ARFID táplálkozási zavar

ARFID táplálkozási zavar

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Kizárólag néhány színű ételt eszik meg a gyerek? Undorodik attól, aminek az állaga nem felel meg az elvárásainak? Sokszor a szülő számára nehéz megállapítani, hogy gyermeke csupán finnyás, vagy komolyabb problémáról van szó.

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház statisztikái szerint minden negyedik evésproblémával kezelt betegüknél megállapítható az ARFID-nak nevezett (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder) „restriktív táplálékbeviteli zavar”.

Milyen tünetei lehetnek az ARFID-nak?

Legfőbb megnyilvánulása, hogy a gyerek rendkívül válogatós és csekély érdeklődést mutat az étkezések iránt. „Az érintett éhségérzete hiányzik, valamint az ételek szaga, íze, állaga vagy színe elrettenti őt. Például nem hajlandó megenni olyan ételeket, amelyek zöld színűek, darabosak vagy éppen főzelék jellegűek. Esetleg ragaszkodhat ahhoz, hogy a dolgokat egy bizonyos sorrendben egye meg” – mondta dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, a Vadaskert Alapítvány igazgatója. Hozzátette: a válogatás fokozódhat, akár korábban kedvelt ételeket is elutasíthat a gyermek. „Gyakran emiatt minimálisra korlátozódik az ételek száma, amit szeret, és nagyon dühös vagy akár rosszul is lesz, ha valami mást kell ennie. Étkezés során megjelenhet a fulladástól, hányástól és fájdalomtól való félelem, szorongás.”

Honnan tudhatjuk, hogy gyermekünk finnyás vagy étkezési zavarral küzd?

A szakértő szerint a finnyásságot az különbözteti meg az ARFID-tól, hogy az étkezési zavar befolyásolja a mindennapi életet, a beteg elkezd fogyni, szorongani, félelmet érez az evéstől.

Miért probléma ez?

A jelenség súlyos fejlődési, növekedési problémákhoz és alultápláltsághoz vezethet. „A nem megfelelő táplálkozás miatt a gyermek szervezete nem jut elég vitaminhoz, ásványi anyaghoz, fehérjéhez” – mondta dr. Tárnok Zsanett.  A szakember kiemelte: az ARFID nem egyenlő az anorexiával, bulimiával, mert utóbbi problémákhoz testképzavar is társul. Míg az anorexia inkább a lányokat sújtja, az ARFID 20%-kal gyakrabban fordul elő a fiúk körében.

Mi okozza a kialakulását?

Nem ismerjük az ARFID pontos okát, kialakulásában pszichológiai, genetikai és különböző környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

Mit tehetünk szülőként?

  • Fontos a gyermekek számára az otthoni támogatás és az ösztönzés.
  • A szülő semmi esetre se erőltesse az étkezést, engedje, hogy a gyermek azokat fogyassza, amelyeket szeret, viszont bátorítsa, hogy próbáljon ki új dolgokat.
  • Segíthet a dicséret, jutalmazás, akkor, ha a gyermek valamennyivel többet evett, mint előző nap, vagy kipróbált valami újat.
  • Az étkezési kedv és a válogatás csökkentésének egyik legjobb módja, ha a szülő bevonja gyermekét a bevásárlásba, illetve a közös főzés során a gyerek nyitottabbá válhat az új ételek iránt.
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Miért ne diétázzunk ételallergia vizsgálat előtt?
Görcsöl, puffad vagy megy a hasad bizonyos ételek fogyasztása után? Ha tartósan fennállnak ezek a kellemetlen tünetek, és felmerül az ételallergia gyanúja, érdemes utánajárni, hogy mi okozza...
Hogyan segítsünk barátunkon, ha pánikrohama van?
Mit tehetünk, ha családtagunk vagy barátunk pánikrohamot kap? Tudunk-e valahogy segíteni neki, vagy van-e olyan dolog, amit semmiképp ne tegyünk ilyenkor?
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...