Hyperlordózis

Hyperlordózis

1 perces olvasási idő
Szerző: Fájdalomközpont,
Ha a gerinc görbülete a has irányába mutat, és ez a görbület a deréknál túl nagy, ágyéki lordosisról (vagy hyperlordosisról) beszélünk. Mi okozza és miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Mi okozza?

Nagyon gyakran a rossz testtartás miatt alakul ki az a jellegzetes sziluett, amelynek kapcsán a deréki szakasz szinte egy C-betű formáját ölti, a gerinc a has irányába „húzódik”, a has pedig kitolódik.

Miért érdemes orvoshoz fordulni a problémával?

Azért is érdemes orvoshoz fordulni a problémával, mert nem csak az ülő életmód és a mozgásszegénység miatt kialakult testtartás, valamint az elhízás okozhatja a hyperlordosist, de sérülések, strukturális rendellenességek és neuromuszkuláris problémák is.

Van-e lehetőség a kezelésére?

Az esetek nagy részében – amennyiben életmódbeli ok miatt alakul ki az ágyéki lordosis – nem szükséges azt orvosi módszerekkel kezelni, de a mozgásterápia, a gyógytorna elengedhetetlen. Ha pedig az emiatt kialakuló derékfájdalom túl erős, érdemes fizikoterápiás segítséggel és megfelelő életmódprogrammal javítani a tartáson.   

Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...