Műtét

Műtét

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A műtét a gyógyító célú műszeres orvosi beavatkozás egyszavas elnevezése, melyet legtöbbször általános/helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végeznek.

A műtőhelyiség állandó hőmérsékletű és páratartalmú, fertőtlenítőszerekkel jól kezelhető helyiség, ahol különböző műtéteket végezhetnek:

  • Az érsebészeti műtétek az erek (az artériák és a vénák) megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik. Többek között az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és azok kezelése tartozik ide, de a cukorbetegségből vagy magas vérnyomásból eredő érproblémákat is itt orvosolják.
  • A leggyakoribb fül-orr-gégészeti műtétek az alábbiak: FESS műtét, torokmandula műtét, orrmandula műtét, LAUP (horkolás gátló műtét), orrsövény műtét, pajzsmirigy műtét. Ezek az operációk a fül, az orr és melléküregei, a szájüreg, a garat, a gége, a nyálmirigyek és a nyaki szervek megbetegedéseinek műtéti gyógyításával foglalkozik.
  • Az ortopédiai operációk során az olyan mozgásszervi elváltozásokat kezelik, amelyeknél a konzervatív kezelés nem hozott eredményt (pl. gerincműtét, kézsebészeti műtétek, degeneratív elváltozások)
  • A nőgyógyászati műtétek közül a leggyakoribbak: a mióma eltávolítás, petefészek ciszta eltávolítás, méhnyak műtét.
  • A sebészeti műtéteknél megkülönböztethetünk egynapos, illetve kórházi jelenlétet igénylő  sebészeti beavatkozásokat.
  • A szemészeti műtétek számos lehetőséget kínálhatnak: amellett, hogy a szem egyes betegségei (pl. szürkehályog műtét) kezelhetőek műtéti eljárással, látásjavítás is lehet a célja a lézeres szemműtétnek.
  • A női- és férfi húgyutak – vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső –, bizonyos megbetegedéseinek kezelésére urulógiai műtéteket végeznek (pl. veseciszta, vesekő eltávolítás).

Hogyan készüljünk egy műtétre?

A műtétek jellegéből adódik az, hogyan kell felkészülni az adott operációra, ezért minden esetben egyeztessen kezelőorvosával erről, de általánosságban az alábbiakra érdemes figyelni a beavatkozások előtt:

  • Tájékozódjon a műtéti kezelésről, hogyan fog zajlani a múvelet, milyen kockázatai lehetnek, esetleg milyen szövődményekkel járhat, mire számíthat a műtéttel kapcsolatban.
  • A műtét előtti héten figyeljen még jobban az életmódjára! Próbáljon eleget aludni, ne terhelje magát, figyeljen a kiegyensúlyozott és vegyes étkezésre és a megfelelő folyadékbevitelre! Nagyon fontos, hogy ne dehidratált állapotban kerüljön a kórházba.
  • A műtét előtt vegye le ékszereit, távolítsa el kontaklencséjét, ne sminkelje magát és ha szükséges, mossa le a körömlakkot a körmeiről.
  • A kórházi csomagjába kényelmes, időjárásnak megfelelő, lehetőleg pamut ruházatot csomagoljon.
Műtét - Részletesen a témáról
Mit tegyek, ha pajzsmirigybetegségre gyanakszom?
A pajzsmirigy, az általa termelt hormonokon keresztül szervezetünk számos pontján fejti ki hatását (anyagcsere, emésztés, szívműködés, menstruációs ciklus, fertilitás, hőháztartás), ebből kifolyólag rendellenes működése szerteágazó tüneteket okozhat. Hogyan ismerjük fel a pajzsmirigy betegséget?
Miért kell kezelni a prosztata megnagyobbodást?
50 év felett a férfiak közel fele tapasztalhatja a prosztata megnagyobbodás tüneteit, és éppen a gyakoriság miatt sokan legyintenek is rá, mondván, ez a kor velejárója. Holott ez a jelenség kezeletlenül további panaszokhoz vezethet.
Milyen tünetei lehetnek a prosztata betegségeinek?
A prosztata számos betegsége ugyanazokat a panaszokat okozza, ezért a pontos kórkép megállapításához elengedhetetlen a teljes körű urológiai kivizsgálás.
Mit tegyek, ha epekövességre gyanakszom?
Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk, ha epekőre gyanakszunk? Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az epekövességgel kapcsolatban.
Mit tegyek, ha vesekőre gyanakszom?
Kő a húgyúti rendszerben bárhol jelen lehet, hátterében a vese és a húgyutak fertőzése, anatómiai rendellenességek vagy kiszáradás, illetve bizonyos anyagcserezavarok állhatnak, melyek a kövesség kiújulására hajlamosítanak. Mit tegyünk, ha vesekőre gyanakszunk?
Milyen szövődményei lehetnek a mandulagyulladásnak?
A mandulagyulladás vírusos vagy bakteriális fertőzés következménye, amely számos egyéb betegség kialakulásához vezethet. Melyek ezek?
Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Az asztmás betegek körülbelül háromnegyede szenved GERD-ben, azaz gyakori, refluxos gyomorégésben. Náluk kétszer nagyobb a gyomorégés kialakulásának kockázata, mint az asztmában nem szenvedők körében. Mit tehet a GERD asztmás beteg?
Hogyan kezelhető a nyombélfekély?
A nyombélfekély a vékonybél felső szakaszán kialakult szövethiány, melynek kezelése helyes táplálkozással, gyógyszerekkel, végső esetben műtéttel történik.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogyan zajlik a szürkehályog műtét?
A szürkehályog betegség a szemlencse természetes elszürkülése, amely gyakran a korral jár. A látás fokozatos csökkenéséhez, végső esetben vaksághoz vezet. A látásélesség műtéttel javítható.
Mire figyeljünk visszérműtét után?
A visszérbetegség hazánkban igen gyakorinak tekinthető, mivel becslések szerint a harminc-ötven év közöttiek kb. tizedét érinti, idősebb korban pedig még gyakrabban fordul elő. Kezeletlen...
Hogyan készüljünk fel a lézeres szemműtétre?
A látásjavító lézeres szemműtét alkalmas a rövidlátás, illetve a távollátás kezelésére is. Ideális esetben akár teljesen elhagyható a szemüveg és a kontaktlencse.