Vitaminhiány

Vitaminhiány

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A Vitamin- és vagy ásványianyag hiány kialakulása mögött az esszenciális anyagok bevitelének tartós csökkenése áll, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet, ezért különösen fontos azok pótlása.

Mennyi a minimum?

A táplálkozással foglalkozó szervezetek (pl. Magyarországon az OGYÉI) a mikrotápanyagok minimálisan szükséges referenciaértékét úgy határozzák meg, hogy az egyes anyagokhoz tartozó hiánybetegségeket milyen minimális adagolással lehet megelőzni. Azt azonban tudnunk kell, hogy szinte lehetetlen a mikrotápanyag szükségletet standardizálni, hiszen az egyéni szükségleteket számos tényező befolyásolhatja: 

  • alkati jellemzők (életkor, testsúly, nem)
  • terhesség vagy szoptatás
  • étkezési szokások
  • fizikai aktivitás (pl. fizikai munka, sport)
  • életmód (alkohol, dohányzás, stressz)
  • a felvett tápanyagok hasznosító képessége
  • egészségi állapot (betegségek, élelmiszer-intolerancia, gyógyszerek)

Honnan tudhatjuk, hogy vitamin-, ásványianyag hiányunk van?

A vitamin és ásványianyag hiányról legegyszerűbben vérvétel segítségével tájékozódhatunk, amihez háziorvosunk adhat beutalót. A mikrotápanyagok pótlása rendkívül összetett folyamat, ezért minden esetben kérjük ki orvosunk véleményét erről.

Útmutató

  • A vitamin- és vagy ásványianyag hiány kialakulása mögött az esszenciális anyagok bevitelének tartós csökkenése áll, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet
  • A vitamin- és vagy ásványianyag szükségleteket számos tényező befolyásolhatja
  • A vitamin és ásványianyag hiányról legegyszerűbben vérvétel segítségével tájékozódhatunk
Vitaminhiány - Részletesen a témáról
A legjobb speciális menüt is kínáló hazai éttermek
Lisztérzékeny vagy? Vegán étrendet követsz? Vagy esetleg a laktózintolerancia nehezíti meg a választást az éttermekben? Összeszedtük a legjobb speciális menüt kínáló hazai éttermeket.
Mit tegyek, ha vérszegénységre gyanakszom?
Vérszegénység (vagy más néven anaemia), akkor jön létre, ha a vörösvértestek, illetve az oxigén szállításért felelős hemoglobin értéke egy bizonyos érték alá esik.
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek, izmok és anyagcsere egészséges működésében. Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?
Laborvizsgálatok értelmezése: Vas
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. A vaskoncentrációt vérvizsgálattal tudjuk ellenőriztetni.
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel utánajárhatsz, hogy valóban a glutén okozza-e a problémáidat.
100% gyümölcslé dilemma - Igyuk vagy ne?
Ki ne szeretne egy ínycsiklandozóan szervírozott, színes, édes juice-t meginni? Bár különböző tápanyagokat pótolhatunk egy jól megválasztott itallal, sajnos belefuthatunk olyan mixekbe, amelyek akár a folyékony édesség elnevezést is kaphatná rendkívül magas cukortartalma miatt. Mi legyen a poharunkban?
Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Napjainkban gyakorta használjuk a diéta szót a különböző étrendi irányzatokra, ám a diétás konyhatechnika alapvetően a normál konyhatechnikai műveletek közötti választást jelenti, amely lehetőséget ad arra, hogy biztosítsuk vele a betegség miatti tápanyagszükségletet, a beteg állapota és az emésztőrendszer kímélete szerint. Mikor, milyen diétát alkalmazzunk?
Milyen zöldségeket érdemes fogyasztanunk?
Ha rendszeresen vásárolsz zöldségeket, akkor jó úton jársz az egészséges életmód felé, de ha szeretnél még tudatosabb lenni, akkor érdemes a nagyobb tápértéket tartalmazó alapanyagok közül választanod. Melyek ezek?
doktorGO Szerző: doktorGO
Hasznos lehet
Mikor gondoljunk magnéziumhiányra?
A vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlása elősegíti szervezetünk optimális működését. Ásványi anyagok közül a magnéziumnak kiemelt jelentősége van, hiszen többek között részt vesz az idegek...