Mire figyeljünk visszérműtét után?

Mire figyeljünk visszérműtét után?

Mire figyeljünk visszérműtét után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.03.
Szerző: doktorGO
A visszérbetegség hazánkban igen gyakorinak tekinthető, mivel becslések szerint a harminc-ötven év közöttiek kb. tizedét érinti, idősebb korban pedig még gyakrabban fordul elő. Kezeletlen visszértágulat következtében trombózis, visszérgyulladás léphet fel. Súlyosabb visszértágulat esetén orvosa javasolhatja a műtéti megoldást.

A visszérbetegség (varicositas) a felületes vénák kitágulása. Kisebb visszértágulatok esetén alkalmas lehet az injekciós kezelés, mely ambulánsan végezhető. Amennyiben a betegséget előrehaladottnak ítéli meg orvosa (amikor már nem csupán esztétikai a probléma, hanem panaszokat is okoz), úgy érsebészeti kezelés válhat szükségessé. Ekkor a nagyobb, tágult felületes vénákat eltávolítják.

Visszérműtét előtt

Általában elegendő a műtét reggelén megérkezni a kórházba. Azonban fontos, hogy a műtét előtti éjféltől már nem szabad enni, illetve folyadékot sem fogyaszthat a beavatkozás előtt három órával.

Műtét alatt

A beavatkozás történhet gerincközeli érzéstelenítésben és altatásban – erről kezelőorvosa dönt majd. A műtétet megelőzően a problémás vénás rendszert kirajzolják a bőrre, amely segíti majd az orvosok munkáját. A műtét során a tágult vénákat, amennyiben szükséges, a fő felszínes gyűjtővénákat is eltávolítják (2-3 mm-es metszéseken keresztül). 

A műtétnek nem marad nyoma, ugyanis általában heg nélkül gyógyul. A beavatkozás után rugalmas pólyát helyeznek a lábra, melyben a beteg szabadon tud mozogni.

Műtét után

A beavatkozást követő 2-3 hónapig javasolt a rugalmas pólya használata napközben, melyet gyógyászati segédeszköz boltban tud beszerezni. Figyeljen, hogy megfelelő méretet válasszon! A műtétet (hacsak nem fontos) nem érdemes nyáron, hőségben elvégeztetni, ugyanis a műtét után kellemetlen lehet a melegben a pólya viselése. Továbbá minden esetben tartsuk be az orvosunk által előírtakat.

Mint minden műtétnél, itt is előfordulhatnak szövődmények: vérzés, idegsérülések, fájdalom. Amennyiben a műtét után szokatlan tüneteket tapasztalunk, keressük fel orvosunkat!

Fontos, hogy a műtét után vezessünk be életmódunkban változtatásokat:

  • egészséges étkezés
  • rendszeres testmozgás
  • túlsúly csökkentése
  • dohányzásról való leszokás
  • magas sarkú cipők kerülése
  • hosszú álldogálás kerülése

Útmutató

  • A visszérbetegség hazánkban igen gyakorinak tekinthető. 
  • Kisebb visszerek esetén alkalmas lehet az injekciós kezelés, mely ambulánsan végezhető. Amennyiben a betegséget előrehaladottnak ítéli meg orvosa, úgy érsebészeti kezelés válhat szükségessé. 
  • A beavatkozást követő 2-3 hónapig javasolt a rugalmas pólya használata napközben, melyet gyógyászati segédeszköz boltban tud beszerezni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen tünetei lehetnek a Buerger-kórnak?
A Buerger-kór a végtagok kis- és közepes méretű artériáinak (és gyakran velük együtt a vénáknak is) a gyulladása, vérrögösödése, egyes esetekben következményes elzáródása.
Krioablációs eljárás
Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius fokon roncsolják. Mit lehet...
Hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigy rosszindulatú daganata, azaz a hasnyálmirigyrák egy egyre gyakoribb, különösen agresszív lefolyású daganattípus. Mennyire gyakori a betegség, milyen tünetei lehetnek, hogyan...
Szemkárosodás
Az UV-sugárzás káros hatása egyértelműen összefüggésbe hozható a szürkehályog, a retinabetegségek és a szaruhártya-problémák kialakulásával. Télen, nagyobb magasságban, napsütésben, a hó fehér...