Gyomorégés

Gyomorégés

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A szegycsont mögötti területen jelentkező égő, fájdalmas érzést gyomorégésnek nevezzük, amelyet legtöbbször a helytelen táplálkozás, a stressz vagy a reflux okoz. Szódabikarbónával vagy savközömbösítő szerekkel enyhíthetjük a panaszokat, de ha rendszeresen fennáll, érdemes felkeresnünk orvosunkat

A gyomorégés kellemetlen, ám gyakori tünet, amely akár a nyak, a váll és a lapockák irányába is kisugározhat. Örökletes és életmódbeli tényezők (pl. túlsúly, dohányzás), stresz, különböző gyógyszerek (ibuprophen tartalmú), illetve étrendkiegészítők (pl. halolaj kapszula) is kiválthatják ezt a problémát.

Kezelés

A gyomorégés kezelésénél az első és legfontosabb lépés az életmódváltás: az egészséges étrend kialakítása és a stressz mérséklése csökkentheti kellemetlen panaszainkat. Ha egyszer-egyszer jelentkező problémáról van szó, akkor szódabikarbónával vagy savközömbösítő készítményekkel enyhíthetjük panaszainkat. Fontos azonban tudni, hogy ezek a szerek módosíthatják egyéb gyógyszerek hatását, ezért használatuk esetén mindenképp orvosi kontroll javallott.

Tippek gyomorégés ellen

  • Együnk naponta többször keveset.
  • Tervezzük meg előre z étrendünket.
  • Kerüljük a koffeines italok (pl.: kávé, kóla) és az alkohol fogyasztását.
  • Alaposan rágjuk meg az ételt.
  • Időzítsük a vacsoránkat lefekvés előtt minimum két órával.
  • Kerüljük a nehéz, fűszeres és túl zsíros ételek fogyasztását.

Figyelmeztető tünet lehet

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés, ami leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. A gyomorégés jellemzően étkezés után jelentkezik, és a fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozhatja a tüneteket. Amennyiben problémánk tartósan fennáll, érdemes mielőbb felkeresnünk orvosunkat kivizsgálás érdekében.

Útmutató

  • A szegycsont mögötti területen jelentkező égő, fájdalmas érzést gyomorégésnek nevezzük, amelyet legtöbbször a helytelen táplálkozás, a stressz vagy a reflux okoz.
  • Szódabikarbónával vagy savközömbösítő szerekkel enyhíthetjük a panaszokat, de ha rendszeresen fennáll, érdemes felkeresnünk orvosunkat.
  • Fontos tudni, hogy ezek a savlekötő szerek módosíthatják egyéb gyógyszerek hatását, ezért használatuk esetén mindenképp orvosi kontroll javallott.
Gyomorégés - Részletesen a témáról
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
Mit egyek, ha refluxom van?
A megfelelő táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek a kellemetlen tünetek. Gyakran egyen a beteg, de egyszerre csak kis mennyiségeket. A folyadékfogyasztás az étkezések közötti időszakban történjen, hogy ne legyen túlterhelve a gyomor. A napi utolsó étkezés lehetőleg lefekvés előtt 2 órával ajánlott.
A refluxbetegség gyógyszeres terápiája
Gastroesophagealis refluxbetegségben (GERD) a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizom működése szenved zavart, így a gyomortartalom a nyelőcsőbe (ritkábban magasabbra, a garatba) jut vissza, ezzel okoz panaszokat. Milyen gyógyszereket alkalmazhatunk a kezelésére?
Hogyan előzzük meg az emésztési zavarokat?
Ideális esetben kerülni kellene az olyan helyzeteket, amelyek emésztési zavart okozhatnak (pl. a gyors, habzsoló étkezéseket, a stresszt, a nehéz ételeket). De mégis mire figyeljünk, ha szeretnénk megelőzni azok kialakulását?
Mit együnk epehólyag eltávolítása után?
Amennyiben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, amely során eltávolítják az epehólyagot, ajánlott a görcsrohamokat követően előírt diétának megfelelően táplálkozni. Mire figyeljünk ilyenkor?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Kevés vizelet: betegséget is jelezhet?
A túl kevés vizelet legegyszerűbb oka, hogy keveset iszunk, de betegség is okozhat ilyen tünetet.
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...
Mitől alakul ki az AIHA?
Immunológiai eredetű vérszegénységet számos kórkép okozhat. Ilyenek egyes felszívódási zavarok, hiányállapotok, és maga az elhúzódó gyulladásos folyamat is okozhat vérszegénységet.