Alhas

Alhas

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Az alhasban rengeteg szerv található, így gyakran panaszkodhatunk alhasi fájdalomra, görcsökre. Lehet, hogy csak múló panasz, de komolyabb betegség tünete is lehet, ezért hosszan tartó panasz esetén szakrendelést kell felkeresni.

A kiváltó ok felderítése orvosi feladat, hiszen általában több vizsgálat során derül fény a probléma okára: fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, hasi ultrahang.

Az alhas leggyakoribb betegségei

Nőgyógyászati betegségek

Alhasi panaszokat a menstruációs ciklusban bekövetkező folyamatok is okozhatnak, azonban előfordulhat, hogy komolyabb problémával állunk szemben. A görcsöket okozhatja méhen kívüli terhesség, endometriózis vagy mióma, kismedencei gyulladás (pl. petefészek-gyulladás), amelyek erős fájdalommal járhatnak,  akár lázzal is társulhatnak. Fontos, hogy erős menstruáció és alhasi fájdalom, rendszertelen ciklus, hányinger esetén, amely pár nap alatt nem szűnik, mielőbb keressünk fel nőgyógyászati szakrendelést, ugyanis a nem kezelt esetekben akár súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Húgyúti fertőzések

Görcsös, tompa alhasi fájdalom során gondolhatunk húgyúti fertőzésre is, amelynek további tünetei a sűrű vizelési inger, amely fájdalommal és véres vizelettel járhat. Ilyenkor szükséges felkeresni háziorvosunkat, aki vizeletvizsgálat és fizikai vizsgálat végzése után gyógyszeres kezelést javasolhat. Tüneteit akár húgyúti kövesség is okozhatja, ezért vegyük komolyan panaszainkat.

Emésztőrendszeri betegségek

A különböző emésztőrendszeri betegségek szintén okozhatnak alhasi görcsöket, ezek főként a gyulladásos betegségek (pl. Crohn-betegség), amelyek hasi fájdalommal, véres széklettel, hasmenéssel járhatnak. A vakbélgyulladás gyanúját sem lehet elvetni – ekkor a szúró fájdalom fokozatosan nő a jobb alhasi területen -, ennek kezelése minden esetben műtéti úton történik.

Felszívódási zavarok

Tejcukor-érzékenység, gluténérzékenység vagy IBS szintén okozhat alhasi fájdalmat, mely hasmenéssel, véres vagy nyákos széklettel, puffadással is járhat. Amennyiben panaszaink bizonyos ételek/italok fogyasztása után jelentkeznek, keressünk fel gasztroenteorológust.

Az alhasi betegségek megelőzése

Fontos, hogy kövessük az egészséges életmódot: helyes táplálkozás, rendszeres sportolás beiktatása, a dohányzás és túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülése. Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, megelőzésképp hasi ultrahang vizsgálatra.

Alhas - Részletesen a témáról
Nyári tanácsok hisztamin intoleranciások részére
A nyári időszak több kihívást is tartogat a hisztamin diétát folytatók számára. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük arról, hogy mire fontos figyelni az étkezésben, hisztamin intolerancia esetén.
Melyek a leggyakrabban előforduló mérgezések?
A mérgezés legtöbb esetben véletlenszerű, gyakran az is előfordul, hogy olyan anyagtól alakul ki, amelyet mindennap használunk. Mi okoz leggyakrabban mérgezést?
Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?
Mit tegyek, ha epekövességre gyanakszom?
Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk, ha epekőre gyanakszunk? Miért fontos, hogy orvoshoz forduljunk ilyenkor? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az epekövességgel kapcsolatban.
Ételintolerancia gyermekeknél – mire figyeljünk?
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megszüntethető. Mire kell figyelnünk gyermekeink esetében?
Hogyan enyhíthetjük a krónikus kismedencei fájdalmat?
Krónikus kismedencei fájdalom esetén a köldök alatt és a csípő közötti területen tapasztalhatunk kellemetlen érzést. Az alhasi fájdalom legalább 6 hónapig vagy annál tovább tart, amely legtöbb esetben csak időszakosan előforduló, bosszantó tünet, de előfordulhat az is, hogy akadályoz minket a mindennapi tevékenységeinkben is (pl. alvás, munka, stb.) Mit tehetünk ellene?
Hogyan táplálkozzunk COVID idején?
Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. Hogyan táplálkozzunk ebben az időszakban? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása a betegség utáni regenerációhoz.
Milyen étrend javasolt a Crohn-betegeknek?
A Crohn-betegek diétájának legfontosabb célja az, hogy a felszívódási zavarok megszűnjenek, rendeződjön a beteg tápláltsági állapota, energia szintje.
doktorGO Szerző: doktorGO
Ajánlott gyógyszer
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mely betegség tünete lehet a sűrű vizelési inger?
Hasznos lehet
Mi károsíthatja a bélflórát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Milyen hibákat követhetünk el a fogmosás során?
Gyermekkorunk óta a mindennapjaink része a fogmosás, de vajon jól csináljuk? Megfelelő módon, megfelelő ideig és optimális mennyiségű fogkrémmel tisztítjuk a fogainkat? Összeszedtük a leggyakoribb...
Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese...
Mire jó a barázdazárás?
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. Mit tehetünk ellenük?