnak gyomorégésre?
Mit tegyek, ha inzulinrezisztenciára gyanakszom?
Az inzulinrezisztencia (IR) a cukoranyagcserét érintő betegség, mely során a szénhidrát anyagcserében résztvevő sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így csökken ezen sejtek cukorfelvétele. Hogyan ismerjük fel és mit tehetünk ilyenkor?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan lehet elkerülni a jojó effektust?
A jojó effektus a testsúly leadásának és a kilók visszatérésének többszöri váltakozása. Nem ajánlott a drasztikus gyors fogyás, inkább az életmód változtatásával, rendszeres mozgással és tudatos...