Pitvarfibrilláció

Pitvarfibrilláció

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történik. A pitvarfibrilláció fennállhat tartósan, illetve jelentkezhet szakaszosan is.

Milyen tünetei lehetnek a pitvarfibrillációnak?

  • Szabálytalan és gyors szívdobogásérzet.
  • Verejtékezés, félelemérzet.
  • Fáradtság, szédülés, ritkán eszméletvesztés.
  • Nehézlégzés.
  • Mellkasi fájdalom.

Pitvarfibrilláció gyanúja esetén mi a teendő?

Amennyiben a jellemző panaszok alapján felmerül a pitvarfibrilláció lehetősége, érdemes minél hamarabb felkeresni a háziorvost, aki elvégzi az elsődleges vizsgálatokat és szükséges esetén beutalót ad kardiológiai kivizsgálásra. Gyakori heves szívdobogásérzés esetén a kivizsgálásig érdemes kerülni a túlzottan megerőltető, intenzív sportolást; a fokozott alkoholbevitelt és a koffeintartalmú italok fogyasztását. Pitvarfibrilláció gyanúja esetén a vizsgálatot nem szabad halogatni, mert a kezeletlen esetek súlyos szövődményekkel járhatnak (pl. stroke).

Hogyan diagnosztizálható a pitvarfibrilláció?

Alapvetően egyszerű EKG segítségével diagnosztizálható a pitvarfibrilláció, ám sok esetben a rutinszerűen elkészített EKG görbén éppen nem látszik a ritmuszavar – különösen az átmeneti, úgynevezett paroxizmális pitvarfibrilláció esetében. Ilyenkor Holter-EKG elvégzése szükséges, mely 24 órán (egyes estekben 48, 72 órán) keresztül rögzíti a szívből jövő elektromos jeleket, így nagyobb eséllyel lehet „elkapni” az esetleges ritmuszavarokat.

Diagnosztizált pitvarfibrilláció esetén kardiológiai szakvizsgálat javasolt. Egyéni mérlegelés alapján szükség lehet szívultrahang, terheléses EKG, illetve bizonyos esetekben koronária CT és/vagy szívkatéteres vizsgálat elvégzésére is.

Hogyan kezelhető a pitvarfibrilláció?

  • Gyógyszerekkel lehetséges a ritmus- és/vagy frekvenciakontroll.
  • Rendkívül fontos a tartós véralvadásgátló („vérhígító”) kezelés beállítása. Ezzel megakadályozható a ritmuszavar egyik legrettegettebb következménye, a kóros vérrögképződés és az ebből eredő szövődmények (pl. stroke) kialakulása.
  • Egyes esetekben szóba jöhet a ritmuszavar invazív, katéteres úton történő megszüntetése (katéteres abláció, úgynevezett pulmonális véna izoláció).
  • Akutan fellépő, súlyos tünetekkel járó pitvarfbrilláció esetén szóba jöhet elektromos kardioverzió elvégzése is. Ennek során rövid altatásban, megfelelő előkészítés után elektromos impulzussal próbálják meg visszaállítani a szabályos szívritmust.

Minden esetben fontos a diagnózis mihamarabbi felállítása és a szükséges kezelés megkezdése. Pitvarfibrilláció esetén nagyon fontos a rendszeres kardiológiai gondozás.

Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...