Gerincferdülés

Gerincferdülés

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Bálint Anita, reumatológus
A gerincferdülés a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák tengelyük körüli elcsavarodása kísér, a háti szakaszon bordapúp, valamint az ágyéki szakaszon kóros gerinc melletti elődomborodás kialakulásához vezet. Kezelése legtöbb esetben gyógytornával történik.

A gerincferdülés mindegyikére általánosan jellemző, hogy amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki. Ebben az esetben csökken a tüdő légző felülete, emiatt a tüdő vérkeringése nehezebbé válik és a szív munkája nagymértékben megnehezül. A tüdő károsodása után kialakul a szívelégtelenség állapota. A beteg terhelhetetlenné válik, munkavégző képességét elveszíti. Mindezek mellett felgyorsulnak a gerinc fájdalmat okozó kopásos elváltozások, és súlyos deformitások is kialakulnak.

A gerincferdülés (scoliosis) kialakulásának okai:

  • Az esetek többségében (~ 80%) gyors testi növekedés idején alakulhat ki az idiopátiás szkoliózis, általában 7-9 illetve 12-15 éves életkorban. 
  • Ritkább a kongenitális szkoliózis, mely a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése miatt alakul ki.
  • A csigolyatestek szilárdságának csökkenése miatt (pl.: Neurofibromatózis, Scheuermann- betegség).
  • A gerincoszlop megtartását segítő izomzat elégtelen működése következtében, hiszen ilyenkor az izomerő csökkenése vagy izombénulást állhat fenn.

Csökken a terhelhetőség

A gerincferdülés miatt az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, a beteg sok esetben sántítva jár, nyaki, háti- és/vagy derékfájdalomra panaszkodik, valamint csökken a fizikai terhelhetősége is. A fenti tünetek mellett az évek során egyéb mozgásszervi szövődmények is kialakulhatnak: ízületek egyenetlen terhelése miatt, gyakori a térd-, illetve csípőízületi porckopás megjelenése is.

A gerincferdülés kezelése

A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.

(Dr. Bálint Anita, reumatológus)

Útmutató

  • A betegség legtöbbször a gyors testi növekedés idején jelentkezik 7-9, illetve 12-15 éves életkorban.
  • Amennyiben nem áll meg a görbület romlásának folyamata, súlyos deformitás alakulhat ki.
  • A gerincferdülés kezelése reumatológus szakember feladata, aki a tünetek mértékétől függően választja ki az egyénre szabott, megfelelő kezelést. Alkalmazhat gyógytornát, fűző viselését, illetve súlyos esetben műtétet.
Gerincferdülés - Részletesen a témáról
Miért fáj a derekam futás után?
Amikor az edzések, a mozgás során túllépünk a határainkon, természetes, hogy érzünk egy kis kényelmetlenséget, fájdalmat a pihenési periódusban. Ha viszont futás után derékfájdalom jelentkezik, annak már érdemes kideríteni az okát. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azt tisztázta, mikor érdemes orvoshoz fordulni.
Mit tegyek, ha gyakran fáj a derekam?
A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, ami ha túl gyakran fordul elő, nagymértékben megnehezítheti életünket. Mit tehetünk ellene?
Mire figyeljek sportcipő választáskor?
Számos egészségügyi problémától óvhat meg minket egy jól kiválasztott lábbeli. Összeszedtük azokat a tanácsokat, amelyekre érdemes odafigyelned, ha sportcipő választása előtt állsz.
Hogyan ismerheted fel, hogy nem a megfelelő melltartót viseled?
A rosszul megválasztott melltartó nemcsak nyak- és hátpanaszokat okozhat, hanem a vér- és a nyirokkeringést is befolyásolhatja, ezért kiemelten fontos, hogy megfelelő méretű és fazonú darabot viseljünk a hétköznapokban. Hogyan ismerjük fel, ha rosszul választottunk?
Medical wellness – hogyan találjuk meg a legjobb szolgáltatásokat?
Bár a medical szó hallatán azt gondolnánk, hogy betegeknek ajánlottak a medical wellness szolgáltatásai, egyáltalán nem kell kezelés alatt állnunk ahhoz, hogy ezeket igénybe vegyük, sőt. A medical wellness szolgáltatásokat inkább preventív jelleggel érdemes látogatni.
Mire számíthatunk, ha elkezdünk jógázni?
A jóga gyakorlásához nem kell hajlékonynak, erősnek, fiatalnak vagy tehetségesnek lenni, bármely életkorban és bármilyen fittségi állapotban gyakorolható. Milyen pozitív egészségügyi hatásra számíthatunk, ha elkezdünk jógázni?
Mitől fájhat a lábfej?
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miatt is jelentkezhet ilyen probléma.
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Általában milyen életkorban jelentkezik a gerincferdülés?
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...