Gerinc ultrahang

Gerinc ultrahang

1 perces olvasási idő
Szerző: Czeizel Intézet,
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint újszülött korban más vizsgálatokkal még nem kimutathatók.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel a szülők részéről, fontos azonban, hogy nyugodt állapotban, megetetve érkezzen a baba, az sem baj, ha nem ébred fel.

Hogyan zajlik a gerinc ultrahang?

A babát hason, illetve lehetőség szerint inkább oldalt fektetve, teljesen levetkőztetve vizsgálják: a szülő tartja a lábát és a fejét, hogy ívben kicsit meghajoljon a háta, ezzel elősegítve a gerincbe való nagyobb belátást, a részletgazdagabb vizsgálatot és a pontosabb diagnózist.

Milyen eltéréseket mutathat ki a vizsgálat?

„Klasszikus zselét használunk, és egy nagy felbontóképességű, egyenes vizsgálófejet. Végighaladunk a teljes gerincen, és a keresztcsonti régióban, nézzük az anatómiai felépítést, magát a gerincvelőt, a folyadéktereket, a kilépő ideggyököket, illetve a környező csontos struktúrák anatómiáját, szerkezetét is, hogy nincs-e csigolyatest fejlődési rendellenesség, elcsúszás, esetleg ideggyök összenyomatás, vagy külső daganat általi nyomás, a csigolyatestek illetve a csigolyák a hátsó ívén záródási rendellenesség.

Bizonyos fokú zavarok csak ultrahanggal detektálhatók ilyen korán. Mivel azonban a csigolyatestek hátsó ívei idővel elcsontosodnak, s ez körülbelül 3 hónapos kor tájékán alakul ki, nagyon nagy a felelőssége a gyermekgyógyászoknak és gyermekneurológusoknak, hogy időben észleljék az esetleges eltéréseket.”

Útmutató

  • Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint újszülött korban más vizsgálatokkal még nem kimutathatók.
  • A vizsgálat semmilyen előkészületet nem igényel a szülők részéről, fontos azonban, hogy nyugodt állapotban, megetetve érkezzen a baba.
  • A vizsgálat során a babát hason, illetve lehetőség szerint inkább oldalt fektetve, teljesen levetkőztetve vizsgálják.
Hasznos lehet
Mik is azok a szívenzimek?
A „szívenzimek”, azaz szív eredetű biomarkerek („szív-markerek”) olyan enzimek, fehérjék és hormonok, melyek emelkedett szintje a szívizom különböző eredetű sérüléseivel hozható összefüggésbe.
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...
Mit kell tudni a terhességi ultrahang vizsgálatokról?
A terhességi ultrahang vizsgálatok sugármentes, biztonságos és megbízható eljárások, bármikor megismételhetőek, és viszonylag gyors diagnózist adnak a hagyományos kétdimenziós képalkotással.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...