Érrendszer

Érrendszer

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A testünket behálózó érrendszer egészségét számos behatás fenyegeti, amely az egyes szervek súlyos károsodásának rizikóját hordozza magában. Az érrendszeri megbetegedések kezelése mindig kardiológus szakorvos feladata.

Az érrendszer feladata, hogy biztosítsa az oxigénben és tápanyagban gazdag vér szállítását a legfontosabb szervektől a legapróbb sejtekig, illetve a használt vér és salakanyag minél hamarabb felfrissülhessen.

Az érrendszer betegségei

Érszűkület

Érszűkület esetén az ér átmérője a normál mérték alá csökkent, emiatt az áramló vér mennyisége is kevesebb lesz. Sajnos az érrendszer már igen korán, a húszas éveink végén, harmincas éveink elején károsodásnak indulhat. Jellemző tünetei nincsenek, a betegség általában már csak előrehaladott állapotban diagnosztizálható. Az érszűkülettel élők tapasztalhatnak fülzúgást, látászavart, mellkasi nyomásérzékenységet, bal karba kisugárzó fájdalmat, szédülést, légszomjat és szívritmuszavart. 

Magas vérnyomás

A magas vérnyomást (hipertónia) csendes gyilkosnak is nevezik, ugyanis sokáig nem okoz tüneteket, ugyanakkor az elhanyagolt betegség számos szerv károsodását okozza. Az első tünetek közé tartozik a jellemzően reggel jelentkező fejfájás, halántéki lüktetés, amely lehajtásra fokozódik. Előfordulhat szédülés, fáradékonyság, koncentrációképesség-romlás és szapora szívverés. A rendelőben végzett vérnyomásmérés normálértéke 140/90 Hgmm, az otthon ellenőrzötté pedig 135/85 Hgmm. Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, ellenőrizzük rendszeresen vérnyomásunkat, és ha az átlagosnál magasabb, keressük fel háziorvosunkat kivizsgálás miatt. A kezeletlen magas vérnyomás szövődménye lehet az érelmeszesedés, érszűkület, stroke, szívinfarktus, szívelégtelenség.

Érelmeszesedés

A betegség során az erekben plakkok fejlődhetnek, amelyet akár a véredények elzáródását is okozhatják. Ha a plakk megreped és elszakad, az így kialakult vérrög szívinfarktust vagy stroke-ot okozhat. Az érelmeszesedés kockázatát nagymértékben növeli az elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és dohányzás.

Érgyulladás

Az érgyulladás (vasculitis) a szervezet bármely területén kialakulhat, azonban a verőerekre (artériák) a legjellemzőbb. A kezelés hosszadalmas és kórházi bentfekvést igényel. Az érgyulladással élő betegek élethosszig szoros követésre és rendszeres állapotfelmérésre kényszerülnek a további károsodások megelőzése érdekében.

Az érrendszeri betegségek megelőzése

Mivel az érrendszeri betegségek nagyon tünetszegények, illetve jelentkezésükkor már előrehaladott betegségről beszélhetünk, a legfontosabb a megelőzés. 

  • Táplálkozzunk egészségesen, zsírban szegényen. 
  • Figyeljünk oda testsúlyunkra.
  • Mozogjunk rendszeresen.
  • Ne dohányozzunk és ne fogyasszunk alkoholt.
  • Ellenőriztessük vérnyomásunkat rendszeresen.
Érrendszer - Részletesen a témáról
Visszérproblémák: Mire figyeljünk nyáron?
A visszérproblémák nyáron fokozódhatnak, emiatt érdemes jobban odafigyelnünk az életmódunkra, ha el akarjuk kerülni a lábfeszüléssel, ödémával, lábgörcsökkel járó kellemetlen tüneteket. Mire figyeljünk nyáron?
Mit mozogjunk visszérproblémák esetén?
A visszeresség kezelésében az életmódváltás kulcsfontosságú, melynek egyik fő pillére a rendszeres sportolás, azonban korántsem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk ilyenkor. Mit sportolhatunk és melyek azok a sportok, amelyeket inkább kerüljük visszérproblémák esetén?
Hogyan sportoljunk szívritmuszavarral?
A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. Mire figyeljünk, ha sportolni szeretnénk szívritmuszavarral?
Megelőzhető-e a néma trombózis kialakulása?
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a baj. Megelőzhető-e a kialakulása?
Miért veszélyes a trombózis?
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Hogyan kezdjünk el mozogni szívproblémák esetén?
A fizikai aktivitás alapvető fontosságú egészségünk fenntartásához, hiszen rendszeres testmozgással számos szervi betegség kialakulása megelőzhető, kezelhető. De hogyan fogjon bele a mozgásba az, akinek valamilyen szívbetegsége volt, vagy van?
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a neurológiai kivizsgálás jelentőségéről beszélt.
Mit egyek, ha magas vérnyomásom van?
Magas vérnyomás esetén a táplálkozásnak jelentős szerepe van. Mérsékelni kell a túlzott zsír és koleszterin fogyasztását, a sóbevitelt, és az alkoholfogyasztást, valamint növelni a rostfogyasztást.
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogyan előzhetjük meg az érrendszeri betegségeket?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?