Holter EKG

Holter EKG

1 perces olvasási idő
Szerző: KardioKözpont ,
A szívritmuszavar megnevezés nem egyetlen betegséget takar, ugyanis a szívritmuszavar számos típusát különböztetik meg a kardiológusok. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, milyen tünetekre kell felfigyelni és hogyan születhet pontos diagnózis.

Amikor szívritmuszavarra utaló panaszokkal érkezik egy beteg, nagyon fontos alaposan kikérdezni többek közt arról, mióta állnak fenn a panaszok, van-e ismert szívbetegség a háttérben, milyen gyógyszereket szed az illető, milyen aktív életet él, és milyen hatással vannak a panaszai a mindennapjaira. Az anamnézis során nyert információk alapján döntjük el, milyen eszközös vizsgálatra van szükség a pontos diagnózishoz – ismerteti dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

Szükség lehet többek közt:

  • terheléses EKG-ra,
  • szívultrahangra,
  • különböző laborvizsgálatokra
  • nyugalmi EKG-ra.

Ez utóbbiból is számtalan információt nyerhetünk, de ahhoz, hogy megfigyelhessük, hogyan működik a szív egy hosszabb időszakban, a mindennapokban, elrendelhetünk 24 órás, sőt 48 vagy 168 óráig tartó EKG- monitorozást is egy hordozható Holter EKG segítségével.

Milyen betegségek felismerésére lehet jó a Holter EKG?

  • Pitvarfibrilláció
  • Tartós kamrai tachycardia
  • Pitvarlebegés
  • Hosszú QT-szindróma
  • Lelassult szívverés - bradycardia

Miért hasznos a Holter EKG?

A folyamatos megfigyelés során olyan eltérések is láthatóvá válnak, amelyek csak bizonyos helyzetekben vagy napszakokban jelentkeznek. Az akár napokig tartó Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas. Amint sikerült beazonosítanunk a szívritmuszavar okát, megkezdődhet a célzott kezelés.

Útmutató

  • Ahhoz, hogy megfigyelhessük, hogyan működik a szív egy hosszabb időszakban, a mindennapokban 24 órás, 48 vagy 168 óráig tartó EKG- monitorozás is lehetséges egy hordozható Holter EKG segítségével.
  • A Holter EKG a pitvarfibrilláció, a tartós kamrai tachycardia, pitvarlebegés, hosszú QT-szindróma vagy a lelassult szívverés - bradycardia felismerésére alkalmas orvosdiagnosztikai eszköz.
  • Az akár napokig tartó Holter EKG a ritkább szívritmuszavarok pontos diagnosztizálására, a gyógyszeres kezelés hatékonyságának ellenőrzésére, és a szívinfarktust követő időszak nyomon követésére is alkalmas.
Holter EKG - Részletesen a témáról
Hogyan sportoljunk szívritmuszavarral?
A szívritmuszavarok leggyakoribb típusa a pitvarfibrilláció, mely a népesség 1-2 százalékát, Magyarországon mintegy 200,000 embert érinthet. Mire figyeljünk, ha sportolni szeretnénk szívritmuszavarral?
Veszélyes vagy hasznos a sport szívelégtelenség esetén?
Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, mire érdemes figyelni szívelégtelenség esetén sportolás közben.
Hogyan előzzünk meg egy második infarktust?
Az első infarktus után a páciensek legtöbbször nem tudják, milyen életmóddal élhetnének biztonságosan teljes életet. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa a hosszú távú kardiológiai gondozásról beszélt, amelynek alapjai a következők.
Szívelégtelenség - A nők nagyobb veszélyben vannak
A szívelégtelenség a 65 év feletti lakosság körülbelül 10%-át érinti, ezért nagyon fontos az alap betegségek megfelelő és időben történő kezelése, melynek fontos eszköze a gyakori szűrés, kivizsgálás. A szívelégtelenség a legtöbb esetben krónikus, lassan kialakuló betegség.
Hogyan javítsunk a vérkeringésünkön?
Hideg kezek és lábak, fáradékonyság, hajhullás, zsibbadás, száraz bőr mind annak a jele lehet, hogy nem megfelelő a vérkeringésünk. Fontos, hogy ezeket az ártalmatlannak tűnő tüneteket is komolyan vegyük, hiszen az elégtelen vérkeringés akár komoly betegségek kialakulásához (pl. stroke) is vezethet. Mit tehetünk keringésünk javítása érdekében?
Hasznos lehet
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...