Nyombélfekély

Nyombélfekély

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A nyombélfekély, ahogy a neve is mutatja, a nyombél kezdeti szakaszában alakul ki, érinthet kisebb, de nagyobb területet is. Ilyenkor egyszerűen megsérül a nyákréteg, amely a gyomorsavtól védi az ott található nyálkahártyasejteket. Ezek kisebesednek, és nehezen gyógyulnak. Mi okozza? Miért mar és mit tehetünk ellenne?

Mi okozza?

A tudomány mai állása szerint a legtöbb esetben a Helicobacter pylori bizonyos törzsei, illetve a - ízületi, illetve mozgásszervi panaszok esetén használt - non szteroidot gyulladásgátlók okozzák a nyombél fekélyesedését.

Olyan esetek is ismertek, melyekben nem lehet rábukkanni a fekély kiváltó okára, ilyen pácienseknél az orvosok öröklődésre gyanakszanak, de ez a feltevés tudományosan nem bizonyított. Veleszületett hajlam is közrejátszhat a kialakulásában, de a dohányzás, és a túlzott alkoholfogyasztás is veszélyeztető tényezőnek számít.

Milyen tünetekkel jár a fekély?

A panaszok tipikusak, és jól körülírhatók: a has felső részén jelentkezik égő, éles fájdalom. Ezek a tünetek fokozódnak – különösen a nyombélfekélynél –, ha a páciens régen étkezett, nincs semmi a gyomrában. A gyomorfekélynél gyakran előfordul, hogy a beteg akkor is szenved a fájdalomtól, amikor éhes, és azután is, hogy ételt vett magához, sőt, utána még erősebb is lehet a maró érzés.

Akikben gyulladáscsökkentők miatt alakult ki a fekély, talán mentesek is a fájdalomtól, hiszen az általános fájdalomcsillapító hatás miatt nem érzékelik a tüneteket.

Hogyan vizsgálják a nyombélfekélyt?

Amennyiben gyanakodni lehet fekélyre, az orvos gyomortükrözést rendel, csupán ezzel a vizsgálattal lehet lehetséges biztos diagnózist felállítani. A röntgenfelvétel is megmutatja a nyombél és a gyomor körvonalait, elváltozásait, de azt nem lehet megállapítani a segítségével, hogy régi, gyógyult fekély látható, vagy új, eleven fekély. Hogy a Helicobacter pylori kórokozót ki tudják mutatni, szövetmintát vesznek a gyomorból, ezt szövettani vizsgálatnak vetik alá. Rendelhetnek urea kilégzési tesztet is. Mindkét módszer alkalmas a baktérium jelenlétének igazolására, de egyik sem tudja előrejelezni, várható-e fekélyképződés, hiszen ehhez a törzs beazonosítására is szükség lenne.

Ha az orvos megállapítja a fekély jelenlétét, biztosan vizsgálja a Helicobacter pylorit is, hiszen ha él a szervezetben, ezt megpróbálja kiirtani. Ezzel megpróbálja csökkenteni az újabb fekély kialakulásának valószínűségét.

Néhány nap után panaszmentesség várható

A gyógyuláshoz savtermelést csökkentő gyógyszerekre van szükség, ezek az agresszív tényezők hatását enyhítik. Léteznek olyan készítmények is, melyek a nyálkahártyát erősítik, bevonják azt, így nehezebben sérül, jobban ellenáll a savval szemben. Panaszmentesség néhány nap után remélhető, a seb gyógyulására néhány hetet várni kell.

Amennyiben begyógyultak a sebek, és eltűnt a Helicobacter pylorit baktérium is – ez az esetek 80 százalékában megtörténik – akkor abbahagyható a savcsökkentő gyógyszer szedése. Ha a fekélyhez reflux is csatlakozik, egyéb kezelésre is szükség lehet.

Nyombélfekély - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.