Alvászavar

Alvászavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az alvászavar egyszerre jelenthet tünetet és betegséget. Mindkét esetben komolyan kell venni, hiszen az alvás alapvető létszükséglet a szervezet számára a regenerálódáshoz, továbbá elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

Mi okozza?

A mindennapi stressz, az időjárás változás, bizonyos gyógyszerek (pl. béta-blokkolók szedése), túlzott koffeinfogyasztás vagy egy késő esti, nehéz vacsora is okozhat álmatlan éjszakákat, de ha ez az állapot tartósan fennáll, a kóros kialvatlanság súlyos problémákat eredményezhet.

Honnan tudhatjuk, hogy eleget alszunk?

Az alvásigény egyénenként és életkoronként eltérhet: míg egy újszülött szinte egész nap alszik, addig egy idős ember néhány órányi alvással is beérheti. Az alvásigény meghatározásában szubjektív érzetünk segíthet: amennyiben frissen és kipihenten ébredünk, akkor elegendőnek bizonyul az alvásidő és feltehetően az alvás minősége is megfelelő.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbi esetekben érdemes szakorvoshoz fordulni:

  • ha tartósan kimerülten és fáradtan ébredünk
  • ha nem tudjuk a alvászavar okát
  • ha napközben spontán elalszunk, hallucinálunk vagy gyakoriak a hangulatingadozások
  • ha hosszabb távon befolyásolja a hétköznapi teljesítményünket
  • ha egyéb betegség is fennáll az alvászavar mellett (pl. pajzsmirigybetegség, magas vérnyomás)

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar mögött többféle dolog állhat, ezeket azonban nem mindig sikerül kideríteni, de életmódváltással sokat tehetünk a javulás érdekében. Amennyiben azonban további panaszokat okoz és gátol minket a mindennapi tevékenységünkben, szakorvosunk átmeneti ideig altatókat és alvást segítő gyógynövényeket javasolhat.

Tippek alvászavar ellen

  • Kerüljük a késő esti aktivitást (pl.: megterhelő fizikai munkát, intenzív testmozgást)
  • Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan. A vacsorát időzítsük lefekvés előtt körülbelül 2 órával.
  • Biztosítsuk magunknak a nyugodt alvási körülményeket.  az éjszakai kényelem és nyugalom biztosításának.
  • Kerüljük a túlzott koffein fogyasztást – főleg délután 4 óra után.
  • Próbáljunk kialakítani egy „lefekvési rutint” (pl. elalvás előtti 1 órában már ne nézzünk tévét, hallgassunk meditációs zenét, stb.)

Útmutató

  • Az alvászavart minden esetben komolyan kell venni, hiszen az alvás alapvető létszükséglet a szervezet számára a regenerálódáshoz, továbbá elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
  • A mindennapi stressz, az időjárás változás, bizonyos gyógyszerek, túlzott koffeinfogyasztás vagy egy késő esti, nehéz vacsora is okozhat álmatlan éjszakákat, de ha ez az állapot tartósan fennáll, a kóros kialvatlanság súlyos problémákat eredményezhet.
  • Amennyiben frissen és kipihenten ébredünk, akkor elegendőnek bizonyul az alvásidő és feltehetően az alvás minősége is megfelelő.
  • Ha az alvászavar panaszokat okoz és gátol minket a mindennapi tevékenységünkben, szakorvosunk átmeneti ideig altatókat és alvást segítő gyógynövényeket javasolhat.
Alvászavar - Részletesen a témáról
Szorongásos zavart okozhat az iskolakezdés
Alvásproblémák, hasfájás – mind gyakori tünetei az iskolakezdés idején fellépő szorongásos zavaroknak. Ezek a panaszok sokszor csak átmenetiek és néhány hét alatt maguktól elmúlnak, azonban ha állandósulnak, akkor gyermekpszichológushoz kell fordulni.
Hogyan ismerjük fel a poszt-Covid tüneteit?
Kezdetben azt gondolták az orvosok, hogy a gyógyult koronavírusos betegeknek csak tüdőgyógyászati rehabilitációra van szükségük, ám azóta kiderült: a post-Covid egy jóval komplexebb és elhúzódó tünetegyüttes – magyarázza dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója.
Kevésbé ismert tünetek, amik depresszióra utalhatnak
Ha a depresszióról beszélünk, általában a rossz hangulat, szomorúság, levertség szavak jutnak először eszünkbe, azonban egy-egy furcsa viselkedésmód mögött is ez a betegség állhat. Összeszedtük azokat a kevésbé ismert szokásokat, amit akár a depresszió is okozhat.
Mit tegyünk, ha túl stresszes az életünk?
Sajnos időnként mindannyiunk életében előfordul egy-egy stresszesebb időszak. A felgyülemlett feszültséget ilyenkor számos dologgal enyhíthetjük. Melyek ezek?
Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?
A magyarországi lakosság csaknem 30 százaléka rendszeresen dohányzik, beleértve az e-cigaretta használókat is. A függőséget a nikotin okozza, amiből a dohányzónak egyre többre és többre van szüksége. Milyen tünetekkel jár a nikotinmegvonás?– erre adunk most választ az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakembereivel.
Hogyan segíthetjük magunkat  a gyászfolyamatban?
A gyász sokak számára az elmúlt időszak legfájdalmasabb élményévé vált. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg legfájdalmasabb veszteségeinket feldolgozni, hogyan végezzük el a gyászmunkát. Mit tegyünk és mit ne, amikor gyászolunk?
Gyász COVID idején
A különböző veszteségek nagyon gyakorivá váltak a pandémia alatt. Talán a legsúlyosabb veszteség a COVID járvány egyik legtragikusabb következménye az, amikor egy szeretett személyt vesztünk el vírusfertőzés következtében. Milyen érzések természetesek ilyenkor és mikor kérjünk segítséget?
Milyen neurológiai tüneteket okozhat a Covid-19?
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neurológiai Központ neurológusa a neurológiai kivizsgálás jelentőségéről beszélt.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Hogy aludjunk jól koronavírus fertőzöttség után?
A covid-fertőzésen átesett betegek kifejezetten nagy arányban panaszkodnak álmatlanságra. Nem kell azonban rögtön altatóhoz nyúlnunk, ha hasonló problémákkal küzdünk, hiszen léteznek olyan...
Mikor gyanakodjunk alvászavarra?
A hetekig tartó kánikulában az éjszakák is nehezek lehetnek, sokan úgy érezhetik, hogy teljesen kimerültek, ám mégis csak forgolódni tudnak éjszaka. Dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus...
Mitől ébredhetünk fel éjszaka?
Az alvászavar hosszú távon hangulatzavarhoz, magas vérnyomáshoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez és szívbetegséghez vezethet, ezért nagyon fontos, hogy kiderítsük, mi áll az éjszakai felébredések...
Miért kelhetünk fel éjszaka?
Ha állandóan felkelünk éjszaka, idegesek és fáradékonyak lehetünk, de hosszú távon elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget, vagy akár keringési problémát is okozhat az alvászavar. Mi okozhatja a...